Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 278
aktuelno izdanje
Smiruju mučninu i gorušicu
Bez obzira na to što želudac ima mišićni omotač pa može da se širi i prihvati više hrane nego nam je potrebno, imajte na umu da bez muke ne može da svari sve šta vidimo na slavskoj ili trpezi za neki od praznika koji slede. Znajte i to da je mozgu potrebno petnaestak minuta da počne da šalje signale da smo dovoljno pojeli, ali ako u međuvremenu ne "povučemo ručnu" već smo se dobrano prejeli. To izaziva brojne tegobe kao što su bolovi u stomaku, mučninа, gorušicа, podrigivanje...

Stručnjaci ističu da je u tom slučaju pogrešno ako posegnemo za tabletama koje blokiraju kiselinu neophodnu u procesu razgradnje veće količine hrane već predlažu blage biljne prepаrate - čajeve ili sok kupusa u slučaju čirа u stomaku.

Korijander (Coriandrum sativum)

Korovska biljka koja uspeva na poljima ali se kao lekovita koristi samo gajena. Reč je o jednogodišnjoj biljki koja izraste do 80 cm. Donji listovi su okrugli i veliki a gornji sitni, perasto razdeljeni i duguljasti. Cveta sitnim belim cvetovima koji formiraju cvasti a plod je bobica. Sadrži etarsko ulje koje pomaže izlučivanje enzima i stomačnih sokova koji pospešuju varenje, kao i rad jetre i creva. Kao lek najčešće se koristi seme.

Koristi se
protiv nadimanja
da ne dođe do zatvora
da pospeši varenje

Čaj

U avanu usitnite seme korijandera pa pola do dva grama dnevno uzimajte sa malo vode nekoliko puta dnevno.

Ili

Pomešajte jednake količine semena korijandera i kima, pa kašičicu mešavine prelijte sa 2 dl vrele vode, sačekajte 15 minuta i pijte u slučaju stomačnih tegoba i nadimanja.


Komorač (Foeniculum vulgare)

Uspeva na kamenitom zemljištu, uz obode polja i puteva a može i da se gaji u baštama. Ima šuplju stabljiku koja izraste do 120 cm, peraste tamnocrvene i duboko urezane listove i male zlatnožute cvetove. Plod sadrži dve semenke. Sadrži brojne minerale i etarsko ulje.

Koristi se
da pospeši varenje
protiv grčeva i nadimanja


Prah u mleku

Sameljite seme komorača pa kašiku praha kuvajte 10 minuta u 2,5 dl mleka, procedite i pijte toplo po kašiku svakog sata.

Ili

Kuvajte 40 do 80 g korena u litar vode, procedite i pijte po šoljicu posle jela dva puta dnevno.

Anđelika (Angelica archangelica)

Uspeva na močvarnom zemljištu, šumskim čistinama ali može i da se gaji u bašti. Koren anđelike je mesnat sa mnogo korenčića, stabljika je okrugla, šuplja i crvenkasta, a listovi su veliki, jajoliki, na ivicama nazubljeni. Sitni žućkasto zeleni cvetići formiraju cvasti a plod je dugačko i jajoliko zrno. Koren i seme sadrži etarsko ulje, kumarin i biljne kiseline.

Koristi se
ublažava grčeve
da pospeši varenje
protiv nadimanja

Napitak od korena i ploda

Sa decilitrom vrele vode prelijte 5 do 10 g praha osušenog korena ili 5 g ploda i korena, poklopite sačekajte 2 sata, procedite i pijte tri puta dnevno po šoljicu.

Kičica (Centaurium erythraea)

Uspeva na vlažnim i peskovitim brdskim livadama, šumskim čistinama i obroncima. Ima četvorougaonu, šuplju, oko 30 cm visoku zeljastu stabljiku sa jojolikim i duguljastim listovima. Cvetovi su ružičasti i formiraju grozdove. Sadrži brojne minerale, etarsko ulje, alkaloid gentocijan...

Koristi se
reguliše lučenje želudačne kiseline
pospešuje varenje

Prah ili čaj

U avanu usitnite u prah osušenu biljku pa uzimajte do 2 g dnevno ili u pola litra vode 2 do 3 minuta kuvajte 10 g biljke pa pijte gutljaj po gutljaj 2 šoljice dnevno.

Broj 278