Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 277
aktuelno izdanje
Nervozni, jedite zeleno!
Hrana i emocije
U svetu sve popularniji holistički princip, po kome su duh i telo neodvojiva celina, a koji je osnova тradicionalne kineske medicinе (TKM), pre nekoliko godina zaživeo je i u Srbiji.

Na zdravlje čoveka utiču mnoge stvari: vodа, vazduh, mesto gde spava, odnosi u kući, na poslu.

Naročito је važna i ishrana, jer direktno utiče na naše emocije: podstiče ih ili umiruje, dovodeći psihu i telo u balans.

Kako hrana "kreira" stanje zdravlja i na koji način upravljati svojim emocijama da bismo izbegli bolesti za "Bilje i zdravlje" otkriva dr med. Aleksandar Jevdić, akupunkturolog i homeopata iz Vršca.

- Kada govorimo o hrani možemo da analiziramo njenu boju,miris, ukus, kalorijsku vrednost, sastav (ugljeni hidrati,masti, belančevine, vitamini, minerali), "glikemijski indeks".

Neurotransmiteri, kao supstance koje luče naše nervne ćelije povezani su sa emocijama, a određena vrsta hrane omogućava sintezu specifičnih neurotransmitera, utičući na osećanja sreće, tuge, ljutnje, straha.

U TKM postoji pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda i svaki od njih povezan je sa organima, čulima, tkivima, emocijama, bojom i ukusom - kaže dr Aleksandar Jevdić.

Drvo i metal
Tako je, kaže on, drvo povezano sa jetrom, žučnom kesom, očima, tetivama, ljutnjom, zelenom bojom i kiselim ukusom.

- Oni koji se lako naljute, iznerviraju, imaju "kratke" živce, često boluju od migrenozne glavobolje, napetosti i zategnutosti mišića i tetiva, pa im odgovaraju namirnice zelene boje (spanać, blitva, rukola, zelena salata, kopriva).Zelena boja nam donosi ravnotežu i smirenost. Zeleni biljni sokovi detoksikuju, a jetra je od izuzetne važnosti za detoksikaciju. Postoji izreka: "Bes mu sija iz očiju", jer se ljutnja i bes preko jetre odražavaju i na oči koje onda lako pocrvene. Zato u lečenju masne jetre, spazma i bolova mišića i tetiva, ljutnje i migrena, između ostalog koristimo hranu zelene boje, kao i akupunkturne tačke na kanalima jetre i žučne kese - ističe naš sagovornik .

Ljutite osobe, navodi dr Jevdić, treba da izbegavaju crvena mesa koja podstiču aktivnost i agresivnost. Postoje i određene biljne cvetne kapi koje se mogu davati protiv ljutnje, agresije i nestrpljivosti i za uspostavljanje mentalno - emotivne ravnoteže.

- Element metal vezan je za pluća, debelo crevo, nos, kožu, tugu, belu boju. Jesen je doba kada se češće javljaju problemi sa depresijom, jer je sve manje Sunčeve svetlosti, a poznato je da se serotonin, važan za dobro raspoloženje,sintetiše na svetlu.

Namirnice koje se preporučuju protiv depresije su tofu - sir od soje, laneno ulje, skuša, crna čokolada. Tužne osobe često spas nalaze u slatkoj hrani odnosno hrani bogatoj ugljenim hidratima - objašnjava dr Jevdić.

Način reagovanja
Prema njegovim rečima pravi izbor za dobro zdravlje i uravnoteženost emocija su hladno ceđena ulja (maslinovo,laneno, orahovo, makovo, bundevino), jer su odličan izvor omega 3, 6, 9 nezasićenih masnih kiselina. Ove kiseline su se pokazale značajnim za funkcionisanje mozga, srca i krvnih sudova, zglobova, endokrinih žlezda. Orahovo ulje bogato je jodom i koristi se protiv oboljenja štitaste žlezde, laneno ulje je važno protiv ginekoloških tegoba, a makovo je bogato cinkom koji je veoma značajan za plodnost.

I za gojaznost, kaže naš sagovornik, uzroke treba tražiti u emocijama: "debeljuce" su u detinjstvu najčešće imale traume tipa razvod roditelja, nedostatka topline i ljubavi ili su bile izloženi agresiji.

