Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 275
aktuelno izdanje
Za 10 minuta 10 godina manje
Najtraženije metode podmlađivanja lica
Ubrizgavanje botoksa i hijalurona dve su najtraženije metode podmlađivanja u estetskoj medicini. Tehnike rada i kvalitet materijala promenili su se mnogo u odnosu na početke primene ovih metoda. Efekti su sve "prirodniji" i dugotrajniji, ali mnogim ženama i dalje nije jasno da li je procedura bolna, koliko se koža oporavlja, može li imati kontraindikacije, da li podvrgavanje ovim metodama ostavlja efekat "plastičnog lica" ...

Na sva ova pitanja pokušali smo da odgovorimo iz prve ruke uz pomoć dermatologa dr Nevenke Dokmanović iz ordinacije "Skinmedik".

Vreme

Obe procedure traju kratko, vrlo su komforne, nema tragova na koži i - ništa ne boli. Za pacijente sa izuzetno niskim pragom bola koristi se lokalni anestetik u obliku kreme. Igle su veoma tanke i oštre, pa se ubod bukvalno i ne oseti, dok sama aplikacija nije neprijatna. Sve je gotovo za desetak minuta, a posle tretmana odmah možete da se vratite uobičajenim aktivnostima. Na koži nema vidljivih tragova, niti promena.

Prvi efekti tretmana vidljivi su za dva, tri dana, dok se pun efekat postiže posle dve nedelje, kad se ide i na prvi kontrolni pregled.

Botoks ili hijaluron?

Za gornju trećinu lica botoks je najbolje rešenje, jer vrlo efikasno uklanja mimične bore, dok se za srednju i donju trećinu lica preporučuje hijaluron. Razlog je što hijaluron može da povredi krvne sudove koji se nalaze na čelu i između obrva, dok ta mogućnost kod botoksa ne postoji. Geneza nastanka bora je drugačija, pa na čelu uglavnom nastaju mimične bore usled hiperaktivnosti mišića lica. Najveća predrasuda je da botoks zateže i paralizuje. Naprotiv, on opušta mišuće i bora nestaje.
Efekat tretmana botokosom je privremen. Traje od 4-6 meseci, kad je potrebno ponoviti ga. Posle tretmana dva sata se ne preporučuje ležanje, saginjanje ili diranje lica.

Efekat tretmana hijaluronom traje od šest meseci do dve godine, u zavisnosti od toga za šta se korisiti i kako se uradi. Najkraće traje onaj aplikovan u usne (6 meseci), jer je tu cirkulacija najintenzivnija.

Za razliku od tretmana botokosm, efekti ubrizgavanja hijalurona vidljivi su odmah. Kada završite sa jednom stranom lica uočićete dramatičnu razliku. Procedura je takođe veoma brza, bezbolna i ne ostavlja tragove na licu, jer hijaluron u sebi sadrži lidokain, lokalni anestetik. Aplikovani hijalauron identičnog je molekularnog sastava kao i onaj koji proivodi naše telo, pa su neželjeni efekti ili alergijske reakcije vrlo retki.

Nije za...

Tretmani botoksom ne preporučuju se trudnicama, dojiljama, osobama sa mišićnim problemima ili onkološkim oboljenjima. Ne treba ga, takođe, raditi ni ako primate antibiotike ili ste u akutnoj virusnoj infekciji ili imate temperaturu. Starosno ograničenje ne postoji, ali je važno ne zakasniti.
Ukoliko imate boru koja se vidi i kada nemate mimiku, to znači da ste zakasnili. Ipak, i tada stanje kože može da se popravi, a da se ne dobije "ukočeni", neprirodni izraz lica.

Bore "koncentracije"

- Boru između obrva zovem borom "koncentracije" jer kad sednemo za kompjuter ili čitamo, namrštimo lice. Najdublje bore koje sam videla imaju knjigovođe, profesori u školi, ljudi koji se bave uumnim radom. Pričamo licem, iznenadjujemo se, podižemo obrve i tako boramo kožu. Botoks sve to odlično sređuje, jer opušta mišiće i više nismo u stanju ni toliko da se mrštimo, pa koža "odmara" od mimike, od lomljenja - kaže dr Dokmanović.

Prema doktorkinim rečima, na našem tržištu koristi se najkvalitetniji botoks na svetu - vistabel. Za 11 godina nikada nisam videla alergijsku reakciju ili neki probleme, kaže ona.

J. J.

Broj 275