Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 108
aktuelno izdanje
Mašina sa rizikom
Istine i zablude - Tamnjenje u solarijumu
Koža nas, kao najveći organ tela, štiti da ne izgubimo previše tečnosti, od sunčevih zraka, bakterija, zagađene okoline... Ali, njena moć zaštite nije neograničena. Pored toga i različiti faktori mogu utiču da se koža ošteti i da taj štit postane još slabiji.
S obzirom da smo na pragu godišnjeg doba kada koža najčešće strada od UV zraka pravo je vreme da upozorimo na pogubno delovanje ultraljubičastog zrečanja koje stiže sa Sunca ali i iz nekih vrsta lampi koje se koriste u solarijumima.
Ultraljibičasti zraci prouzrokuju rak kože tako što iniciraju promene u ćelijama ili direktno oštećuju ćeliju ali mogu i indirektno da izazovu opaku bolest jer slabe mehanizme imunog sistema kože i celog organizma. Uostalom, brojna istraživanja su pokazala jasnu vezu između raka kože i izlaganja UV zracima bez zaštite. Oni koji imaju kožu tipa 1 (svetao ten koji, lako izgore a teško potamne, imaju plave ili zelene oči, plavu ili riđu kosu i veliki broj mladeža ili pega) mnogo su rizičnija grupa da obole od raka kože od onih sa tamnim ili maslinastim tenom.
Većina ljudi može da predupredi pojavu raka kože tako što će da izbegava izlaganje suncu i drugim izvorima ultraljubičastog zračenja kao što su lampe u solarijumima. Mere opreza su posebno važne kada je reč o deci i tinejdžerima jer veće izlaganje suncu u detinjstvu i adolescenciji doprinosi da se poveća rizika od raka kože u kasnijem životnom dobu.

ZABLUDA: Solarijum je bezbedan način da se pocrni.

ISTINA: Istraživanja pokazuju da korišćenje solarijuma povećava rizik od raka kože i doprinosi preranom starenju kože. Jer, razlika između UV zračenja koje emituju lampe u solarijumu i onog koje dolazi od sunca je i u tipu i intenzitetu. Solarijumi proizvode koncentrovane doze UV zračenja koje mogu da budu i do pet puta jače od sunčevih u letnje podne. Ovo zračenje bi moglo da se opiše indeksom zračenja preko 60 (UV indeks preko 60)

ZABLUDA: Sunčanje u solarijumu nije rizično.
ISTINA: Korišćenje solarijuma može da dovede do ozbiljnih oštećenja kože jer čak i male doze UVA i UVB zraka oštećuju kožu, ubrzavaju proces starenja i mogu da izazovu rak kože. Inače, u solarijumu je glavno UVA zračenje a ovi zraci prolaze do najdubljih slojeva kože, prouzrokuju gubitak elastičnosti, snižavaju nivo kolagena i pojavu fleka dok UVB zraci, koji se, takođe, koriste u solarijumu produru u površinske slojeve kože i prouzrokuju opekotine i rak kože. Korišćenje solarijuma može da izazove i manje iritacije kože, kao što su osip, svrab i suvoću.
Do nedavno se verovalo da je jedini uzročnik raka kože UVB zračenje a danas se zna da su i UVA i UVB zračenje odgovorni za pojavu te opake bolesti. Izlaganje očiju UVA zracima u solarijumu može da dovede do pojave konjuktivitisa i upale rožnjače, odnosno do oštećenja vida a kasnije da izazove kataraktu i privremeno slepilo. Neki lekovi, antibiotici i diuretici, kao i neki kozmetički preparati, mogu da povećaju osetljivost na UV zračenje iz solarijuma.

ZABLUDA: Solarijumi su odličan način da se pripremite za leto i sunčanje.
ISTINA: Boja koja se dobije na suncu obezbeđuje zaštitu jednaku onoj koju ima krema sa zaštitnim faktorom 4, a ona koja se dobije u solarijumu nudi manju zaštitu. Zbog toga tamnjenje u solarijumu ne može da pripremi za izlazak na sunce.

ZABLUDA: Solarijum pomaže da se poveća proizvodnja vitamina D.
ISTINA: Netačno. Uobičajene spolajšnje dnevne aktivnosti dovoljne su da aktiviraju vitamin D dok izlaganje kože ekstremnim nivoima UV zračenja u solarijumu nije bezbedno.


ZLATNA PRAVILA

Solarijum bi trebalo da izbegavate ako:
- imate tip kože 1 ili prethodno dijagnostikovan rak kože ili porodičnu istoriju raka kože
- ste u drugom stanju, bolujete od dijabetesa, imate srčane probleme, labijalni herpes, migrenu, epilepsiju, alergije, infekcije očiju, probleme sa krvnim pritiskom, nesvesticu, probleme sa bubrezima i urinarnim traktom i hiperaktivnost štitaste žlezde.
Delove tela koje nikako ne bi trebalo da izlažete ultraljubičastom zračenju iz solarijuma su:
- deo ispod pazuha, nos, genitalije, uši i usta.


SAVETI PLUS
* Ako želite da imate taman ten kozmetički metodi samotamnjenja (kreme) se preporučuju pre odlaska u solarijum.
* Nemojte da kombinujete sunčanje u solarijumu i napolju.
* Uvek u solarijumu nosite zaštitne naočari.
* Nikada nemojte da sunčate lice u solarijumu.


KAKO DELUJU KREME ZA TAMNJENJE

Kako deluju kozmetički proizvodi za tamnjenje kože? Aktivni sastojak većine krema za samotamnjenje je dihidroksiaceton (DHA) i to je jedini aditiv koji je odobrila američka Uprava za hranu i lekove u proizvodima za samotamnjenje. Kada se nanese na kožu DHA reaguje sa mrtvim ćelijama na površini (stratum corneum) da bi je privremeno potamneli. Boja ne može da se ispere, ali postepeno bledi kako se mrtve ćelije skidaju sa kože. U većini slučajeva boja potpuno iščezava za pet do sedam dana. Kreme sa dihidroksiacetonom su bezbedne ako se ne nanose na lice, trebalo bi da se pazi da ne uđu u oči, nos i usta a kada su ovi preparati u spreju držite zatvorene oči i usta.
Mnogi proizvodi za tamnjenje bez sunca (losioni, kreme, gelovi, sprejovi) mogu da se koriste kod kuće, a rezultati su vidljivi posle 1 sata a boja se sasvim "razvije" za 8 do 24 sata. Postoje i proizvodi za korišćenje u kozmetičkim salonima koji daju ravnomerniju i puniju boju.
Postoje i pilule za samotamnjenje, međutim, nisu bezbedne jer sadrže velike količine aditiva kantaksantina. Ako se ovaj aditiv uzima u većim količinama može da se taloži u pojedinim delovima tela i da doprinese da delovi kože poprime narandžastu ili braon boju kao i da izazove kantaksantinsku retinopatiju i formiranje kristala u retini. Pilule za samopotamnjivanje mogu da izazovu muku, dijareju, grčeve.
Većina ovih proizvoda ne sadrži zaštitu od sunca, što znači da ne štite kožu od oštećenja koje mogu da izazovu sunčevi zraci pa obavezno koristite kreme za sunčanje sa, najmanje, faktorom 15.

B.S.

Broj 108


Bilje

Ruža
Cvetni afrodizijak...

Soja
Sitno zrno srce čuva...

Bahove cvetne esencije
Zamka ružičastih naočara ...

Uzgoj povrća
Bubamara čuva papriku...

Problemi sa kostima
U heljdi je spas...

Pomoć bilja
Umiren ringišpil u glavi...

* * * * *

Zdravlje

Solarijum
Mašina sa rizikom...

Vreme i zdravlje
Dijagnoza na barometru ...

Formula zaljubljenosti
Ljubavna alhemija sreće...

Porodične teme
Ostvari moj san...

Nesanica
Kapci na pola koplja...