Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 273
aktuelno izdanje
Lakše do vrhunca
Afrodizijak Damiana
Postojbina biljke damiane (Turnera diffusa) su Centralna Amerika i Karibi, a njeno lišće drevne Maje koristile su kao afrodizijak i za muškarce i za žene. Mnogo kasnija istraživanja, urađena 2009. godine, potvrdila su da ekstrakt damiane pomaže da se ublaže simptomi erektilne disfunkcije jer povećava protok krvi u genitalije i stimuliše nerve donjeg dela kičmene moždine tako da pospešuje erekciju i preranu ejakulaciju i da blagotvorno deluje u slučaju frigidnosti mladih žena i pripadnica nežnijeg pola na pragu menopauze. Osim toga, ova biljka povećava nivo unutrašnje energije što jača libido.

Preparati ove biljke doprinose i uravnoteženju nervnog sistema u slučaju stresa, blage anksioznosti i depresije, nervoze i naglih promena raspoloženja. Uspostavlja i hormonalnu ravnotežu žena(mlađim normalizuje menstruaciju, a starijim smiruje valunge). Damiana se upotrebljava i kao tonik, diuretik, blag laksativ, za lečenje kašlja kao i problema sa varenjem, jer ekstrakt ove biljke deluje protiv bakterija koje izazivaju gastrointestinalne tegobe.

Laboratorijska istraživanja na životinjama ukazala su i da ova biljka normalizuje i nivo šećera u krvi tako da su u toku istraživanja kako bi damiana mogla da se koristi u lečenju dijabetičara. U naronoj medicini se upotrebljava i u lečenju blagih glavobolja inhaliranjem nad sveže skuvanim čajem kao i zatvora, astme, mokrenja u krevet...

Inače ova biljka sadrži flavonoside, arbutin, šećere, smole, kofein, tanin, hlorofil, etarka ulja, skrob... Bez obzira na to što je arbutin u većim dozama toksičan količina ove supstance u diamini je toliko mali da prouzrokuje nuspojave(pod uslovom da se biljka koristi u preporučenim dozama!). Dugotrajna upotreba ove biljke se, ipak, ne preporučuje zbog sadržaja cijanogenih glikozida koji mogu da pouzrokuju trovanje, a trebalo bi da je izbegavaju trudnice i majke koje doje. Ne preporučuju se ni anemičnim jer može da uspori apsorpciju gvožđa.

Mali grm

Damiana je je nizak grm uspravne stabljike i grnačica crvenkastosmeđe boje. Listovi su mali i nazubljeni a cvetovi žuti. Plodovi su slatki i mirisni, a semenke, 3 do 6, smeštene su u mahunu u obliku bubrega. Uspeva na suvim, peščanim ili stenovitim mestima.


Recepti

Čaj

Prstohvat suvog lišća (2 do 4 g) prelijte sa deci i po vrele vode, sačekajte dvadesetak minuta, procedite i pijte ne više od tri šoljice dnevno.

Tinktura

Prelijte sa pola litra domaće rakije 30 g lišća, sačekajte 5 dana procedite i stavite u frižider. Posle pet dana pomešajte sa šoljicom (1,25 dl) vode i ponovo procedite, dodajte kašičicu meda stavite da se greje na tihoj vatri i mešajte dok se med ne rastvori (ne dozvolite da prokuva). Koristite po pola kašičica jednom do tri puta dnevno.

B.Z.

Broj 273
Na čaju sa....
Srđan Marković, u Rusiji

Fitoterapija

Lečenje biljem
14 Kad zabole sinusi

Jarebika
22 Kipi od vitamina C

Alternativa

Moćan afrodizijak
28 Sa damianom