Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 273
aktuelno izdanje
Zdraviji sa skušom i bademima
Ishrana/ Korisne masnoće
Nasuprot tvrdnjama stručnjaka da je ishrana siromašna mastima ključna za gubitаk težine, regulisanja holesterola i sprečavanja zdravstvenih problema, najnovija istraživanja pokazuju da nije važna količina, već vrsta masnoće koju jedemo. Klasifikovane kao "loše"(zasićene) i "dobre"- korisne (nezasićene) masti nalaze se u većini namirnica koje su sastavni deo menija savremenog čoveka, s tim što prve povećavaju nivo masnoća u krvi i rizik od određenih bolesti, a druge -"dobre" štite srce i podupiru celokupno psihofizičko zdravlje. Kako prepoznati korisne, a kako skrivene masnoće i šta su najčešće zablude u ishrani za "Bilje i zdravlje" govorinutricionista Branka Mirković iz Beograda.

- Masti su, uz brašno i so glavni "akteri" priče o tri bele smrti, pa mnogi u strahu iz ishrane izbacuju zapženu hranu, izbegavaju vidljive masnoće, a kroz industrijske proizvode i brzu hranu unose velike količine nevidljivih masnoća. Čovekovo telo razvilo je sposobnost da te kalorijske viškove skladišti kao masnoću u telu, što je omogućavalo da se prežive duži periodi gladi i nemogućnosti da se dođe do hrane. Normalne masne zalihe u telu neophodne su, jer pored skladištenja rezervne energije čuvaju i vitamine rastvorljive u masti (A,D,E i K) koji se čuvaju u jetri i masnim tkivima - kaže Branka Mirković.

Pravilna, uravnotežena i zdrava ishrana najbolja je prevencija zdravlja i podrazumeva manje zasićenih, a više nezasićenih masti. Mirković objašnjava:

- Bilo da su mononezasićene ili polinezasićene, ove masnoće su dobre za zdravlje: pomažu da se održi niži nivo holesterola, podižu raspoloženje, podstiču mentalne funkcije, pobeđuju umor, dobre su u kontroli telesne težine. Njih sadrže: masline, avokado, badem, kikiriki, orasi, lešnici, susam, sojino mleko i sir, riba. U korisne masti spadaju i Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj morskoj ribi: skuša, losos, sardine, u orasima, semenu suncokreta i bundeve, hladno ceđenim biljnim uljima, pre svega u maslinovom.

Ipak, naglašava naša sagovornica, organizam svakodnevno dobije mnogo loših - zasićenih masti, a posebno su opasne one nevidljive, jer i ne postoji svest da se uzima masna hrana.
- Mnogo zasićenih vidljivih masti sadrže: masni komadi mesa, slanina, puter, mast, sirevi (naročito kačkavalji), masne mesne prerađevine, pite. Nevidljive zasićene masnoće nalaze se u dobro izmlevenim mesnim prerađevinama, paštetama, u slatkim i slanim kremovima, majonezu, sladoledu, slatkim i slanim grickalicama, konditorskim proizvodima, u keksu, pecivima i kolačima - kaže Mirković.

Naša sagovornica upozorava da se i trans masti prirodno nalaze u proizvodima koje takođe treba ograničiti:

- Hidrogenizovana biljna ulja, margarini i proizvodi od ulja (biljni kačkavalj) sadrže visok procenat trans masti koje mogu da podignu nivo holesterola. Biljne masnoće koriste se i za konditorske proizvode: čokolade, bombone, vafle, keks, slatkiše, pekarske slane i slatke proizvode, biljne pavlake, industrijske kremove, za pomfrit i hranu prženu u fritezi. Ljudi nisu svesni koliko masnoće pojedu. Zato je dobro zasićene i trans masti zameniti dobrim masnoćama: meso pasuljem i mahunarkama, maslac-maslinovim uljem.

Savet plus:

*Za pripremu hrane koristiti hladno ceđena i nehidrogenizovana ulja
*Ulja, puter i pavlaku sipati prvo u kašiku ili kašicicu- tako možete kontrolisati količinu i kvalitet masnoće
*Svaka masnoća ima 9 kcal na 1 g i istu energetsku vrednost ali ako želite kvalitetnu i neophodnu masnoću morate birati, čitati deklaracije i -voditi računa. Počnite da mislite o tome da sladoled, čokolada i keks sadrže lošu masnoću!
*Proveriti na oznakama namirnica da li sadrže trans masti
*Ograničiti brzu hranu
Danijela Kljajić

TABELA

DOBRE MASTI (mononezasićene i polinesazićene)
Maslinovo ulje
Kanola ulje
Suncokretovo ulje
Ulje i puter od kikirikija
Susamovo ulje
Avokado
Masline
Orašasti plodovi
Sojino ulje i mleko
Kukuruzno ulje
Susam, semenke suncokreta i bundeve
Laneno seme
Masna riba (losos, tuna, skuša, haringa, sardina)
Sojino mleko
Tofu

LOŠE MASTI
Zasićene
Meso visoke masnoće (junetina, jagnjetina, svinjetina)
Pileće kožice
Mlečni proizvodi (mleko i pavlaka)
Maslac
Sir
Sladoled
Kokosovo ulje
Svinjska mast
Trans masti
Kolači, keks, krofne, testo za picu
Grickalice (krekeri, mikrotalasne kokice, čips)
Margarin
Pržena hrana (pomfrit, pržena piletina, pohovana riba)
Lizalice

Gi-izvor zdravlja

Dr Milica Velimirović, profеsor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i jedan od osnivača Udruženje za ajurvedsku medicinu "Lotos" kaže da ajurveda u vrh namirnica koje sadrže korisne masnoće stavlja i prečišćeni maslac ili gi:
- Gi je čista i lekovita namirnica i ne sadrži primese prisutne u maslacu. Iako ima i zasićene i nezasićene masne kiseline, smanjuje nivo lošeg holesterola, ne sadrži kazein i laktozu, pa se preporučuje alergičnima na mleko. Ne sadrži so, šećer, arome, ni konzervanse, a što je stariji, jačaju mu lekovita svojstva. Dobar je za zdravlje jer poboljšava vid i memoriju, reguliše probavu, štiti zglobove, jača imunitet. Za lečenje i čišćenje organizma preporučuje se jedna do dve čajne kašičice gija ujutro pre doručka.


Broj 273
Na čaju sa....
Srđan Marković, u Rusiji

Fitoterapija

Lečenje biljem
14 Kad zabole sinusi

Jarebika
22 Kipi od vitamina C

Alternativa

Moćan afrodizijak
28 Sa damianom