- Najbolji način da budemo zdravi, da nam imuni sistem dobro funkcioniše je da imamo ravnotežu u hrani, emocijama i radu. Treba da radimo na emocijama, mislima, fizičkom telu. Ugao gledanja na stvari nam određuje mnogo toga u životu.

Evo primera za to:
Ako kredom gađamo tri osobe, prva pogođena počeće da plače - osetljiva konstitucija. Drugu uzme kredu i nas gađa - ljutita konstitucija, a treća se pravi da se ništa nije desilo - indiferentna.

Jedan isti stimulus je doživljen različito i izazvao je tri različite reakcije. Mi terapiju dajemo za način reagovanja i ona je individualna - kaže dr Jevdić.

PODSETNIK

*Trans - masti podstiču agresivnost i razdražljivost

*Oni koji često jedu pileće meso imaju potrebu da druge "kljucaju u mozak" - sitničavi su
*Beli luk podstiče glasan govor i hiperaktivno ponašanje

Grupe i hormoni

Neuronutricionisti tvrde da postoji četiri vrste namirnica:

1. Оne koje podstiču sintezu dopamina (hormona koji podiže raspoloženje): voće, povrće i mala količina alkohola.

2. Hrana noradrenalinskog tipa,(podstiče sintezu hormona "odgovornih" za povećanјe energije, volje i elana)- proteini iz ribe i mesa.

3. Ovu grupu čine namirnice "serotoninskog" tipa, koje pomažu lučenje hormona sreće (žitarice i slatkiši).

4. Ovom hranom neutrališu se hormoni ljutnje i tuge, a u nju spadaju mlečni proizvodi.

Zagovornici zdravog života kažu da postoji i peta grupa u koju spada voda, koju treba uzimati uvek, bez obzira na emotivno stanje, jer podstiče mentalnu i fizičku snagu. Po iskostljivosti u svim emotivnim stanjima, vodu slede semenke i orašasti plodovi.


Namirnica za svaki organ

- Postoje sličnosti u izgledu određenih namirnica i organa. Mozak, na primer, liči na orah i zato je za bolju koncentraciju i pamćenje dobro pojesti nekoliko oraha svaki dan. Kada poprečno presečemo šargarepu vidimo krug koji liči na oko, pa je ovo povrće bogato vitaminom A, neophodno za dobar vid - kaže dr Jevdić.

Đumbir liči na želudac, a i ublažava želudačne tegobe i nadutost. Celer, kao glavni izvor silicijuma, jača kosti na koje i podsećaju njegove duge stabljike. Avokado slovi za čuvara reproduktivnog zdravlja i oblikom podseća na matericu.

Danijela Kljajić

Broj 277
Na čaju sa..
Ivan Mihailović, glumac
Ljubavnik koji divno pleše
FITOTERAPIJA
Katica Zarić
Profesorkin čaj
za svaku boljku
Lečenje biljem
Koren zdravlja vredan
Moja biljka
Jelena Kosjerina: Lavanda
Fitoestrogeni
Prelazno, ali ne i teško doba
Žuti čaj
Redak, lekovit, najskuplji
Narodni recepti
Lovor bolji od sirupa
ALTERNATIVA
Prof. dr Aleksandar Tomić
Softver otkriva rak
Istraživanje
Pilula registruje bolest
Ishrana i emocije
Ravnoteža iz tanjira
ORDINACIJA
Posledice bolesti zuba
Od karijesa sve počinje
Život posle infarkta
Vežbanje važno kao lek
Dijabetes i hladnoća
Šećeraši, čuvajte srce!
Neredovni ciklusi
28 Terapija čeka osamnaestu
Dečje infekcije
Kad prestaju prehlade?
ISHRANA
Dijeta s jabukama
Efikasno skida težinu
Recepti
Posni i lagani
REKREACIJA
Pre sporta
Pripremite telo
TRENDOVI
Lamberseksualci
Drvoseče finih manira
LEPOTA I NEGA
Alergije na vosak
Lepota na rizik
Šminka
Igrajte se bojama
PSIHOLOGIJA
Histerija
Ljubav je najbolji lek

Pokloni i u sledećem 278. broju

Vikend za dvoje u Lukovskoj Banji
"Prizma" aparat za pritisak
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige