Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 268
aktuelno izdanje
Izbor da se živi etički i zdravo
`Presna biljna hrana, prirodno - organski gajena, u svom što manje prerađnom obliku, naša je idealna hrana, jer sadrži svo bogatstvo minerala, vitamina i posebno enzima, hranljivih materija za naše telo. Presna hrana održava kiselo - bazni balans organizma, za razliku od prehrambenih proizvoda od belog brašna, šećera, mleka ili mesa životinja, koji ga izuzetno zakišeljavaju. Za uživanje u sirovoj hrani leto je najdivnije godišnje doba, jer sveži plodovi, kojih ima u izobilju, rashlađuju naš organizam.` Ovako za `Bilje i zdravlje` govori Olivera Rosić,licencirani instruktor gurmanske presne kuhinje. Ona otkriva zašto je presna hrana dobra za zdravlje, kako deluje na organe i šta se, zapravo, dešava u organizmu.

Etički vegetarijanac

- Budući da sam etički vegetarijanac, lekovita moć presne hrane oduvek je privlačila moju pažnju i zbog toga sam se sa velikim zanosom posvetila kreiranju gurmanske sirove hrane - ukusne hrane u slavu života, uz okrepljujuće delovanje na telo i dušu. Sam iskorak prema vegetarijanstvu - izbor da se živi etički, donosi mnogo blagodeti za zdravlje - kaže Olivera Rosić.
Naša sagovornica kaže da ne pravi tablice ni statističke podatke o pojedinim namirnicama, već sebe vidi najpre kao kreatora ukusne, a zdrave hrane.
- Uživam u kreiranju presnih veganskih jela - to je poseban izazov obzirom da ovaj način pripreme hrane ne podrazumeva termičku obradu preko 42 stepena C. Takav pristup pravi je izazov za kulinarsku kreativnost. Inače, pripremam i veoma ukusna kuvana veganska jela. Uvođenjem presnih obroka u svoju dnevnu rutinu dobijamo mnogo: malo ko od nas može se pohvaliti da svakog dana unosi tako nam potrebne količine svežeg tamnozelenog lisnatog povrća kao što je spanać, blitva, kelj, samoniklo bilje. U svežem stanju ovo povrće obezbeđuje redovnu probavu, unos gvožđa i kalcijuma uz prisustvo magnezijuma i hlorofila. Slično je i sa korenastim povrćem - šargarepa, cvekla, koren i štap celera, koji se mogu konzumirati putem hladnoceđenih sokova - kaže Rosić.

Zdravo nije neukusno

Oni koji jednom otkriju ukus presne hrane shvate da je zabluda da je zdrava hrana uvek i - neukusna.
- Promena ishrane utiče blagotvorno na svim nivoima - osećate se bolje, hronične bolesti se povlače, ponovo se vraća narušeni psihički mir i dobar san. Ipak, promena menija ne može se posmatrati izolovano kao činilac našeg dobrog zdravlja - ona dolazi sa promenom celokupnog životnog stila, kada osvešćujemo potrebu da živimo više u skladu sa prirodnim okruženjem, uz uvažavanje prirode i njenih zakona i poštovanje života uopšte - kaže naša sagovornica.
Olivera otkriva da njen dnevni presni meni počinje sokom od mlade ječmene ili speltne trave, što preporučuje svima koji su prezaposleni i tokom dana ne stignu da se pridržavaju striktno satnice zdravih obroka. Ona objašnjava:

- Samo jedna čašica soka od mlade speltne trave (rakijska čašica) obezbeđuje našem organizmu hlorofil kao da smo pojeli jedan kilogram svežeg spanaća! Kasnije, u toku prepodneva, na red dolaze kašasti sokovi -`smutiji` (zeleni kašasti sokovi sa spanaćem i voćem ili čoko smutiji sa sirovim kakaom i bananom, zimi od citrusa i đumbira).Ručak je bogata sezonska salata, a večeru čine kuvana jela od pasulja, leblebija, povrća, uz dodatak bezglutenskog hleba i vegetarijanskih pita.Posebnim danima i kada imamo goste, moj asistent i ja spremamo i sirove krekere od lana, suncokreta i povrća ili od heljde, fermentisani sir od suncokreta i indijskih oraščića, namaze sa orašastim plodovima, sirove kolače i torte...

Recepti
Krem supa sa začinskim biljem

U blender staviti dve isečene tikvice, pola šolje sirovog očišćenog suncokreta namakanog u vodi, kašičicu himalajske soli, sok od jednog limuna, 0,75 l čiste vode, sveže začinsko bilje po ukusu (mirođija, peršun, nana). Ukus tikvice je neutralan, a osvežavajuću notu daće sveže začinsko bilje nana, mirođija, peršun. Ukus može da obogati kašičica delikatesnih kvaščevih, pahuljica ili odgorčenog pivskog kvasca, jednog do dva čena belog luka, a kao dekoracija poslužiće listovi nane.

`Đuveč` sa karfiolom i povrćem
Manju glavicu karfiola usitniti u multipraktiku ili blenderu do zrnaste strukture, dva paradajza i jednu papriku narezati na kockice, a mladi luk na kolutove. Staviti karfiol u dublju posudu i dodati so, limunov sok, začinsku i čili papriku, usitnjen list korijandera, malo himalajske soli i maslinovo ulje. Dobro promešati i dodati nasečenо povrće. U sezoni, može se dodati i mladi kukuruz šećerac, mladi grašak i narezane pečurke.

Sladoled sa jagodama i čokoladom
U blenderu umutiti tri zrele banane, šolju indijskog oraha potopljenog u mlakoj vodi pola sata, dve kašike agave nektara, pola šolje čiste filtrirane vode, dve kašike ulja od kokosa, kašiku sirovog kakao butera. Kada smesa postane kreamasta polovinu pomešajte sa jednom kašikom sirovog kakao praha, za sladoled od čokolade, a u drugi deo dodajte šolju svežih jagoda (ili kupina u sezoni) i umutite da dobijete sladoled od jagoda. Mogu se razliti u kalupe posebno ili kombinovano i pre služenja posuti godži bobicama.Kombinacijma ukusa sladoleda granica je samo mašta. Osnovni sastojci su banane, indijski oraščići, zaslađivač po izboru i kokosovo ulje, a može se dodavati razno voće, ekstrakt vanile....

Šejk sa lešnikom i sirovim kakaom
Pomešati pola šolje lešnika, dve kašičice sirovog kakaoa, tri, četiri urme za zaslađivanje, dve šolje vode. Umutiti u blenderu do kremaste strukture, po želji dodati koju kockicu leda. Servirati u visokim dekorativnim čašama sa slamčicom, sa nekoliko zrna kakaoa na vrhu, kakao prahom ili cimetom. Za apsolutno kremasti ukus šejkova od orašastih plodova može se dodati i jedna banana. Lešnici ne moraju da se potapaju u vodi pre spremanja šejka, ako je blender dovoljno jak.

KNJIGA, PA LICENCA
Beograđanka Olivera Rosić za presnu hranu zainteresovala se pre devet godina uz knjigu Ernesta Gintera `Živeti bez bolesti`. Odlučila je da joj se ozbiljno posveti i ubrzo dobila sertifikat američke Raw vegan akademije Lovelstzy. Svoje znanje o zdravijoj vegetarijanskoj i presnoj ishrani plasira preko portala koji je pre dve godine pokrenula, ali i na radionicama presne hrane svakog vikenda u Čortanovcima.

Danijela Kljajić

Broj 268