Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 271
aktuelno izdanje
Darovi prirode/ Drenjina
Čisti vene i smiruje želudac
Crveni plod drena, drenjina, sazreva od jula do sredine oktobra i poznat je po lekovitosti bilo da se jede presan, osušen ili spremljen kao džem, slatko, kompot, sok...

Ovo ukusno šumsko voće sadrži dva puta više vitamina C od pomorandže, fruktizu i glukozu, glioksalnu i organske kiseline, kao i tanine i pektin, koji blagotvorno utiče na sluzokožu želuca i creva i lek je protiv proliva i drugih obolenja organa za varenje.

Za pripremanje čajeva i preparata za lečenje grla, malokrvnosti, hemoroida, dijareje, bolesti bubrega ili dijabetesa koriste se i plod i kora drenjine. Ruski naučnici otkrili su da plod deluje protiv mikroorganizama a "meso" i ulje iz semenki obnavlja spoljašnja i unutrašnja epidermalna tkiva.

Drenjine su efikasne u borbi protiv triglicerida i povišene masnoće u krvi, a po starom narodnom receptu za to se koristi tinktura: kilogram drenjina prelijte sa litrom komove rakije, sačekajte 40 dana, procedite i ujutro, pre doručka, popijte po čašicu. Inače,za pripremanje soka ili džema plodovi drena trebalo bi da budu što zreliji i mekši, jer su tada manje kiseli. Slatko ili kompot od drenjina brzo smiruje dijareju, a u slučaju da dijareju prati i groznica, blagotvoran je čaj od kore ove biljke (5 - 10 grama osušene kore kuva se 5 minuta u dva decilitra vode, skloni sa ringle i posle 20 minuta procijedi i nezaslađeno pije tri puta dnevno po jedna šolica, poslije jela. Na isti način kuva se i čaj od osušenih drenjina.

Recepti

Sok
U lonac sipajte tri litre vode i sačekajte da provri. Operite dva kilograma zrelih drenjina, iseckajte ih, sipajte u vrelu vodu i kuvajte 20 minuta. Sklonite sa ringle, ostavite da se ohladi i ispasirajte. Masu koja ostane u presi ili gazi nalijte ostatkom vode, vratite na ringlu i kuvajte još 15 minuta. Sačekajte da se ohladi i ponovo ispasirajte. Pomešajte obe tečnosti, dodajte kilogram šećera i na smanjenoj temperaturi, uz mešanje, kuvajte dok se šećer ne rastopi. Posle toga na jačoj temperaturi kuvajte još 10 minuta. Vruć sok sipajte u sterilisane flaše i zatvorite hermetičkim zatvaračima. Kad flašu otvorite čuvajte je u frižideru do dve nedelje. Sok se najčešće razblažuje običnom ili mineralnom vodom.

Liker
Potrebno je po kilogram drenjina i šećera, dva litra vode i litar ruma. Kilogram šećera sipajte u dva litra vode i mešajte da se ne rastopi. Dodajte drenjine (nekoliko ostavite)i prokuvajte. Kada se sok ohladi procedite i dodajte litar ruma. U flaše ubacite drenjine koje ste ostavili pa sipajte liker.

Pekmez
Zrele drenjine očistite, operite, nalijte vrelom vodom i sačekajte pet minuta. Izvadite ih iz vode, propasirajte, sipajte u šerpu i pospite šećerom (na kilogram pasiranih drenjina kilogram šećera). Kuvajte tri sata na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje, dok se masa ne zgusne. Vruć pekmez sipajte u čiste i tople tegle, stavite u rernu zagrejanu na 100 Celzijusovih stepeni oko 15 minuta. Tegle povežite celofanom ili zatvorite hermetičkim zatvaračima i čuvajte na suvom mestu.

Slatko
Operite i očistiti od peteljki kilogram krupnih i čvrstih drenjina. Na mestu gde je bila peteljka zabodite deblju iglu, polako okrenite i izvadite košticu. Čašom vode prelijte 400 g šećera i kuvajte dok se ne napravi sirup pa dodajte kilogram i po drenjima bez koštica. Slatko može da se kuva i malo ređe, jer se tokom kuvanja zgušnjava. Kuvano slatko sklonite sa šporeta, skinite penu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite preko noći a sutradan sipajte u čiste suve tegle, povežite celofanom i čuvajte na suvom i mračnom mestu.

Na plantažama
Drenjne se svrstavaju u bezglutenske namirnice, a u mediteranskim zemljama nedozreli plodovi konzervišu se u slanoj vodi kao masline. U Francuskoj i Italiji drenjine se gaje na plantažama i od njih se priprema vino cenjeno širom sveta, želei i delikatesni kolači. U planinskim krajevima Srbije priprema se aromatična rakija "drenovača", bledocrvene boje.

Danijela Kljajić

Broj 271
Za "Bilje i zdravlje" govori
Milorad Milinković, filmski reditelj
Fitoterapija
Egzotična biljka jiaogulan
Alternativa
Bez mioma za 6 meseci
Ordinacija
Lupanje srca
Urinarne infekcije
Ešerihija najčešći uzrok
Ubod stršljena
Bolan, ne i opasan
Prednosti punijeg stasa
Kilo više za duži život
Lečenje biljem
Malokrvnost
Darovi prirode
Drenjina, čisti vene i smiruje želudac
Recepti
Kompoti - ponos bakine zimnice
Ishrana
Vitamin E
Oligoelement Selen
Čuvanje namirnica
Oprezno i u frižider
Nega i lepota
Čokolada za blistav ten
Seoski turizam
Tršić, buđenje uz petlove
Pokloni
Uz svaki primerak "Jumis" začin
Čitaoce koji pošalju SMS očekuje niz vrednih poklona
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digatlni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige