Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 277
aktuelno izdanje
Ljubavnik koji divno pleše
Poznati o zdravlju Ivan Mihailović, glumac
Jedan od glumaca mlađe generacije, čiji su lik kadeta Roma u seriji "Vojna akademija" gledaoci primili sa velikim simpatijama, Ivan Mihailović, publiku je letos bez daha ostavio u TV spektaklu "Ples sa zvezdama", dok su ga ljubitelji pozorišta oduševljeno pozdravili kao Šekspirovog Lisandera, početkom novembra.

Njegovo plesačko umeće, osećaj za ritam i veliki rad žiri je nagradio pobedničkom lentom, a sudeći po premijeri "Sna letnje noći" Lisandera, Hermijinog ljubavnika, očekuje dug i lep pozorišni život.
Mada renoviranje pozorišta "Boška Buha" još nije završeno, ansambl kojeg predvodi popularni Milorad Mandić Manda premijerno je "sanjao" na sceni "Bojan Stupica"

- Nisam imao priliku da gledam ranija tumačenja Lisandera. Trudio sam se da sam proniknem u njegov lik i karakter. Reč je o mladiću koji se najpre iskreno duboko i naivno zaljubljuje, a kako će ga jedan san pretvoriti u zrelog i ozbiljnog čoveka, pozivam publiku da vidi - kaže Ivan.

Rođen je u Beogradu pre 25 godina, gde je završio Fakultet dramskih umetnosti, na kojem je upisao i postdiplomske studije. Glumu je, kaže, zavoleo još kao dete gledajući razne pozorišne predstave. Bio je oduševljen scenom, publikom, ambijentom, čak i mirisom pozorišta....

0 Koliko je naporno glumiti, plesati i imati zdrave životne navike?
- Veoma teško, zaista. Iako sam sportski tip, ta tri meseca dok smo snimali serijal plesa, a istovremeno imao probe i predstave u pozorištu, teško su mi pala. Prvih nekoliko nedelja sam mislio da ću neću moći da podnesem toliki umor. Glavni problem mi je bio što nisam uspevao pravilno da dišem dok sam vežbao složene koreografije. Naravno, vremenom sam to savladao i rezultat je bio odličan. Inače, na fakultetu imamo vežbe disanja, ali u početku nisam uspevao to znanje da primenim i u plesu. U tom periodu sve sam podredio poslu, tako da priznajem da nisam imao vremena ni za redovne obroke i san, a kamoli šta drugo. Ipak, svestan sam koliko je očuvanje zdravlja važno tako da sam se opet vratio laganijem ritmu života, a iz prethodnog iskustva sam naučio mnogo. Ples je zaista jedinstvena disciplina i baviti se njime rekreativno je odlično za zdravlje. Mnogo zdravstvenih problema ide iz pozicije tela, tačnije kičme. Kad plešeš popravljaš držanje leđa, ramena, vrata i izdužuješ kičmu, a sve su to bitne stvari da bi se sačuvalo zdravlje za starost.

0 Ima li glumac pravo na prehladu, bol u leđima, loš dan...?
- Samo ako padaš i ne možeš da stojiš na nogama, možeš da pozoveš pozorište i otkažeš predstavu! Tako da glumci zaista ne znaju za prehladu. Srećom, u tim stanjima čim se nađeš na sceni proradi adrenalin koji pomaže da savladaš probleme i to nas drži. Svestan sam da glumački poziv nema radno vreme. Samim tim teško je da živimo uobičajeno i jedemo na vreme, odlazimo na spavanje u određeno doba. Predstave su obično u kasnijim večernjim satima, probe preko dana...Kada su snimanja ima trenutaka kada se radi noću, po velikoj zimi, suncu...Možda je to na neki način prednost. Ne sedim za stolom u kancelariji po ceo dan, već sam stalno u pokretu i fizički se trošim.

0 Koji sportovi su po vašoj meri?
- Ja sam, izgleda, tip ekstremnih visina i dubina, pošto volim da skijam i da ronim, a siguran sam da ću da nastavim da se bavim i plesom.

0 A kada se nađete za trpezom?
- Volim sve da jedem i gurman sam. Na moru jedem ribu, mada volim da pojedem i dobru picu, pršutu, sireve, masilne... Slatkiše obožavam, ali trudim se da imam meru u svemu. Kada zatreba znam i sam da pripremim neko jelo, jer sam odrastao uz roditelje koji su prilično vešti u kuhinji. Mislim da će mi to znanje dobro doći, pošto uskoro planiram da se iselim iz roditeljskog doma.

0 Cigarete i alkohol?
- Ne mogu da kažem da sam svetac po tom pitanju, tako da ima i jednog i drugog. Pogotovo kada sam u društvu. Ali, umerenost je i tu ključna za mene. Što se cigareta tiče popušim po dve tri dnevno, tako da sebe ne smatram pušačem i mislim da ću uskoro da se rešim te navike. Za mene biti zdrav znači da ostaneš večito dete jer sve ide iz glave - radoznalost, snovi, maštanja, nadanja...

0 Šta radite u slobodno vreme?
- Ne volim da budem u kući, već mi prija da sam u pokretu. Leti u Beogradu najčešće idem na Adu gde skijam na vodi, vozim bicikl, volim sa društvom da sedim u nekoj lepoj bašti.

Suve šljive
Ivan Mihailović kaže da se više puta uverio da su suve šljive i belo vino odlični za očuvanje zdravlja grla.
- Kada sam čuo za ove recepte bili su mi smešni i nemogući, međutim imao sam prilike da se uverim da zaista "rade"!

Lična karta
Datum rođenja: 19. februar 1989.
Omiljena muzika: YU rok
Veštine: svira gitaru i klavijature za svoju dušu
Omiljena TV emisija: Kviz "Slagalica"

I.Kovačić

Broj 277
Na čaju sa..
Ivan Mihailović, glumac
Ljubavnik koji divno pleše
FITOTERAPIJA
Katica Zarić
Profesorkin čaj
za svaku boljku
Lečenje biljem
Koren zdravlja vredan
Moja biljka
Jelena Kosjerina: Lavanda
Fitoestrogeni
Prelazno, ali ne i teško doba
Žuti čaj
Redak, lekovit, najskuplji
Narodni recepti
Lovor bolji od sirupa
ALTERNATIVA
Prof. dr Aleksandar Tomić
Softver otkriva rak
Istraživanje
Pilula registruje bolest
Ishrana i emocije
Ravnoteža iz tanjira
ORDINACIJA
Posledice bolesti zuba
Od karijesa sve počinje
Život posle infarkta
Vežbanje važno kao lek
Dijabetes i hladnoća
Šećeraši, čuvajte srce!
Neredovni ciklusi
28 Terapija čeka osamnaestu
Dečje infekcije
Kad prestaju prehlade?
ISHRANA
Dijeta s jabukama
Efikasno skida težinu
Recepti
Posni i lagani
REKREACIJA
Pre sporta
Pripremite telo
TRENDOVI
Lamberseksualci
Drvoseče finih manira
LEPOTA I NEGA
Alergije na vosak
Lepota na rizik
Šminka
Igrajte se bojama
PSIHOLOGIJA
Histerija
Ljubav je najbolji lek

Pokloni i u sledećem 278. broju

Vikend za dvoje u Lukovskoj Banji
"Prizma" aparat za pritisak
Digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige