Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 270
aktuelno izdanje
Za ispiranje i masažu
Upale usne duplje
Crni slez

Najčešće zbog poremećene ravnoteže bakterija u zubnom plaku izazvane neredovnom higijenom usta, ali i drugim faktorima rizika (nezdrava ishrana, pušenje...) dolazi do upale desni, njihovog krvarenja, karijesa i infekcija koje vremenom prouzrokuju paradentozu, klimanje i ispadanje zuba. Kao propratna pojava javlja se i neprijatan zadah iz usta.

Osim toga, kada je reč zdravstvenim problemima koji se javljaju u ustima, na sluzokoži mogu da se pojave i bolne ranice, takozvane afte.

U slučaju ovih tegoba, naravno da bi trebalo da se obratite lekaru da pronađe pravi uzrok i propiše terapiju, međutim, kao prva pomoć ili kao pomoćno lekovito sredstvo mogu da se koriste biljni preparati.

Lazarica ili divlji ren (Cochlearia officinalis)
Reč je o višegodišnjoj biljki jake i sočne stabljike koja izraste do 30 cm. Prizemni listovi su na dugoj peteljki a oni pri vrhu su bez peteljki, jajoliki i nazubljeni. Ima bele cvetove prijatnog mirisa koji formiraju grozdove. Sadrži vitam C, tanin, so i sumporni glukozid koji biljki daje ljutinu.

Koristi se
u slučaju paradentoze
zaceljuje ranice u ustima i na desnima

Da se desni ne povlače
Od mladog lišća može da se napravi salata začinjena uljem i limunovim sokom ili da se sitno isecka i pospe po jelu.

Čaj koji ima isti efekat priprema se tako što se kašika mešavine jednakih delova listova i cvetova lazarice, žalfije i rastavića prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi, posle 15 minuta procedi i zasladi medom i tečnošću se ispiraju usta šet do osam puta tokom dana.

Zečja stopa (Geum urbanum)
Uspeva kao korov u šumama, na senovitim mestima i uz ograde. Ima granatu stabljiku sa dugim perastim i nazubljenim listovima a cveta zlatnožutim cvetovima na dugim peteljkama. plod su male crvenosmeđe loptice. Sadrži tanin, etarsko ulje koje miriše kao karanfil i gorke materije.

Koristi se
zaustavlja krvarenje desni
protiv upale usne duplja


Stop krvarenju
Prelijte 2 kašike sitno iseckanog korena biljke sa 3 dl vrele vode, poklopite, ostavite preko noći, ujutro procedite i ispirajte usta. U slučaju da su desni i upaljene pomešajte 50 g sitno iseckanog korena zečje stope i 50 g cveta kamilice pa 2 kašike mešavine prelijte sa 3 dl vrele vode, poklopite, ostavite preko noći, ujutro procedite i ispirajte usta.

Rastavić ili preslica (Equisetum arvense)
Uspeva na močvarnom i peskovitom zemljištu na livadama, poljima i neobrađenim zemljištima. Stabljika ove biljke je sivozelena sa brojnim listićima i pršljenovima zbog čega rastavić nazivaju i konjski rep. Sadrži minerale kalcijum, kalijum, sumpor, tanin, organske kiseline, pekrin, vitamin C i karotenoide.

Koristi se
u slučaju upale desni
ako se stvore gnojne fistule

Za ispiranje usta
Prelijte sa litar vrele vode 150 g suve biljke, procedite i kad se prohladi ispirajte usta nekoliko puta tokom dana.

Žalfija (Salvia officinalis)
Reč je o višegodišnjoj grmolikoj biljki srebrnasto belih listova prekrivenih sitnim dlačicama. Cvetovi žalfije su tamnoplavi do ljubičasti i na vrhu stavljike formiraju klas. Sadrži etarsko ulje, tanin i gorke supstance.

Koristi se
da dezinfikuje usta
protiv neprijatnog zadaha


Čaj za masažu
Sa 3 dl vrele vode prelijte 2 kašike žalfije, poklopite, kad se ohladi procedite i držite u ustima nekoliko minuta pa ispljunite.
Ovim čajem možete možete i da masirate desni.

Crni slez (Malva silvestris)
Uspeva na napuštenom zemljištu a reč je o biljki koja izraste do 60 centimetara i ima okrugle srcolike cvetove na dugim peteljkama. Sa gornje strane listovi su tamnozeleni a donji su svetlije boje i prekriveni dlačicama. Cvetovi su svetlocrveni do ljubičasti sa tamnijim plavičastim prugama. Sadrži sluz, tanine kao i minerale kalcijum kalijum, natrijum, fosfor i sumpor.

Koristi se
da smiri upalu desni i sluzokože usta
da umine bol

Gasi upalu
Kašiku lista crnog sleza pomešajte sa istom količnom kamilice i žalfije pa smesu poparite sa sa 5 dl vrele vode, poklopite, sačekajte sat, procedite i ispirajte usta.

Broj 270
POKLONI I U SLEDEĆEM BROJU

Ne propustite ni sledeći, 271. broj "Bilja i zdravlja". U svaki primerak upakovan je "Jumisov" začin.
I čitaoce koji pošalju SMS poruke očekuje niz vrednih i zanimljivih poklona:
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige