Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 271
aktuelno izdanje
Insekti ne vole mentu
Prirodni melemi protiv uboda insekata
Banana protiv svraba

Ujedi insekata mogu da budu vrlo neprijatni, posebno za ljude koji na njih burnije reaguju. Čak i kod onih koji nemaju alergijske reakcije plikovi koji ostaju posle uboda komaraca, osa, stršljena... izazivaju svrab i dobra su "podloga" za infekcije" raščešanog mesta. Na našem tržištu dostupan je veliki broj preparata, krema i melema koji ublažavaju posledice ujeda insekata, ali postoje i potpuno prirodna sredtsva koje možete napraviti kod kuće. Evo predloga kao da ublažite ujede insekata i reakcije na ubode:

* Melem za ujede
Potrebno vam je 2 kašike shea putera (koji hidrira kožu i sadrži zavidne količine vitamina A), 2 kašike ulja avokada, 30 g pčelinjeg voska (koji je odličan za zaceljivanje rana), četvrtina kašičice ulja nevena (koji ima antiupalna svojstva), 10 kapi eteričnog ulja lavande i 10 kapi eteričnog ulja čajevca. Otopite puter na šporetu i dodajte ostale sastojke (osim ulja), pa sve dobro promešajte. Kada se sjedine sklonite posudu sa rtingle i dodajte ulja. Kada se sve ohladi melem sipajte u staklenu teglicu. Mažite mesta uboda nekoliko puta dnevno

* Protiv svraba
Kora banane doneće trenutno olakšanje svraba, pa parče kore utrljajte unutrašnjom stanom na mesto uboda. Ostavite da se dobro osuši i nemojte da ispirate. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak.

* Bosiljak i limeta
Bosiljak sadrži kamfor i timol, supstance koje smanjuju svrab, pa ukoliko vas ujede insekt, stavite list svežeg bosiljka direktno na ubod. Osetićete trenutno olakšanje. Limun i limeta imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Sok i kora ubijaju veliki broj bakterija, pa su odličan način da dezinfikujete mesto uboda. Stručnjaci, ipak, preporučuju da ih ne koristite na suncu, već samo u kućnim uslovima

* Mleko i voda
U jednakim razmerama pomešajte mleko i vodu i natopite oblogu smesom. Stavite direktno na mesto uboda i otok će vrlo brzo splasnuti, a svrab prestati.

* Topla kašičica
Ovaj "trik" kažu vrlo uspešno smiruje simptome ujeda. Sve što treba da uradite je da zagrejete kašičicu u što toplijoj vodi (potrebno je 2-3 minuta da se kašičica dovoljno zagreje), a zatim pritisnite mesto uboda. Držite nekoliko minuta.


Prevencija

Evo nekoliko saveta kako da oterate insekte
1. Ako ste napolju i pravite roštilj, u ugalj stavite grančicu ruzmarina ili žalfije, jer ovi aromatični mirisi neće prijati insektima, a i hrana će imati specifičniji ukus.
2. Insekti ne vole mentu, pa nekoliko grančica stavite u svaku prostoriju. Napravite smesu od 30 ml ulja mente sa litrom destilovane vode i poprskajte prostor.
3. Ukoliko primetite mrave u kući napunite flašicu sa raspršivačem sirćetom i poprskajte mesta na kojima ih ima. Dodajte i malo crnog bibera i neće vam više dosađivati.

Broj 271
Za "Bilje i zdravlje" govori
Milorad Milinković, filmski reditelj
Fitoterapija
Egzotična biljka jiaogulan
Alternativa
Bez mioma za 6 meseci
Ordinacija
Lupanje srca
Urinarne infekcije
Ešerihija najčešći uzrok
Ubod stršljena
Bolan, ne i opasan
Prednosti punijeg stasa
Kilo više za duži život
Lečenje biljem
Malokrvnost
Darovi prirode
Drenjina, čisti vene i smiruje želudac
Recepti
Kompoti - ponos bakine zimnice
Ishrana
Vitamin E
Oligoelement Selen
Čuvanje namirnica
Oprezno i u frižider
Nega i lepota
Čokolada za blistav ten
Seoski turizam
Tršić, buđenje uz petlove
Pokloni
Uz svaki primerak "Jumis" začin
Čitaoce koji pošalju SMS očekuje niz vrednih poklona
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digatlni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige