Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 108
aktuelno izdanje
Ljubavna alhemija sreće
Reč nauke - Formula zaljubljenosti
Dok mladi uglavnom veruju kako je ljubav nešto uzvišeno, neki naučnici tvrde da je ipak reč samo o složenoj biohemiji. O veštoj igri hormona, koja čovekovo psihofizičko stanje na određno vreme podiže na viši "nivo pripavnosti".
Jedni smatraju da u tom procesu presudnu ulogu ima dopamin, takozvani hormon euforije, koji deluje na podsvesni deo mozga. To naravno ne znači da bi za zaljubljivanje bilo dovoljna doza dopamina i prepustiti se čarima "naručene" ljubavne čarolije. Jer ovo uzvišeno osećanje ima i te kakve veze i sa genetski uslovljenim psihofizičkim stanjem!
Druge teorije govore i o tome kako je zaljubljivanje dobrim delom stvar evolucijskog imperativa. Pa bi po njima to onda u praksi izgledalo otprilike ovako. Recimo sedite u kafiću, i odjednom vam neka osoba nesvesno ili ne, iz svojih polnih hormona pošalje molekule feromona, koje počinju da izmenjuju informacije s vašim molekulima, o međusobnom seksualnom podudaranju. Dalje, u zavisnosti od veštine pregovoranja i svojevrsnog ljubavnog "koalicionog potencijala", stvari završe tako da se zaljubite obostrano, jednostrano ili nikako.
Ali kako to obično biva, stvari sa zaljubljivanjem nisu ni
izbliza tako jednostavne. Pre bi se moglo reći kako je ljubav složeni sklop više faktora, među kojima posebnu ulogu imaju i ljudska osećaja povezana s bliskošću i seksualnom privlačnošću.
Klasična podela ljubavi:
* eros - ljubav koja označava čežnju za nekim, a okrenuta je svetu percepcije
* philiju - prijateljsku ljubav koja označava želju da pomognemo drugima
* agape - milosrdna ljubav koja označava potpunu posvećenost dobru drugih i po cenu vlastitog života
Ljubav motiviše i uzdiže. Mada je ključna i sa aspekta produženja vrste, za nju bi se moglo reći da u svojoj osnovi sadrži pojam ovisnosti. Prva komponenta ljubavi je bliskost, a označava sviđanje, prijateljstvo, stvaranje međusobnog poverenja i poštovanja. Sledi strast, koja je najintenzivnija na početku, dok vremenom slabi. Označava telesnu i seksualnu privlačnost.
Istraživači ovog fenomena razvili su teoriju o šest stilova ljubavi:
* strastvena ljubav - bazirana na fizičkom izgledu
* ljubav shvaćenu kao igru
* nežnu ljubav - koja se razvija na sličnostima
* visokoemocionalna ljubav - najčešće poistovećena s romantikom
* pragmatična ljubav
Neki psiholozi smatraju da tražimo partnere fizički slične roditelju suprotnog pola, a neki idu toliko daleko da tvrde kako tražimo partnere fizički slične sebi! Ali je neosporna činjenica da fizički izgled igra značajnu ulogu u odabiru partnera.
Poslednjih godina učestalo se naglašava uloga feromona, karakterističnih tragova mirisa pronađenih u urinu i znoju. Prvobitno su identifikovani u životinjskom svetu, gde se jedinke prepoznaju upravo zahvaljujući njima. Postojanje ljudskih feromona otkrili su naučnici Centra za hemijska osetila u Filadelfiji. Oni su u ljudskom nosu pronašli specifično osetilo koje reaguje i prepoznaje feromon.
Najpoznatiji simptomi zaljubljenosti su lupanje srca, "leptirići u stomaku", znojenje dlanova i rumenilo obraza. Naučnici te reakcije pripisuju prvenstveno neurotransmiterima - dopaminu i norepinefrinu. U međusobnim kombinacijama oni uzrokuju osećaj sreće, energije, elana, gubitka apetita, čežnje i dekoncentracije. Stručnjaci smatraju da se stanje zaljubljenosti javlja kad se ti faktori podudare.
Od davnina je poznato da određene materije pospešuju osećaj zaljubljenosti. Najpoznatiji prirodni afrodizijaci su:
* špargla - vitamin E u ovoj biljci stimuliše hormone povezane sa seksom
* ljute papričice - smatra se da oslobađaju endorfin
* čokolada - pospešuje lučenje feniletamina, koji se inače prirodno emituje tokom zaljubljenosti
* plodovi mora - jer su bogati cinkom koji podstiče stvaranje testosterona, zaslužnog za podizanje libida


OPSEDNUTI PARTNEROM
Kod zaljubljenih je uočen višak serotina, što otprilike odgovara osobama koje boluju od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Neučnici veruju da to objašnjava početnu opsednutost partnerom.


LJUBAVNI OVISNIK
Na ljubav utiče i hormon vasopresin koji je zaslužan za stvaranje dugotrajne i monogamne veze. Dopamin i norepinefrin mogu kod nekih ljudi stvoriti osećaj zavisnosti, pa tako postoje i ovisnici o ljubavi, koji idu iz veze u vezu budući da im telo postaje sve tolerantnije na te hemikalije pa im je potrebna sve veća doza ne bi li uspeli postići taj osećaj.


KLACKALICA SREĆE
Uravnotežen serotonin daje osećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Previše ili premalo seratonina dovodi do abnormalnih mentalnih stanja, poput depresije kad serotonina manjka ili euforije kod njegovog viška.


ČVRSTA VEZANOST
Kod seksa telo emituje hormon oksitocin, koji stvara osećaj povezanosti. On pomaže kod ostvarivanja zdravog odnosa i stvaranja određenih granica prema drugim ljudima. Što se više oksitocina emituje, to je povezanost veća.


ZALJUBLJIVE PRIRODE
Dopamin je isti onaj hormon kojeg potencira uzimanje kokaina ili nikotina. Osobe s povećanim nivoom ovog hormona zaljubljive su prirode.

Ž.ŠTRBO

Broj 108


Bilje

Ruža
Cvetni afrodizijak...

Soja
Sitno zrno srce čuva...

Bahove cvetne esencije
Zamka ružičastih naočara ...

Uzgoj povrća
Bubamara čuva papriku...

Problemi sa kostima
U heljdi je spas...

Pomoć bilja
Umiren ringišpil u glavi...

* * * * *

Zdravlje

Solarijum
Mašina sa rizikom...

Vreme i zdravlje
Dijagnoza na barometru ...

Formula zaljubljenosti
Ljubavna alhemija sreće...

Porodične teme
Ostvari moj san...

Nesanica
Kapci na pola koplja...