Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 268
aktuelno izdanje
Podbel spasao bebu od astme
Lečenje biljem i promenom ishrane
Dvadesetšestogodišnja Milena Živanović iz Niša od ranog detinjstva je uz baku Tihosavu, koja broji 85 leta, zavolela prirodu i biljke, pa je uz sve školske obaveze hrlila kući da od bake stiče znanja o nekoj novoj lekovitoj biljci. Iako je po struci mašinski tehničar, odlučila je da se posveti izučavanju biljaka i zdrave ishrane. Njenu odluku i definitivno je učvrstio jedan kasniji događaj u životu.
Rodila je dva divna dečaka, prvo Aleksandra, pa tri godine kasnije i Viktora. Osam meseci posle rođenja mlađi sin se razboleo.

- U početku ga je mučio blagi kašalj, ali kako je vreme prolazilo stanje mu se pogoršavalo, bolest napredovala i lekari su ubrzo dali dijagnozu - bronhijalna astma. Ništa ne znajući o bolesti, pitala sam se kako mu pomoći. Pet puta dnevno sam ga inhalirala, ali nije bilo poboljšanja, pa su mu lekari dali pumpicu. I dalje je bio loše, noću nije spavao. U zebnji sam osluškivala njegovo teško disanje i struganje na plućima. I moj život se pretvorio u strah i košmar. Posle tri meseca agonije, shvatila sam da zbog sina ne smem da se predam i da jedino ja mogu da mu pomognem - priča Milena Živanović za „Bilje i zdravlje”.

U dugim noćima isčitavala je knjige o zdravoj ishrane Georgija Nazarova, Ernesta Gintera, Viktorije Butenko, „Zdravlje iz Božje apoteke” Marije Treben. Prvo je sinu počela da pravi čajeve.I to od podbela, jer podstiče izlučivanje sluzi i smanjuje kašalj i upalu. Posle je svakog jutra kuvala drugi – nanu, kamilicu, kantarion, neven, hajdučku travu, majčinu dušicu.
- U šolju bih stavila kašičicu sitno naseckanih cvetova i listova podbela i prelila sa 2,5 dl ključale vode, pa posle pet minuta procedila. Čaj se pije u gutljajima. Moj sin je tada imao samo godinu, pa sam mu davala decilitar čaja. Pola sata posle čaja pio je sveže ceđen sok od šargarepe, cvekle i jabuke, isto samo decilitar. Za vreme njegove bolesti kravlje mleko i mlečne proizvode sam izbacila, ali sam pravila bademovo, pirinčano i ječmeno mleko. Jeo je sveže salate, voće, žitarice, pšenične klice. U drugoj godini Viktor je bio zdravo dete, a lekari su bili fascinirani njegovim ozdravljenjem - kaže naša sagovornica.
Milena je istrajna. Biljke sakuplja za vreme sunčanih dana. Većinu trava bere na Staroj planini. Dobro su joj znani kantarion, hajdučka trava, nana, podbel. A da bi došla do kamilice, nevena, majčine dušice i drugih nije joj teško da se zaputi u sela 30 kilometara udaljena od Niša pored banje Topilo. Bilje suši u kući, na tavanu. Svake godine bere nove količine, jer zalihe smeju da traju samo jednu zimu.


RECEPTI

Hajdučica u kremi

Milena Od hajdučke trave pravi kremu za lice i telo: u 2 dl blago zagrejanog maslinovog ulja staviti sitno naseckane listove i cvetove hajdučke trave (čašu od 2dl) i od dve stabljike naseckane cvetove lavande, mešati 10 minuta skloniti i procediti. Smesu vratiti na vatru, dodati 20 gr pčelinjeg voska, mešati dok se ne rastopi i sipati u manju staklenu teglicu.


Mast od nevena

Sitno se naseckaju dve šake listova, cvetova, stabljika nevena. Zagrejati 500g kvalitetne svinjske masti. U vrelu mast staviti neven i sačekati da proključa par sekundi. Dobijena masa treba da odstoji jedan dan, sledećeg dana ugrejati i procediti kroz gustu gazu. Ovim melemom i rakijom od biljaka koju pravimo baka i ja a u njoj su, pored ostalih, koren omana, anđelika, jasen, izlečili smo majci cistu na dojci. Mast se namaže u tankom sloju na mestu gde je cista, nakvasi se pamučna krpa rakijom i stavi se na cistu, umota plastičnom folijom da sve odstoji preko noći. Postupak ponavljati 30 dana - kaže Milena.


Za zdravlje dece

Sa čitaocima „Bilja i zdravlja” Milena je podelila jelovnik koji ona smatra podgodnim za jačanje imuniteta dece od dve do sedam godina. Isprobala ga je, kaže, na svojim lepotanima, zdravim kao dren.

PRVI DAN
Čaša čaja od kantariona
Doručak: 2 kuvana jajeta, parče integralnog hleba, čaša jogurta
Užina: dve kriške dinje
Ručak: integralni pirinač, parče piletine, boranija i kupus salata
Užina: nekoliko badema i musli keks
Večera: parče inegralnog hleba, 50 g pečenice, krastavac


DRUGI DAN
Čaša čaja od podbela
Doručak: parče integralnog hleba, tunjevina sa crnim lukom i čaša bademovog mleka
Užina: porcija kajsija
Ručak: parče ribe škarpine sa krompirom i blitvom, parče integralnog hleba
Užina:nekoliko suvih smokava ili šljiva
Večera: barene pečurke bukovače sa malo slanine

TREĆI DAN
Čaša čaja od hajdučke trave
Doručak: musli sa ječmenim mlekom i medom
Užina: porcija malina
Ručak: parče integralnog hleba, junetina i grašak sa salatom od paradajza i krastavca
Užina: pečena leblebija
Večera: proja sa spanaćem

Željka Radulović

Broj 268