Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 280
aktuelno izdanje
Čista savest za dobro zdravlje
Na čaju sa... Biljana Cincarević, slikarka
Fotografija Iz ličnog albuma

Slikarka i konceptualna umetnica Biljana Cincarević je istinski pobornik zdravog života. U ovo doba godine, kako savetuju i nutricionisti, kaže nam da doručkuje slaninicu sa jajima, dok, kada je napolju bujna vegetacija, blendira peršun, nanu, šargarepu, blitvu, nekad i maslačak ili bosiljak, doda mleveno seme konoplje i lana sa prosenim mlekom i malo maslinovog ulja.

Leči se homeopatijom i kvantnom medicinom, često boravi u prirodi, okružuje se pozitivnim ljudima, čita "izgrađujuću" literaturu, ide na jogijsko disanje i meditira.

Kad je o njenom stvaralaštvu reč, interеsantno je da istražuje prirodu žene i žensku duhovnost, dajući doprinos feminističkoj umetnosti. U konceptualnom radu kritikuje crkvenu administraciju i religiozno licemerje, upućujići da je religija ispunila svoju istorijsku ulogu i da je njen rok upotrebe istekao, da je u budućnosti treba zameniti individualnim odnosom sa Bogom i duhovnošću.
Aktivistkinja je i promoter ljudskih prava, a živi i radi na relaciji Beograd - Njujork.

Šta je dobro zdravlje?
- Dobro zdravlje dolazi iz dubokog duševnog zadovoljsva i mira. Dobro zdravlje znači čistu savest, pomoć drugima, kad volite ljude oko sebe i kad osećate da ste voljeni. Takođe podrazumeva fizičko i duhovno vežbanje i negovanje. Kad ste se radom na sebi oslobodili kompleksa, trauma i strahova.

Šta mislite o trendu da se jede samo organska hrana ili veganskom načinu ishrane?
- Konačno nešto pozitivno što donosi mnogo toga dobrog. Kad bi bilo sličnih trendova, da čuvamo okolinu, recikliramo, brinemo o onima koji nisu sposobni, delimo i pomažemo druge, širimo ljubav, gradimo ekološka energetski samoodrživa naselja, bio bi to divan i uređen svet! Tada bi istovremeno razvijali lični intelekt, nauka bi ko zna gde doprla.. Podržavam iz sve snage ovakve trendove i nadam se iz dubine duše da to neće biti samo trend već osnovno ljudsko bitisanje. Zamislite samo kako bi nam zemlja bila zdrava ukoliko bi se svi hranili organskom hranom. Ne bi bilo više pesticida i drugih otrova koji uništavaju biljni i životinjski svet, a samim tim ne bi bilo toliko bolesnih koliko je sada.

Kakva trpeza je po vašem ukusu i izboru?
- Mnogo povrća, ribe, pomalo mesa. Žitarice ponekad i to samo za doručak. Sve sveže, sa pijace, kupljeno sa malih imanja. To važi i za meso. Pratim svoj organizam koji prati godišnja doba.
Kada vam neko pomene reiki, rekonekciju, ajurvedsku masažu, hipnozu...šta prvo pomislite?
- Da je taj neko pametan, jer se ne truje hemijom koju promoviše farmaceutska industrija. Zdravlje i preventivu možemo upravo na ovakve načine da postignemo.

Verujete li u alternativne metode lečenja i u koju najviše?
- Ja bih rekla da su to integralni, a ne alternativni pristupi. Jer su takvi načini lečenja postojali daleko pre nego ova današnja medicina. Kao što sam navela, moje dete i ja se skoro osam, devet godina lečimo homeopatski i kvantnom medicinom. Ali i zdravim načinom života. Ne sećam se kad smo poslednji put popili neki lek. Antibitotici su nestali iz našeg života.

Kako se oslobađate stresa?
- Nemam takav pristup i način života da bi nešto moglo da me "istresira". Stres pogađa ljude koji ne prihvataju situacije u koje su svojom krivicom upali. Ako se čini nekad da su drugi kriv, mi smo ti koji smo privukli tu osobu ili situaciju. Sve što mi se dešava u životu prihvatim i kažem: "Тo je tako", ne odupirući se. Samim tim snaga i energija te situacije splasne ili čak nestane. Jedino moram da priznam, pošto u poslednje vreme mnogo radim, imam mnogo obaveza i ne stignem sve da obavim kako sam planirala i onda osećam da sam pod blagom tenzijom. Ali, onda osvestim to i kažem: "Hej, polako. Sve je ok, ništa nije o glavu". Potom se postavim tako da planiram stvari koje mogu da završim na vreme i kako treba. Ali, to je konstantna borba. Nekad naša brzopletost pokušava da nas uvali u neprilike, ali mudrost koju sam stekla me trezni i vodi kroz život tako da ne upadm u zamke stresa.

