Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 269
aktuelno izdanje
Vitki majstor za torte

Sa samo dve uloge u televizijskim serijama glumica Brankica Sebastijanović ("Samac u braku" i "Sinđelići") potpuno je osvojila gledaoce širom Srbije. To potvrđuje da naši ljudi razumeju autentičnost i odmah osete dobru energiju.
Ovih dana uveliko se priprema za ulogu Zone u filmu "Vrati se Zone" reditelja Juga Radivojevića. Snimanje, istina, počinje tek u januaru, ali Brankica se sa profesorom Radovanom Kneževićem već bavi savladavanjem južnjačkog akcenta. Kaže da je to za nju pravi izazov. Kao što je nekada bio upisivanje glume.
- Niko se nikad ni u užoj ni u široj porodici nije bavio glumom. Mama Radmila je profesor, tata Nenad-Neno ekonomista, a brat Neven pravnik. Ipak, gluma me je zanimala još od zabavišta. Išla sam i u školu glume u "Dadovu", ali sam posle srednje škole upisala istoriju umetnosti. Učila sam, očistila prvu godinu i do poslednjeg trenutka razmišljala da li da odem na prijemni na FDU. Srećom, otišla sam i položila. Mada, iskreno želim i planiram i da završim i istoriju umetnosti.

* Sada mnogo radite. Imate li vremena za rekreaciju??
- Sport i rekreacija su mi oduvek mnogo važni i za to uvek imam vremena. U odbojkaškom klubu "Jedinstvo" u Staroj Pazovi,gde sam odrasla, sedam godina sam trenirala taj, meni, najlepši sport. Kad sam počela da studiram prekinula sam treninge, ali kad god mogu igram odbojku rekreativno.. Ali, da se ne bih ulenjila, a taj osećaj zaista ne volim, trčim ujutru bar tri puta nedeljno.

* Gde se najradije odmarate?
- Ako je reč o instant odmoru od dva-tri dana biram jedno od dva omiljena mesta. Prvo je, naravno, Stara Pazova. Tamo su mi roditelji i brat, kuća, dvorište... Potpuna sloboda.

* Drugo mesto je?
- Selo Jezero kod Travnika. Tamo mamini roditelji imaju vikendicu. Mesto je potpuno nestvarno, nije mnogo naseljeno, čak ni dometa za mobilne telefone. Čuju se samo ptičice i žubor potoka. Vlada potpuni, rajski mir. Deda u Jezeru ima pčelinjak, sakuplja lekovito bilje i divlje plodove, a baka kuva slatka i sokove.

* Da li ste od njih ponešto naučili o lekovitom bilju?
- Nisam mnogo, ali kad god odem naučim nešto novo. Berem bilje i šumske plodove s dedom, razvrstavam kad ih priprema za sušenje. Pratim šta radi i kada ih meša sa medom, ali još ne znam ni delić onog što on zna. Sve njegove preparate i lekovito bilje imam u stanu, a na svakoj teglici piše u kom slučaju se koristi. Od bakinih lekovitih specijaliteta najviše volim sok od drenjaka. A tek da znate kakve su tamo šumske jagode... Njihov predivni miris i ukus ne umem da opišem.

* Birate li tako voće i povrće?
- Da. Jer, ako nemaju pravi miris i ukus ne kupujem ih i ne jedem. Srećom u Pazovi i okolini, poljoprivreda je vrlo razvijena, a mnogobrojni su i oni koji imaju bašte pored kuća. Voće i povrće, zato, kupujem od komšija. Ne sećam se kada sam poslednji put u prodavnici ili na pijaci kupila rukolu, paradajz, patlidžan ili krastavce. Od poznanika kupujem i piletinu. Do prodavnica jedino idem po ribu.

* Da li je izbor hrane presudan po savršenu liniju?
- To je "posledica" genetike. Tata je vrlo mršav, a ja ličim na njega. Kad je neophodno da smršam, mogu za dva-tri dana. Ali, ako je, na primer, za ulogu neophodno da se ugojim, to nije nimalo lako. Valjda mi je takav metabolizam. Ne pomažu mi ni gumene bombone koje obožavam i ne kada počnem da ih jedem ne umem da prestanem.

* Volite li da kuvate?
- Obožavam i da kuvam i da eksperimentišem dok pripremam jela. Uvek menjam recepte i izmišljam nove.

