Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 278
aktuelno izdanje
Zeleni dragulj Anda
Lekovita biljka herkampuri (Gentianella alborosea), koju mnogi nazivaju i zeleni dragulj Južne Amerike, vekovima je saveznik dobrog zdravlja žitelja tog kontinenta. Koristi se za čišćenje i regeneraciju jetre i krvi, da ubrza metabolizam, pospeši varenje, reguliše krvni pritisak...

Raste, inače, na padinama peruanskih Anda, na nadmorskoj visini od 3500 do 4500 metara. Lekoviti su listići koji sadrže visok procenat gorkog glukozida eritaurina, genciopikrina, gencijanske kiseline, etarskih ulja, tanina i mineralnih materija.

Snižava holesterol i reguliše pritisak
Starosedeoci Perua koristili su herkampuri protiv bolova u stomaku i u slučaju problema sa varenjem, ali su dokazane i druge lekovite osobine - da pospešuje cirkulaciju i detoksikaciju i reguliše nivo holesterola.

Osim toga, listići ove biljke sprečavaju taloženje masti, pa se smatra najzdravijim sredstvom za održavanje idealne telesne težine! Slovi i za jedan od najmoćnijih "čistača" organizma, naročito jetre, žuči i žučnih puteva jer aktivni sastojci pospešuju lučenje žučne kiseline i smanjuju nivo holesterola koji se troši za njihovu sintezu.

Zbog toga i celokupan metabolizam dovodi u red. Ova biljka pomaže i da se u žuči i žučnim kanalima ne formira kamen, onemogućava zatvor i blagotvorno utiče na snižavanje krvnog pritiska, a samim tim i snižava rizik da se oboli od kardiovaskularnih bolesti.

U Srbiji su lekovitost biljke herkampuri ispitali i odobrili Farmaceutski fakultet, Agencija za lekove i Institut "Dr Milan Jovanović Batut", a može da se kupi u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u obliku praha (kapsula). Tradicionalno se uzima kao čaj (od sušenih listova biljke), a u zemlji porekla - Peruu i danas važi za - eliksir zdravlja.

Doziranje
Istraživanja rađena na prestižnim svetskim klinikama potvrđuju da je herkampuri neškodljiv i da može da se koristi i u većim dozama. Ipak, preporučena dnevna doza je dva puta po dve do tri kapsule (300 mg) pre jela. Pokazalo se da, ako se uzima redovno, uspešno snižava prekomernu težinu, a onima koji nemaju problem sa viškom kilograma preporučuje se dva puta godišnje da očiste organizam.

Herkampuri ipak, ne bi trebalo da koriste izuzetno mršavi, preosetljivi na sastojke biljke, kao i deca, trudnice i dojilje.

PODSETNIK

smanjuje telesnu težinu
ubrzava metabolizam
snižava holesterol
čisti jetru i žuč
čisti krvne sudove
оtklanja opstipaciju

Danijela Kljajić

Broj 278