Kako bi opisali savremenu ženu?
- Ako bih ja "iskrojila" savremenu ženu onda bi ona bila: samosvesna, fakultetski obrazovana, nezavisna od muškarca finansijski i stambeno, obožavana od svog partnera koga jako voli. Takođe, ona vežba, zdravo se hrani, decu uči tome. Osim toga, drušveno je angažovana. Shvata da je muškarac snaga, ali ona je savetnica i ništa se ne dešava dok se ona ne pita. Dozvoljava muškarcu da bude ispred nje, ali samo da bi je štitio svojom snagom, jer je ona i pored autoriteta i uticaja i mudrosti koju ima krhka, negovana i korača kroz život u visokim štiklama. Konstantno radi na sebi na svim poljima, razvija se u mudru, blagu, lepu osobu koja pozitivno zrači.

A muškarca?
- Svako muško dete majka mora da nauči da poštuje, štiti i podržava žene. A uz to, skoro sve što sam rekla za žene važi i za muškarce.

Društveno ste aktivni, šta zaokuplja vašu pažnju?
- Trenutno u Barseloni izlažem na aktuelnom sajmu umetnosti. Spremam performans za april u Njujorku. Jedna slovenačka izdavačka kuća sprema se da štampa moju monografiju, a ja spremam materijal. Uporedo sa tim radim kampanju za izmenu zakonske regulative u vezi medicinske upotrebe kanabisa. Sve ovo što vidite u medijima i tribine koje su se dešavale u vezi sa kanabisom, radila sam ja sa svojim kolegama. Takođe radim veliki i meni najvažniji projekat - kreiranje inovativnog centra koji se nalazi u jednom podkopaoničkom selu. Njime razvijamo ruralnu sredinu, socijalno preduzetnštvo, turizam, kulturu i organsku proizvodnju.

Delim i vraća mi se

- Mogu da budem sama do kraja života u nekoj šumi i da ne vidim nikad više nikog i znam da mogu naći zadovoljstvo i mir. Ali, to nije poenta. Ljubav podrazumeva deljenje, poverenje i razvijanje svih ljudskih potencijala od mudrosti, poverenja, derežljivosti, duhovnosti. Ceo život delim onoliko koliko mogu. A, meni se vraća sa druge strane. Uvek dajem onome kome treba. Emotivno sam ostvarena i kao majka i kao partnerka. I to je moje bogatstvo - ponosno ističe naša sagovornica.

Pacijenti su samo potrošači

Vaš stav o zvaničnoj medicini?
Cenim samo amo hirurgiju i stomatologiju. Zapadna, zvanična medicina ne poznaje holistički prstup čoveku. Pod velikim je uticajem farmaceutske industrije i samim tim su pacijenti potrošači, preko kojih oni zarađuju.

Ivana Kovačić

Broj 280
Na čaju sa...
Biljana Cincarević, slikarka
Čista savest za dobro zdravlje

Lečenje biljem
Rogač

Štiti od raka, čuva zube
Peruanski kikiriki
Riznica omega kiselina
Ojačajte imunitet
Zeleni štit protiv infekcija
Moja biljka
Bojan Perić: Nana

Alternativa
Lečenje bioenergijom
Zdravlje šalje preko skajpa

Homeopatija i đaci
Lek za bolje učenje?

Ordinacija
Deca i lekovi
Antibiotik samo kad je život ugrožen

PRP metoda
Plazma leči zglobove

Bolesti pljuvačnih žlezda
Rana dijagnoza - šansa za spas

Biblioterapija
Knjiga - lek za dušu

Alergija na kućne ljubimce
Ljubav, ali bez parazita

Mladi, a sedi
Zašto su ti kose pobelele rano?

Deca
Školski uspeh
36 Petice kao prestiž roditelja

Recepti
Jela za januar
Energija za hladne dane

Ishrana
GAPS dijeta
Varenje menja psihu
Lapota

Savršen izgled
Lepota na usta ulazi

Anketa
Koji vam je najbolji savet majka dala?
Putokaz ka sreći

Rekreacija
Pripremite se za skijanje
Mesec dana za top formu

Zdravstveni turizam
Dolina bagrema kod Loznice
Greje toplota starog ognjišta