* Koje jelo najradije pripremate?
- Jela od piletine i ribe. Ali, pre svega sam majstor za torte. Zna se da svima pripremam torte za rođendan. Niko u mojoj porodici i među prijateljima ne razmišlja o tortama. Zna se da ću ih ja napraviti. Ne dolazi u obzir da to radi iko drugi.

* Imate mnogo prijatelja?
- Imam mnogo drugara i društvo mi je veliko, ali kada izgovorim reč "prijatelj" mislim samo na Selmu i Milicu. Sa njima sam išla u srednju i osnovnu školu, a i živele smo zajedno dok smo studirale. One su mi mnogo važne. O svemu što mi se događa prvo obavestim majku a onda i njih dve. To valjda najbolje govori da su mi iskreni prijatelji i koliko smo bliske.

* Šta je za vas prijateljstvo?
- Podrazumeva podršku i razumevanje i da će prijatelj u svakoj situaciji biti uz mene. Zanimljivo je i to da izjednačavam prijateljstvo i odmor. Jer, uvek kad sam sa njih dve, na nekoj sam vrsti odmora, ma kako dobro ili loše da se osećam.

* A gde je ljubav?
- Odvajam ljubav i prijateljstvo. Oboje je mnogo važno u životu, ali svako ima svoje mesto. Čovek ne može da bude ispunjen ako nema ljubavi. Ljubav je pokretač svega. Dopuna ličnosti. Jer, niko ne može da sazreva ni da uči o sebi ako nema ljubavi. Ne može čovek da se razvija ako je sam, ili bar ja ne mogu. Zato mi je ljubav izuzetno važna. Dobila sam je, hvala Bogu, u porodici. Zato težim da i ja, jednog dana, zasnujem svoju.

* Sa Milošem Bikovićem? Mnogo se govori o vama ovih dana.
- Rešila sam da, kada je reč o nama, ništa ne izjavljujem...

Predstava u dvorištu

- Za vreme bombardovanja 1999. godine sa drugarima iz komšiluka smišljala sam i "režirala" predstave koje smo igrali u dvorištu moje kuće. Iako smo imali po devet-deset godina, te predstave su bile vrlo ozbiljan posao. Lepili smo plakate po gradu, pravili čak i ulaznice i zarađivali "lepe pare". Od sakupljenog novca kupovali smo slatkiše. Nama je bilo divno, a kasnije sam shvatila kako je to bio odličan predah za sve starije koji su dolazili na naše predstave - priseća se Brankica.


A kad prođe vreme...

* Kako vidite sebe za 10 godina?
- Sigurno sa svojom porodicom, sa suprugom i decom. Nadam se i stalnom poslu u pozorištu, sa istim prijateljima. Učiniću sve da mi se te želje ostvare.

* A kada je reč o ulogama?
- Mnogo bih volela da u nekom pozorištu narednih godina odigram Ninu iz Čehovljevog "Galeba". Malo je Čehova u našim pozorištima, pa verujem da će ga uskoro, možda, biti.

* Da li biste se oprobali u Holivudu?
- Takva prilika se ne propušta. Ako bih imala neku ponudu otišla bih. Ali, sigurno bih se vratila. Volim Srbiju, volim da živim ovde. Šta ćemo ako svi odu?
Jelena Matijević
Foto Vojislav Danilov

Broj 269
Fitoterapija
Prirodni recepti za:
Dermatitis
Herpes zoster
Pege od sunca
Stomačne tegobe

Probajte čaj od ruže

Alternativa
Šatavari
Indijski koren za plodnost
Danska masaža
Telo samo sebi pomaže
PG „Rada”
Pečurke za spas života

Ordinacija
Katarakta
Za mrenu krive godine i sunce
Dijabetes
TIP 2 lakši i češći
Gvožđe
Suština naše krvi
Nagle promene vremena
Najteže astmatičarima

ishrana

Recepti
Najbolje hladne čorbe
Snaga žitarica
Sokovi od ječmene, speltne i
heljdine trave protiv raka
Rekreacija

Deca
Vežbe snage posle puberteta
Orijentiring
Idealno za celu porodicu

Nega
Zaštita od sunca
5 kritičnih tačaka
Priprema za odmor
Sulfatne soli za lepu kožu
-Životna priča
-Život sa šifrom C 20

I u ovom broju zanimljivi i vredni pokloni:
Luksuzan vikend za dvoje u etno selu Stanišići
„Prizma” aparat za merenje pritiska
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
20 knjiga najboljih srpskih izdavača