Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 267
aktuelno izdanje
Bolje je čučeći
Istine i zablude / Pražnjenje creva
Da je čučeći položaj za pražnjenje creva bolji od sedenja na WC šolji nije nepoznato, ali se o tome retko govori. Hiljadama godina svi narodi sveta su osnovnu fiziološku potrebu, pražnjenje creva, obavljali u čučećem položaju, što se smatra prirodnim. Zato, gotovo da nisu poznavali oboljenje poput hemoroidalne bolesti. A onda su stigle moderne WC šolje, a sa njima i mnogobrojni zdravstveni problemi, dok je čučeći položaj etiketiran kao staromodan i neudoban.

U jednom izraelskom medicinskom časopisu predstavljeni su rezultati ispitivanja koje je pokazalo da je za pražnjenje creva u čučećem položaju potrebno oko 50 sekundi, a u sedećem - 100.
U istom časopisu je navededeno da se u ruralnim područijima gotovo ne oboleva od hemoroida, dok je u viskorazavijenom svetu razlog tome sedenje na WC šolji, u položaju koji je neprirodan i koji za potiskivanje sadržaja creva zahteva korišćenje mišića dijafragme i nepotrebno napinjanje. Prilikom pražnjenja creva u čučećem položaju, bedra pritiskaju trbuh što olakšava pražnjenje i smanjuje potrebu za naprezanjem.

Osim toga, u položaju čučnja dolazi do ispravljanja rektuma, što omogućuje jednostavnije i temeljitije pražnjenje, dok se vršenjem nužde u sedećem položaju sadržaj creva ne može u potpunosti isprazniti. Rezultat toga je česta potreba za odlaskom u toalet. U prilog svoje teze Izraelci naglašavaju da je čučeći položaj za veliku nuždu prirodan, baš kao to što rade deca.
Da li način pražnjenja creva utiče na pojavu hemoroidalne bolesti? Prema rečima našeg uglednog hirurga koloproktologa docenta dr Velimira Markovića sa Prve hirurške klinike KCS - može!

- Fiziološki je opravdanije da je čovek u čučećem položaju kad prazni creva, jer je abdominalni pritisak tada veći i lakše se vrši defekacija - kaže dr Marković. Dugotrajno sedenje na WC šolji može da utiče, ali daleko je od istine da je i jedini uzrok pojave hemoriodalne bolesti. Može se reći da su značajniji faktori koji utiču na pojavu hemoroidalne bolesti način ishrane, neuredno pražnjenje, česti problemi sa zatvorom kao i povećan intraabdominalni pritisak - najčešće kod trudnica i gojaznih. Dakle, objašnjava dalje naš sagovornik, sedenje na WC šolji možda može da bude uzrok, ali samo ako je udružen sa nekim od navedenih faktora. Činjenica je da se hemoroidalna bolest javlja učestalo u visokorazvijenom svetu, ali se istovremeno smatra da je glavni razlog tome način ishrane i brz tempo života, koji remete redovno pražnjenje i utiču na kvalitet stolice.

Kako nam dalje objašnjava dr Marković, hemoroidi su normalna anatomska struktura koju ima svaki čovek. Njihova fiziološka funkcija je da poboljšaju kontinenciju, odnosno da što bolje zatvaraju analni kanal, kao i da štite dublje slojeve zida creva od mehaničkih oštećenja. Ukoliko dođe do uvećanja hemoroidalnih nodusa (čvorića) i njihovog prolapsa, to se tumači kao hemoroidalna bolest koju lekari dele u četiri stepena.

Osnovna simptomatologija hemoroidlane bolesti je krvarenje koje može biti praćeno vlaženjem i prolapsom, u nekim slučajevima i bolom.

Kod prvog i drugog stepen terapija podrazumeva primenu odgovarajućih masti i čepića (supozitrija) uz adekavatan higijensko dijetetski režim. Kod nekih oblika drugog i trećeg stepena uz već navednu terapiju mogu se primeniti i neke semihirurške fiksacione procedure (elastične ligature, sklerozacija, infracrvena fotokoagulacija…) dok je kod nikih oblika trećeg i kod četvtog stepena neophodno hirurško lečenje.

U svakom slučaju, zaključuje naš sagovornik, najbolja je prevencija koja podrazumeva higijenu analnog otvora, dnevno redovno pražnjenje, adekvatnu ishranu koja omugaćava dobar kvalitet i konzistenciju stolice. U slučaju najmanjih tegoba, na primer pojave krvi, pacijent treba da potraži pomoć lekara.

Japanci "čuče"
Poznato je da je Japan tehnološki div, ali čučavac je i dalje u upotrebi. Osim zdravstvenih i higijenskih prednosti koje donosi čučeći položaj, Japanci ga primenjuju i zato što im štedi vreme i prostor.


Naprezanje i srčani udar
Sedeći položaj na WC šolji zahteva naprezanje koje može da izazove infarkt, naročito onima koji već boluju od neke koronarne bolesti.


I.Kovačić

Broj 267
Za „Bilje i Zdravlje” govore

6 Mina Lazarević, glumica
34 Prof. dr Milan Milić, psihijatar

Aktuelno

8 Pilula za abortus
Ako mora, onda humano

Fitoterapija

12 Lečenje biljem
Čajevi i oblozi protiv otoka

30 Kantarion
Vida rane, vraća optimizam

40 Lekovite gljive
Borci protiv kancera

Ordinacija

10 Kad ujede otrovnica
Do lekara 4 sata fore

16 Tumori bubrega
Ciljana terapija produžava život

18 Upale gornjih disajnih puteva
Kad se nos leti zapuši

42 Ubodi komaraca
Opasne alergije retke

46 Muškarci
Kad svrbi i pecka - pravo kod lekara

58 Na letovanju
Da odmor ne presedne

Ishrana

22 Selen
Nedostatak opasan po zdravlje

36 Recepti
Kugle s ukusom leta

38 Meni posle četrdesetih
Paradjz čisti arterije

Istraživanje

14 Higijenske navike u Srbiji
Redovno se kupa svaki drugi

20 Pražnjenje creva
- Bolje je čučeći

Estetska hirurgija

26 Operacija nožnih prstiju
„Pepeljuga” od bajke do horora

Psihologija

28 Spornoseksualci
U teretani samo za „selfi”

56 Letnje „šeme”
Leto je vreme za ljubav i bebe

Lepota

48 Depilacija
„Brazilka” na rizik

50 Kreme za sunčanje
Zaštita ili otrov?

52 Rekreacija
Akvabik

Deca

44 Imunitet
Razbijte „stakleno zvono”