Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 108
aktuelno izdanje
Pozdrav Suncu za dobro jutro
Na čaju sa - Marijom Tasovac
Marija Tasovac



Mariju Tasovac poznajem iz mladosti, kada smo se viđale i u Beogradu i u nekim drugim lepim gradovima koji su se u ono vreme podrazumevali. Poslednjih godina smo se izgubile iz vida, mada su nam se na jednom seminaru Larise Fotine nakratko ukrstili putevi. Nedavno smo se slučajno srele i Marija mi je tada rekla da je postala instruktor joge i da se okrenula ajurvedskoj ishrani. Tako je nastao i ovaj razgovor.

* Kako ti obično počinje dan?
- Protezanjem, to jest malim vežbama u krevetu. Posle toga popijem čašu tople vode. To je, inače, savet koji Larisa Fotina daje na svojim seminarima, a ja sam primetila da mi to prija. Zatim obavezno uradim "pozdrav Suncu" i još po neku joga asanu i vežbe disanja - pranajame. Sledi tuširanje, doručak uz neki od mnogobrojnih engleskih ili indijskih čajeva iz moje bogate kolekcije, i tada sam spremna za nove pobede i akcije. One podrazumevaju obilazak galerija ili stručne sastanke a kući se vraćam oko jedan po podne.

* Šta obično jedeš za ručak?
- Obavezno napravim ručak sa svim i svačim ali uvek ima nečeg svežeg, kao što je salata, na
primer. Prošle jeseni sam bila kod ajurvedskog lekara, Indijca, na dijagnostici i preporukama. Trudim se da se pridržavam njegovih saveta, ali ne uspevam da potpuno izbacim meso, mleko, mlečne proizvode i jaja iz ishrane. Još jedem po malo mesa, doduše manje nego pre, i to više piletine nego crveno. Povrće mi je često na jelovniku a, s obzirom da sam bila i na kursu ajurvedskog kuvanja, naučila sam i da pripremam ajurvedska jela. Uglavnom kuvam na giju (rastopljenom neslanom puteru), a mnogo koristim i maslinovo ulje. Inače, volim i testo i sir, mada sir, kao ni ostale mlečne proizvode, ne bih smela da jedem. To je neki kompromis koji sam napravila sa samom sobom. Jedem i mnogo žitarica, pravim miso supu, suši... Sve zavisi od toga koliko vremena imam na raspolaganju, međutim, u svakom slučaju uvek spremam svež ručak.

* Tata ti je bio čuveni dečji lekar, doktor Borivoje Tasovac, koji je do kraja života bio profesionalno aktivan. Da li ti je davao savete za zdrav život?
- Tata je bratu, sestri i meni davao savete kojih smo se u kasnijem životu prisećali, ali nije insistirao da ih pošto-poto primenjujemo. Uvek je govorio da je supa veoma važan deo obroka i da bi svako trebalo da pije što više tečnosti (vodu ili blage čajeve a ne gazirane napitke). Nije bio pobornik kafe, ali je obožavao mleko. Nije voleo ni salate ni presno povrće jer se, kao mnogi lekari, plašio da sve što raste pri zemlji nije dovoljno čisto. Voleo je i slatkiše i poznavao najbolje poslastičarnice u gradu. Bez obzira na to doživeo je 95 godina a do 93. je bio profesionalno aktivan. Savetovao nas je i da šetamo u prirodi, idemo na koncerte, u pozorišta, putujemo, čitamo knjige...

* Majka ti je bila Francuskinja tako da si jedan period života provela u Parizu gde si završila Akademiju primenjenih umetnosti.
- Na srpskom bi se to tačno zvalo Akademija primenjenih umetnosti i dizajna. Te studije su trajale četiri godine i za to vreme sam ovladala tehnikama slikanja na svili, porcelanu i keramici, kao i tadicionalnom tehnikom kineskog laka. Bio je to izuzetno aktivan period za mene jer sam za neke kuće radila pretaporte, malo i za Ninu Riči, Ungaroa i za neke firme za uređenje enterijera....

* Da li si zadržala veze sa Francuskom?
- Imam rodbinu u Francuskoj tako da ponekad i po tri meseca godišnje provedem u Strazburu i Parizu. U Strazburu i okolini sam već tri puta izlagala slikanu svilu, panoe i modne detalje i imala uspeha kod publike i dobre kritike.

* Čime si se bavila u poslednje vreme?
- Nedavno su bile tri izložbe - u januaru retrospektivna izložba TISO (tekstil i savremeni dizajn), izložba recikliranog tekstila u galeriji Singidunum, izložba u kući Đure Jakšića na temu Beograda, Majski salon...

* Nedavno si postala i instruktor joge. Kada se rodila ta ljubav prema jogi?
- Jogom sam počela da se bavim 1995. godine. Pre toga sam išla na klasičan balet, pa na džez-balet... Drugarica me je slučajno odvela na časove joge kod Dragana Lončara i to je za mene bilo otkrovenje. Počela sam redovno da pohađam časove a narednih dvanaest godina imala sam priliku da budem na časovima i drugih instruktora u Beogradu i Francuskoj. To je obogatilo moja iskustva iz ove drevne tehnike. Prošle godine sam, na poziv učitelja Dragana Lončara, pohađala sedmomesečni kurs za instruktore joge koji je podrazumevao desetak predmeta iz raznih oblasti - anatomija, fiziologija, tehnike disanja - pranajama, filozofski pravci, ajurveda... Ovo je za sada jedina škola za instruktore joge u Srbiji koja je zvanično registrovana u evropskoj i svetskoj Joga alijansi i veliko mi je zadovoljstvo što imam srpsku diplomu koja se uvažava u celom svetu. Nedavno sam završila i tromesečni kurs iz tehnika meditacije i time dodatno obogatila znanje.

Naša sagovornica je član ULUPUDS-a i istaknuti umetnik sekcije za tekstil i savremeno odevanje. Unikatne predmete izlaže u galerijama i modnim buticima. Slika na svili i od toga se kasnije prave marame, ešarpe, tašnice... Povremeno sarađuje i sa agencijom "Klik", učestvuje u grupnim izložbama Udruženja primenjenih umetnika...

Marina Furlan

Broj 108


Bilje

Ruža
Cvetni afrodizijak...

Soja
Sitno zrno srce čuva...

Bahove cvetne esencije
Zamka ružičastih naočara ...

Uzgoj povrća
Bubamara čuva papriku...

Problemi sa kostima
U heljdi je spas...

Pomoć bilja
Umiren ringišpil u glavi...

* * * * *

Zdravlje

Solarijum
Mašina sa rizikom...

Vreme i zdravlje
Dijagnoza na barometru ...

Formula zaljubljenosti
Ljubavna alhemija sreće...

Porodične teme
Ostvari moj san...

Nesanica
Kapci na pola koplja...