Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 271
aktuelno izdanje
I smeh je lek
Na čaju sa... Milorad Milinković, režiser
Milorad Milinković
Foto V. Danilov

Sa poznatim beogradskim režiserom Miloradom Milinkovićem sreli smo se, gde drugde, nego na snimanju filma. U staroj, zapuštenoj i napuštenoj predratnoj vili u centru Beograda počeo je da snima prvi 3D film za decu "Peti leptir". Tokom jeseni, kada filmu da konačni rediteljski pečat, naći će se rame uz rame sa njegovim dosadašnjim ostvarenjima - filmovima "Mrtav ladan", "Potera za Sreć(k)om", "Čitulja za Eskobara"... Režirao je Milinković i serije "Kazneni prostor", "Crni Gruja 2", "Dangube", ali i više od sto spotova. Diplomirao je Milorad na odseku režije Akademije umetnosti u Novom Sadu, ali u njegovoj biografiji piše da se bavio i drugim zanimanjima. Bio je scenarista, pisac, gitarista, pevač, kantautor, di džej, kritičar, glumac, fudbalski komentator, kompozitor...
Upoznali smo ga i kao jednog od neustrašivih tragača u kvizu "Potraga" - Mister Biga koji sve vidi, sve čuje, sve zna, ima kapacitet, ima gabarit, ali nema sreće na sportskoj prognozi. U pauzi između snimanja dva kadra odvojio je vreme za čitaoce "Bilja i zdravlja".
- Film "Peti leptir" se snima po romanu Uroša Petrovića, knjige koja je uvrštena u lektiru za osnovnu školu - kaže Milinković. - Bez obzira na to film je namenjen svim generacijama. Bajkovit je, ima mnogo nadprirodnih dešavanja i, kao u svakoj dobroj bajci, borbe između dobra i zla. Glavni junaci su deca. To je prvi 3D film u srpsko-hrvatskoj koprodukciji i posebno mi je zabavno da ga radim, jer su neke stvari potpuno drugačije nego u filmovima koje sam do sada radio. Nadam se da će i gledaocima biti zabavan, jer nosi dobru i lepu poruku.

Kada će publika moći da ga vidi?
- Sve što nam sledi, a to je snimanje, montaža i postprodukcija, biće gotovo tokom jeseni. A, kada će film publika moći da vidi zavisi od distributera. Sigurno je da će film biti prikazan i u svim zemaljama u okruženju.

Režirali ste brojne filmove, serije i video spotove, ali je publika mogla bolje da vas upozna tek kao tragača u kvizu "Potraga". Da li je teško biti "pametnica" u današnje vreme?
- Meni je bilo zabavno da učestvujem u tom kvizu, ali nikada nisam žudeo da me ljudi prepoznaju. Više mi je odgovarala uloga anonimca, ono što je bilo ranije. Taj kviz sam pre nekoliko godina gledao u originalu na nekoj televiziji, i pomislio sam da bi bilo super da se uradi i kod nas. A kada su mi predložili da učestvujem, bila mi je čast, i zato sam pristao.

Da li ste imali tremu kad ste stali pred kamere?
- Ne! Trema je bila u vezi sa tim da se ne obrukam kad je o znanju reč. Ali, šta je tu je! Nešto znaš, nešto ne. Ne smatram da sam izuzetniji od ostalih. Produkcija je tražila da u kvizu učestvuje neko iz javnog života i zbog toga sam se tu našao. Bilo mi je super u ekipi i izuzeno zabavno.

U kvizu vas najavljuju kao Mister Biga od čijeg glasa svima klecaju kolena, nekog koga zovu nepobedivi, nesalomivi, nepogrešivi... Šta je od toga tačno kad je o vama reč? Ili je bila namera produkcije da zaplaši takmičare?
- Radi se o šali. Takmičari, inače, takvu najavu ne čuju. Mi smo glumci u tom kvizu a privatno niko od nas nije takav. A to što izgledamo ozbiljno je zbog licence, ona zahtevala od nas da budemo "strašni tipovi".

Osim režije radite i mnoge druge poslove. Koje zanimanje vam, ipak, najviše godi?
- Kada sam scenarista i reditelj. Mada, možda bih se najbolje osećao da sam nastavio da se bavim rok muzikom, ali sam to prestao da radim pre dvadeset i kusur godina. Život me je odveo u drugom pravcu. Inače, manje ili više super se osećam u svemu što radim. A, imam i sreću da radim ono što voli.

