Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 108
aktuelno izdanje
Ni dan bez povrća
Sa svih meridijana - Kina
Tradicionalna kineska kuhinja a posebno način pripremanja jela po mnogo čemu se podudaraju sa savremenim pogledima na zdravu ishranu. Jer, tokom hiljada godina Kinezi su istraživali svet biljaka, trava, semenki i pečuraka i pronalazili najhranjivije sastojke. Otkrili su, takođe, da nutricionističke vrednosti biljaka mogu lako da se unište nepravilnom pripremom ali i da mnoge vrste namirnica imaju lekovite vrednosti. Najočigledniji je primer đumbira, koji se često koristi kao začin, a poznat je, pre svega, kao lek za želudac.
Glavni sastojci kineskog obroka su čaj (bez šećera), pirinač i kuvana testa, obavezna je lagana supa, bareno povrće (bez masnoće sa biljnim prelivima) i bareno ili na žaru pečeno belo živinsko meso ili riba.
Obilje povrća, manje količine mesa, najčešće kratka termička obrada, veština kombinovanja namirnica koje čine obrok i velike mogućnosti improvizacije (što omogućava da se nama teško dostupni sastojci zamene onima koji uspevaju na našim prostorima), čine ovu kuhinju sve omiljenijom i u Srbiji.

Čorba sa kukuruzom

- 1 kg piletine
- 2,5 cm zelenog đumbira
- 1 luk
- 4 zrna bibera
- 3 korena peršuna
- 1 kašičica soli
- 470 g zrna kuvanog kukuruza
- biber
- 2 kocke kokošje supe
- 1 kašičica ulja od susama
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 2 belanca
- 2 parčeta tanko isčene šunke
- vezica mladog luka
- 1/2 kašičice izrendanog đumbira
- 4 struka mladog luka, dodatno

* Stavite pile ili pileće komade u posudu, dodajte 2 litre vode, zrna bibera, iseckani đumbir, isečeni luk, peršun i so. Zagrejte do ključanja na srednjoj temperaturi i skinite penu. Smanjite temperaturu i poklopljeno lagano krčkajte oko sat i po. Sklonite penu sa vrha, procedite i odvojite 6 šolja supe.
U velikoj posudi izmešajte izdvojenu supu, izmrvljeni kukuruz, izmrvljene pileće kocke, izrendani đumbir, iseckani mladi luk, so, biber i ulje od susama, stavite da proključa. Izmešajte kukuruzni skrob sa 4 kašike vode, dodajte u supu, mešajte dok supa ne proključa i zgusne se, smanjite temperaturui krčkajte 1 minut. Lagano ulupajte belance sa malo vode, sipajte supu u tankom mlazu uz mešanje. Odvojite malo mesa od kostiju pileta ili pilećih komada i sitno naseckajte. Dodajte tanko seckanu šunku i pileće meso u supu, lagano zagrevajte. Pred serviranje dodajte sitno seckan mladi luk.

Piletina s kikirikijem

- 800 g pilećeg belog mesa
- 100 g pečenog kikirikija
- 150 g šargarepe
- 150 g graška
- 1 kašika šećera
- 0,5 dl soja sosa
- 0,5 dl ulja
- 1 kašika gustina
- kineska i obična so

* Sitno isecite belo meso i povrće, propržite i izvadite iz ulja. U drugoj posudi, u 1/2 l vode pomešajte šećer, kinesku i običnu so i soja sos i stavite da prokuva. Dodajte gustin razmućen u malo vode pa prethodno proprženo meso i povrće. Sve kratko prokuvajte i dodajte kikiriki. Servirajte sa kuvanim pirinčem.

Pogača od ribe

- 3 šolje pirinča
- 1 šolja peršuna
- 1 kuvana riba
- 3 jaja
- 1 glavica belog luka
- sok 1 limuna
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike susamovog ulja
- biber, so

* Skuvajte pirinač i jaja pa jaja krupno narendajte. Sitno naseckajte glavicu belog luka i peršun, ribu izgnječite pa dobro sjedinite, dodajte soja sos i zamesite tako da se dobije smesa u obliku pogače. Stavite je u podmazan pleh, poprskajte uljem i zapecite. Kad porumeni, prelijte limunovim sokom i poslužite toplu.

Pileća krilca sa susamom

- 12 pilećih krilaca
- 3 čena belog luka
- 3 struka mladog luka
- 1 kašika susama
- 1 kašika kukuruznog gustina
- 1 kašika šećera
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike šerija ili vinjaka
- 2 kašike ulja
- 6 dl pileće supe
- 1 kašičica susamovog ulja
- 1 kašičica tucane crvene paprike
- so

* Krilcima odsecite vrhove i bacite pa rasecite po zglobu na dva dela. U većoj posudi izmešajte soja sos, šeri, šećer, gustin, 2 čena belog luka (sitno iseckana) i tucanu papriku. Dodajte krilca, izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Mladi luk isecite na komade dužine 3 cm a susam propržite da dobije zlatnožutu boju.
Dobro zagrejte vok (kineski duboki tiganj), dodajte ulje, pa kad se i ono zagreje, ubacite polovinu krilaca (marinadu sačuvajte) i pržite 10-15 minuta dok ne porumene sa svih strana. Izvadite ih na tanjir, dolijte malo ulja i propržite preostala krilca. Prospite ulje iz voka, propržite mladi luk i 1 čen belog luka, vratite krilca, izmešajte, dodajte pileću supu, poklopite i kuvajte oko 5 minuta. Na kraju dolijte sačuvanu marinadu i mešajte dok se krilca ne glaziraju. Dodajte susamovo ulje, dobro izmešajte i pospite susamom.

Boranija sa junetinom

- 500 g mlade boranije
- 200 g junetine
- 2 šoljice pileće supe
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašika šećera
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 mladi crni luk
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 1 kašika iseckanog belog luka
- 1 kašika gustina
- 1 ljuta crvena papričica
- 4 kašike ulja
- so

* Pomešajte hladnu supu, šećer, soja sos, vinsko sirće i gustin. Sitno iseckajte mladi beli i crni luk (samo beli deo). Isecite meso na komadiće veličine zalogaja, ispržite na malo ulja i izvadite. Dodajte još 2 kašike ulja u tiganj, stavite crni i beli luk, đumbir, papričicu isečenu na kolutiće, boraniju i malo soli. Dinstajte na umerenoj vatri. Posle 5 minuta vratite meso i prelijte supom. Mešajte dok se ne zgusne. Poslužite toplo.

Rolnice od povrća

- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g kupusa
- 200 g šargarepe
- 200 g pečurki
- 1 celer
- 100 g mladog graška
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašičica soli
- mleveni biber, mleveni kim
- ljuta papričica

* Povrće iseckajte sitno, prodinstajte 5 minuta na maslinovom ulju, dodajte so i začine i ohladite. Kore isecite na 4 jednaka kvadrata, na svaki stavite fil na sredinu, preklopite sa obe strane i umotajte u rolnicu. Poslažite na pek papirom obložen pleh i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne postanu zlatno žute. Poslužite vruće, sa sosom po izboru.

Pileći bataci s pivom

- 4 pileća bataka i karabataka
- 500 g mladog krompira
- mala konzerva piva
- 1 kašičica meda
- 50 g suvih šljiva bez koštica
- vorčester sos
- 40 g maslaca
- đumbir (komadić rendanog svežeg ili u prahu)
- 100 g feta sira
- so

* Pileće batake posolite i poređajte u posudu za pečenje zajedno sa krompirom. Batake pospite s malo vorčestera, đumbirom, medom i zalijte pivom. Odozgo nasecite listiće maslaca, stavite suve šljive i izdrobljeni feta sir. Sve pecite u rerni dok bataci ne porumene i omekšaju.

Mešano povrće sa bademima

- 250 g tikvica
- 250 g pečuraka
- 1 paprika
- 60 g prženih listića badema
- 1 kašika limunovog soka
- maslinovo ulje
- biber, so

* Tikvice, papriku i pečurke isecite na tanke listiće pa tikvice propržite na maslinovom ulju. Kada počnu da menjaju boju, dodajte papriku i pečurke i prelijte limunovim sokom. Posolite i pobiberite, ostavite još malo da se krčka i stalno mešajte. Pospite bademima i poslužite dok je toplo.

Broj 108


Bilje

Ruža
Cvetni afrodizijak...

Soja
Sitno zrno srce čuva...

Bahove cvetne esencije
Zamka ružičastih naočara ...

Uzgoj povrća
Bubamara čuva papriku...

Problemi sa kostima
U heljdi je spas...

Pomoć bilja
Umiren ringišpil u glavi...

* * * * *

Zdravlje

Solarijum
Mašina sa rizikom...

Vreme i zdravlje
Dijagnoza na barometru ...

Formula zaljubljenosti
Ljubavna alhemija sreće...

Porodične teme
Ostvari moj san...

Nesanica
Kapci na pola koplja...