Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 272
aktuelno izdanje
Nektar za modernog Dorijana Greja
Alternativa/ Čijavanpraš
Ajurvedska lekovita smesa čijavanpraš, koji se zbog svojih lekovitih svojstava naziva i `nektar besmrtnosti`, hiljadama godina narodima istoka čuva zdravlje i održava telo mladim, snažnim i vitalnim. Iako je najraniji recept za čijavanpraš nađen u 4. veku pre nove ere, interesovanje za njega u svetu poraslo je tek poslednjih nekoliko decenija. U ajurvedi je poznat kao rasajana - podmlađivač organizma, a predstavlja smesu bilja, začina i ajurvedskog voća. Legenda kaže da su blizanci Ašvini i Kumari napravili ovaj eliksir za mudraca Čijavana Rišija, koji je pod stare dane oženio mladu princezu i tragao za sredstvom koje bi ga pomladilo.

Odlaže starenje i čisti krv

Njegova antioksidantna svojstva neutralizuju slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenja i starenje ćelija i pomaže da se telo zaštiti od mnogih bolesti. Bogat je vitaminom C, pa jača imuni sistem, poboljšava probavu i apsorpciju hranjivih materija, smanjuje kiselost u organizmu i nadutost, olakšava eliminaciju toksina. Ova lekovita smesa pomaže i u regulaciji telesne težine, deluje preventivno protiv bolesti disajnih puteva, pospešuje iskašljavanje. Kako olakšava sintezu belančevina, čijavanpraš oblikuje i jača muskulaturu, a kožu ulepšava i ubrzava zarastanje rana.
Podjednako je dobar za žene i za muškarce: reguliše menstruaciju, ublažava PMS, podstiče plodnost i pravilan razvoj embriona. Sadrži više od 50 lekovitih sastojaka, pa smanjuje rizik od stvaranja tumora, a lekari kažu da redovna tromesečna kura ovim eliksirom čisti krv od toksina i smanjuje visok krvni pritisak. Osim što podiže raspoloženje, ovaj nektar pospešuje intelektualne i afektivne moždane funkcije i sve češće se preporučuje starijima, naročito onima koji imaju Alchajmerovu bolest i demenciju.

Biološka aktivnost čijavanpraša iznosi 200 bioloških jedinica, što je znatno više od ženšena (120 jedinica).Glavni sastojak je amla (indijski ogrozd ili amalaki), čiji je plod jedan od najboljih izvora antioksidanata na svetu (20 puta više vitamina C nego sok od pomorandže). Na sanskrtu amalaki znači `onaj ko održava`, doslovno hrani, podmlađuje i zbog svojih nutritivnih svojstava preporučuje se kod mnogih bolesti. Čijavanpraš sadrži i špargle, bambus, plavi lotos, kardamon,koru cimeta, klinčić,šatavari,ašvagandu,med, sladić, sandalovinu, susamovo ulje, divlji zeleni slanutak i još nekoliko nama manje poznatih, a lekovitih istočnjačkih trava.

Nije za dijabetičare

Čijavanpraš izgleda kao gust džem, slatko-kiselog ukusa. Ako se uzima samostalno, otapa se u ustima nekoliko minuta ili razmućen s toplim mlekom, vodom ili zelenim čajem (2 dl). Preporučena dnevna doza za odrasle je po jedna kašičica ujutro, 15 do 20 minuta pre obroka i uveče pre spavanja. Za decu stariju od 4 godine - od četvrtine do cele kašičice dva puta na dan, a za starije 1/3 kašičice triput dnevno. Idealna dužina kure čijavanprašom je tri meseca, a sprovodi se jednom godišnje (stariji dve kure godišnje). Kura pospešuje čišćenje i pomlađivanje organizma, jača imuni i kardiovaskularni sistem, pospešuje rad jetre i organa za varenje i dobar je dodatak ishrani kod zračenja i hemoterapije. Može se koristiti sa drugim ajurvedskim preparatima i sa susamovim i bademovim uljem, ali se termička obrada ne preporučuje, jer tako gubi lekovitost i hranljivost. Uzimanje čijavanpraša ne savetuje se onima koji imaju jako izražen dijabetes, upale bubrega i alergije na med. `Nektar večne mladosti` u Srbiji se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Temelj preventive

Temelj preventive u ajurvedi čine specijalne biljne formule koje se zovu rasajane - podmlađivači organizma, a čijavanpraš je jedna od najviše korišćenih. Koliko je hranljiv govori podatak da samo u 15 gr čijavanpraša ima:0,48 gr nezasićenih masnoća, 0,2 gr belančevina, 3,2 mg gvožđa, 12 mg kalcijuma, 7,5 mg fosfora...

Danijela Kljajić

Broj 272