Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 270
aktuelno izdanje
Zvanična medicina uvek u prednosti
Nepriznate metode lečenja raka
Koliko su česte dijagnoze kancera, toliko često se pojavljuju i nove, nepriznate, nekonvencionalne metode lečenja. Obolelim od malignih tumora nude se različite imunoterapije, biljni peparati, dodaci ishrani, dijete, lečenje molitvama...

Treba naglasiti da nedokazani načini lečenja ne moraju uvek da budu sumnjivi, ali je važno znati da mogu da budu samo dopuna zvaničnoj.

Pacijenti koriste alternativne metode lečenja iz straha od nepoželjnih efekata koji prate prihvaćene i dokazane terapijske metode, ali je čest slučaj da te druge, nepriznate metode nemaju ni naučnu potrvdu, niti dokaz o neškodljivosti. Uglavnom mogu da se podele na narodne lekove, dijete, metaboličke pristupe, dijagnostičke testove, psihološku terapiju...

Evo nekih prema klasifikaciji Društva za borbu protiv raka Srbije:
Imelu je koristio doktor Rudolf Štajner, švajcarski lekar koji se bavio okultnimn metodama i osnovao je Društvo za izučavanje raka. On je preporučivao ekstrakt imele u kombinaciji sa okultnim metodama koje je nazivao antroposofičnom medicinom. Vreme kad se ubiru plodovi imele zavisilo je od položaja Sunca, Meseca i planeta. Švajcarsko onkološko društvo, međutim, objavilo je studiju u kojoj je potvrđeno da imela nema nijedan antikancerogeni element. Sa druge strane, poznato je i naučno potvrđeno da imela podiže imunitet.

Recept Inka Indijanaca je čaj koji se dobija iz kore tabebuia, zimzelenog drveta iz šuma južne i centralne Amerike. Drvo, navodno sadrži ekstrakt koji ima antitumorske agense. Naučna istraživanja pokazala su da su izvesni oblici kancera osetljivi na veliku koncentraciju ovog ekstrakta, kao i da je biljka u tolikoj koncentraciji vrlo toksična.

Makrobiotička dijeta je režim ishrane zasnovan na kineskoj medicini i sastoji se od 60 odsto zrnaste hrane, 30 odsto povrća, 5 odsto morskih algi i 5 odsto supa ili nearomatičnih biljnih čajeva. Dijeta isključuje meso, jaja, mlečne proizvode, šećer i povrće koje nije domaće, a cilj je postizanje balansa u organizmu.

Ova dijeta je, međutim, kalorijski vrlo siromašna, pa su zabeleženi i smrtni ishodi kod striktnog pridržavanja. Aktuelni propagator je Micio Kuši, osnivač Kuši instituta u Bruklinu. Prema njegovom mišljenju svaki zalogaj treba žvakati bar 50 puta, ne sme se nositi sintetika, treba da se izbegava tuširanje toplom vodom, zabranjuje se držanje prevelikih biljaka koje troše kiseonik u bliyini obolelog, a najvažnija "obaveza" pacijenata je prevanje veselih pesmica celog dana. Veruje da je kancer posledica loše ishrane, gojaznosti i mikroba u koži.

Manerivu vitamini ili metabolička terapija Harolda Manera, profesora biologije, počinje detoksikacijom dvodnevnom dijetom sokovima, klizmama sa kafom, mineralnim dodacima i laksativima. Nastavlja se velikim dozama vitamina C, A, E, cinka, selenijuma, kaspulama sa mlevenim životinjskim organima i sirovim mlekom. Studije su, međutim, pokazale da može doći do jake intoksikacije vitaminima, a sirovo mleko uzrokovalo je smrtne ishode naročito pacijeneta sa ugroženim imunitetom.

Životinjske ćelije to jest lečenje svežim ćelijama podrazumeva davanje injekcija embrionalnih ćelija životinjskog porekla, uzetih iz tkiva ili organa koji odgovara obolelom organu pacijenta koje navodno regenerišu bolesne ćelije i pomažu izlečenju. Američko društvo za rak deklarisalo je ovu metodu kao vrlo opasnu zbog imunobioloških reakcija izavanih ubačenim proteinima.

Hrskavica ajkule navodno pospešuje rast novih krvnih sudova koji su neophodni za ishranu tumorkog tkiva. Istraživanja, nažalost, nisu potrvdila efekte, ali dokazala su da uzimanje tih injekcija može da stvori imunibiološku reakciju koja dovodi do opasih alergija, pa i smrtnog ishoda.
Injekcije iz urina su metod doktora Stanislava Burzinskog sastoji se od injekcija supstanci dobijenih iz mokraće sintetizovanih u laboratoriji, koje navodono mogu da preobraze ćelije raka. Strudije su pokazale da ova metoda nema efekta.

Aloe vera, biljka iz porodice ljiljana, koristi se u kozmetici i medicini, ali je njena primena u lečenju raka prilično kontroverzna, iako se i kod nas široko koristi. Lišće aloe sadrži više od 150 sastojaka, iako 99 odsto biljke čini voda. Aloe vera sadrži vitamine A, C, B12, E, folnu kiselinu, kao i mnoge polisaharide. Pretpostavljalo se da može da koristi u stimulisanju imuniteta. Ruski naučnici proučavali su mogućnost sprečavanja metastaziranja kod tri vrste tumora i zaključili da aloa nema efekat na primarni tumor, ali da može da smanji ukupnu tumorsku masu. Zbog toga je počela primena jedne frakcije karbohidrata dobijenih iz lišća aloe, pod imenom karisin, čija je namena bila imunostimulisanje. Preparat nikad nije bio ozbiljno testiran.

Vitamin B 17 terapija primenjuje se u nekim meksičkim klinikama. Sadrži amigdalin dobijen iz koštice breskve, kajsije, gorkih badema i semena jabuke. Istraživanja su pokazala da metoda nije uspešna, kao i da se amigdalin preobražava u toksični cijanid.

Magnetne sile su specifičnost terapija ćelija raka koja se radi u Dominikan
skoj Republici. Reč je o terapija aparatom koji ne leči rak, ali uništava kancerogene ćelije u organizmu bez nanošenja štete zdravim tkivima. Cilj je da se uništavanjem malignih ćelija imunosistemu omogući da se sam izbori sa bolešću. Autori veruju da maligne ćelije imaju atipičan metabolizam koji ih čini osetljivim na polarizaciju magnetnih polja. Ne postoje, međutim, naučni dokazi da magnetne sile mogu da uništavaju zloćudne ćelije. 

J.J.

Broj 270
POKLONI I U SLEDEĆEM BROJU

Ne propustite ni sledeći, 271. broj "Bilja i zdravlja". U svaki primerak upakovan je "Jumisov" začin.
I čitaoce koji pošalju SMS poruke očekuje niz vrednih i zanimljivih poklona:
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige