Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 108
aktuelno izdanje
Paceraj o Čaturangi
Ekologija - Plava planeta

Ovo o čemu ćete čitati događalo se pre dve hiljade godina u Indiji. Mladi kralj tiranin Šahram bio se toliko osilio da je tvrdio da kraljevini nije potreban narod da bi se zvala kraljevinom, dovoljno je da ima kralja, i da kralj zna tajnu borbenog rasporeda, strategije i taktike indijske vojske, u kojoj je kralj glavni, a kraljica, oficiri, konji, topovi, i vojnici imaju jedini zadatak da štite svoga, a unište protivničkog kralja!
U to vreme indijski matematičari su bili na pragu velikog otkrića: desetog jednocifrenog broja, koji bi se zvao NIŠTA, a mogao bi da znači beskonačno mnogo! Ideju za to dao je mudrac Sizi ben Dahir, koji je skrenuo na sebe pažnju mudrolijom: "Nemoguće je sisati sopstveni lakat", a naročito je postao popularan kada je množenjem dva broja od po devet jedinica, (111,111,111 puta 111,111,111), dobio zanimljiv konačni broj 12,345,678,987,654,321. Kralj Šahram nije mogao podneti da neko bude toliko popularan, pored njega živog, pa je naredio da mu dovedu Sizi ben Dahira, sa namerom da ga osramoti, ponizi i na kraju likvidira! Odmah ga je upitao šta misli o njemu, kao kralju? - Sve najbolje! - odgovorio je mudrac, lukavo. - Imam li neku manu? - Svi imaju mane! - Ja nisam svako! - viknuo je kralj. - Ali svako iz tvog naroda može odlučiti o sudbini kraljevstva! - Dokaži! Dokaži, ili ćeš biti mrtav! - pobesneo je kralj.

Mudrac Sizi ben Dahir je odlučio da kralja ubedi i pobedi njegovim sredstvima, pa je na osnovu borbenog rasporeda indijske vojske izmislio igru, koju je nazvao ČATURANGA, pomoću koje je pokazao da i najslabija figura, pešak, može da odluči ishod bitke i donese pobedu!
Kralj je brzo naučio da pokreće figure i oduševio se igrom. Naredio je da čaturangu moraju znati da igraju svi njegovi podanici, da bi bili spremni, kad zatreba, da brane svoga kralja. Odlučio je, takođe, da bogato nagradi Sizi ben Dahira, i predložio mu da zatraži sve što želi! Mudrac je zatražio da mu se da ona količina žita, koja će se dobiti kad se na prvo polje table za čaturangu stavi jedno zrno, na drugo polje dva, na treće četiri, na četvrto šesnaest, odnosno na svakom narednom polju da se broj zrna množi sam sa sobom! Kralj se nasmejao ovoj skromnosti, i zatražio da se predomisli i zatraži nešto vrednije. Ali, mudrac nije odustao!

Može se zamisliti zaprepašćenje kralja Šahrama, kad su mu saopštili da u čitavoj Indiji, a ni u svetu, verovatno, nema toliko žita da bi se udovoljilo želji Sizi ben Dahira. Indijski matematičari, koji su u međuvremenu izmislili NULU, izračunali su da je potrebno 18,446,744,073,709,551,615 zrna, to jest oko osamnaest biliona merica žita! Kralj je, teška srca, ponudio mudracu svoj presto, ali je bio odbijen. Sizi ben Dahir se odrekao nagrade, ali je zadržao pravo da sa kraljem svakodnevno odigra po neku partiju, na šezdeset četiri crno-bela polja, koja od tada u Indiji zovu KOHTAZARA, što znači - žitnica!


ODA ŠAHU

Ovo je vreme
poput kisele kaše,
ne znamo više
ni što preci nam znaše,
svaka budala
barjakom istine maše,
čovek pešači
a magarac ga jaše,
ovo je vreme
kojim se akrepi plaše!

Sa Tobom nam je
i lepše, a i lakše!

Svi koji se majstori,
ili paceri zvaše,
na stranu igre,
kao pred oltar, staše!
Ti, kome i kraljevi
živote daše,
Ti uzmi sve
slobodno vreme naše,
o, Šaše!

Sa tobom nam je
i lepše, a i lakše!


Ljubivoje Ršumović

Broj 108


Bilje

Ruža
Cvetni afrodizijak...

Soja
Sitno zrno srce čuva...

Bahove cvetne esencije
Zamka ružičastih naočara ...

Uzgoj povrća
Bubamara čuva papriku...

Problemi sa kostima
U heljdi je spas...

Pomoć bilja
Umiren ringišpil u glavi...

* * * * *

Zdravlje

Solarijum
Mašina sa rizikom...

Vreme i zdravlje
Dijagnoza na barometru ...

Formula zaljubljenosti
Ljubavna alhemija sreće...

Porodične teme
Ostvari moj san...

Nesanica
Kapci na pola koplja...