Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 272
aktuelno izdanje
Čеšnjak sladak kao karamela
Hit u svetu - crni beli luk
Bez njega je većina jela nezamisliva, čak i onima koji ga preterano ne vole. Lekovit, ukusan, sa možda malo preteranim šmekom, beli luk, sada ima i svog brata koji je, bar na prvi miris i ukus - privlačniji. Reč je o češnjaku u crnom izdanju, koji je fermentacijom urađen tako da postane crn, bez karakterističnog jakog ukusa ali sa deset puta jačim svojstvima.

Potpuna pomama

Ovaj sto posto prirodni beli crni luk postao je hit u kuhinjama u Aziji, Americi i Rusiji i kuvari ga prosto - obožavaju jer mogu da naprave od njega šta žele a da im jak ukus češnjaka ne pomrsi konce. Od njega mogu da prave čak i slatke poslastice i jednostavno da ga mešaju u sva jela.

Crni češnjak svako može da napravi, ali se to u domaćoj radinosti ne isplati, jer se beli luk mora držati u rerni 40 dana na temperaturi od 60 Celzijusovih stepeni. Neočišćen češnjak se stavi na dno posude, zatim se posuda prekrije aluminijumskom folijom kako bi ga u periodu fermentacije štitila od prodora neželjenih bakterija ali i sprečila ispravanje arome. Jedinstveni miris, ukus i tekstura crnog češnjaka dobija se bez ikakvih dodataka zbog čega je dodatno cenjen.

Smiren od ljutine i čuvar mladosti

Dobijen takvom procedurom crni češnjak je delotvorniji od običnog belog: organizam ga lakše usvaja, kao antioksidanas deluje 10 puta snažnije, sedam puta se povećava fruktoza u njemu, a zadržava istovremeno svojstva prirodnog antiobiotika.
Tako "smirenog" od ljutine crni češnjak je odličan za sve, posebno za decu. Poznata su njegove dobre strane: on stimuliše imuni sistem i izuzetno je dobar za prevenciju raka,izvrstan je u borbi protiv upala, prehlada, čisti krvne sudove, sprečava razvoj ateroskleroze, staboilizuje krvni pritisak i uopšte, stimuliše rad srca i krvnih sudova, pozitivno deluje na rast i deobu ćelija što izaziva efekat podmlađivanja pa ga smatraju generalno čuvarem energije mladosti.
U Koreji, gde se crni češnjak pravi vekovima, postoji drevna legenda koja kaže da je crni češnjak Bog darovao ljudima kao garant besmrtnosti.

Slatko od belog luka

Tokom perioda fermentacije beli luk se estetski pretvara u crni cvet, zadržavajući šećer i aminokiseline koje proizvode melanoidin, supstancu odgovornu za tamnu boju. Češnjak tako postaje sladak kao karamela i od njega može da se pravi slatko, ili sirup.

Broj 272