Da li imate neke izazove i želju da naučite nešto novo?
- Profesionalno želim da snimim što je moguće više filmova a privatno mislim da sam na dobrom putu. Možda bi bilo zabavno da znam da pilotiram avionom, ali bi mi za to trebalo mnogo vremena.

Kako provodite slobodno vreme?
- Porodično. Imam ćerkicu i ona je sigurno najlepša stvar koja mi se dogodila. Zbog dolaska prinove u porodicu nisam promenio navike, ali sam postao ispunjeniji.

Imate li hobi?
- Šta će mi hobi? Moji hobiji su moji poslovi. Malo radim jedno, pa onda nešto drugo. Osim toga često slušam muziku i čitam knjige. Čitanje mi je od detinjstva bila omiljenija stvar, uz, naravno, gledanje filmova. Žao mi je, ipak, što ne mogu da igram fudbal sa drugarima! Već godinama ne možemo da se sakupimo.

Svi vaši filmovi su protkani humorom. Da li verujete da je smeh lekovit pa ste se zbog toga opredelili za taj žanr? Da li se i privatno često smejete?
- Kad je o filmovima reč, jednostavno se dogodilo da na početku karijere snimam komedije. Inače, verujem da je smeh lekovit tako da volim da se smejem i da druge dovodim u situaciju da im se nađe osmeh na licu. Komedije su, uostalom, najlepši način da kažete nekom šta mislite o svetu i životu.

Koji su vam planovi?
- Ceo život imam problem da ne mogu ništa da planiram. Imam drugove koji sa porodicama planiraju šest meseci unapred kada će da uzmu odmor, gde će da letuju... A, ja tako ne mogu. Jer, ne znam koliko će da traje montaža, postprodukcija.., i kada ću imati vremena za nešto drugo.

Da li ćete nastaviti da se pojavljujete u ulozi tragača u kvizu "Potraga"?
- Najverovatnije hoću. Planirano je snimanje nove sezone za oktobar. U tome može samo da me spreči početak nekog novog snimanja. Tada će mi snimanje biti preče i sa žaljenjem ću da preskočim ovu sezonu kviza.

"Mrtav ladan" 2 ili 3

Najavili ste da će film "Mrtav ladan" imati nastavak. Kada će početi snimanje?

- Videćemo. Još se nisu stekli uslovi, ali to ne znači da tokom jeseni nećemo početi da snimamo. Napisao sam nekoliko verzija scenarija i sada je dilema da li ćemo da snimamo "Mrtav ladan 2" ili "Mrtav ladan 3", a da drugi deo ostavimo za kasnije. Jer, "Mrtav ladan 2" je, zapravo, film i serija od 15 epizoda, što je veliki projekat.

Uživam u kuvanju
Kako se snalazite u kuhinji? Dobro, ali na moju veliku žalost mesecima ne stižem da se bavim kulinarstvom onoliko koliko bih želeo. Ipak, jednom do dva puta nedeljno nešto uspem da spremim. Šta najbolje kuvam? E, to neka ostane tajna!

B.Laćarak

Broj 271
Za "Bilje i zdravlje" govori
Milorad Milinković, filmski reditelj
Fitoterapija
Egzotična biljka jiaogulan
Alternativa
Bez mioma za 6 meseci
Ordinacija
Lupanje srca
Urinarne infekcije
Ešerihija najčešći uzrok
Ubod stršljena
Bolan, ne i opasan
Prednosti punijeg stasa
Kilo više za duži život
Lečenje biljem
Malokrvnost
Darovi prirode
Drenjina, čisti vene i smiruje želudac
Recepti
Kompoti - ponos bakine zimnice
Ishrana
Vitamin E
Oligoelement Selen
Čuvanje namirnica
Oprezno i u frižider
Nega i lepota
Čokolada za blistav ten
Seoski turizam
Tršić, buđenje uz petlove
Pokloni
Uz svaki primerak "Jumis" začin
Čitaoce koji pošalju SMS očekuje niz vrednih poklona
Vikend za dvoje u Tršiću
"Prizma" aparat za pritisak
Digatlni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige