Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 280
aktuelno izdanje
Riznica omega kiselina
Peruanski kikiriki
Thinkstock

Ulje listova sadrži masne kiseline, što biljku svrstava u hranu za mozak.

Sača inči (lat. Plukenetia volubilis linneo) je autohtona biljka peruanske amazonske prašume, koju zovu i planinskim kikirikijem ili Inka - kikirikijem, jer je tradicionalno Indijanci u Peruu i drugi domicilni narodi Amazona kao hranu i lek koriste hiljadama godina.

Istoričari beleže da su Inke ovu dragocenu biljku koristile pre više od 3.000 godina, a potvrda za to su simboli na grbovima ovog drevnog naroda. U starim spisima stoji da su Indijanci u ovoj regiji izdvajali ulje iz semenki ploda zbog njegove izuzetne nutritivne vrednosti, a pečeno seme i kuvane listove koristili redovno u ishrani.

Po izgledu, plod sača inčija podseća na plod anisa, četvorokraka ili šestokraka zvezda, što je izuzetno, jer svi plodovi ne izgledaju jednako.

Smatra se jednim od najboljih prirodnih izvora masnih omega-3 i omega-6 kiselina, koje su veoma zbačajne za održavanje dobrog zdravlja, jer obavljaju važne zadatke u centralnom nervnom i endokrinom sistemu. Ulje sača inčija koje se dobija od listova biljke nudi idealnu količinu ovih masnih kiselina, pa je dobra hrana za mozak.

Osim što se sve više upotrebljava u kozmetici, a lokalno za negu suve i problematične kože, ulje ove biljke najprisutnije je u ishrani kao preliv za salate i jela od povrća. Da bi organizam dobio sve potrebne sastojke ovog ulja, dovoljna je samo jedna do dve kašičice dnevno. U toj količini sadržano je više nego dovoljno omege-3, 6 i 9 u savršenom odnosu da srce i kardiovaskularni sistem budu potpuno zdravi nekoliko narednih decenija.

Ulje sača inčija u Srbiji može da se nabavi u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane ili naručiti putem interneta.

Lista lekovitih svojstava
Višestruko korisna, ova biljka i ulje koje se od nje spravlja ima dugu listu lekovitih svojstava i dobrobiti za organizam:

*jača imunitet
*poboljšava cirkulaciju
*održava elastičnost arterija
*štiti srce i smanjuje rizik od srčanog udara
*reguliše holesterol i trigliceride
*poboljšava pamćenje i koncentraciju
*smanjuje rizik od raka
*poboljšava probavu
*deluje protivupalno kod Кronove bolesti, crevnih upala, artritisa i astme
*pogoduje pravilnom razvoju fetusa i odojčadi

Danijela Kljajić

Broj 280
Na čaju sa...
Biljana Cincarević, slikarka
Čista savest za dobro zdravlje

Lečenje biljem
Rogač

Štiti od raka, čuva zube
Peruanski kikiriki
Riznica omega kiselina
Ojačajte imunitet
Zeleni štit protiv infekcija
Moja biljka
Bojan Perić: Nana

Alternativa
Lečenje bioenergijom
Zdravlje šalje preko skajpa

Homeopatija i đaci
Lek za bolje učenje?

Ordinacija
Deca i lekovi
Antibiotik samo kad je život ugrožen

PRP metoda
Plazma leči zglobove

Bolesti pljuvačnih žlezda
Rana dijagnoza - šansa za spas

Biblioterapija
Knjiga - lek za dušu

Alergija na kućne ljubimce
Ljubav, ali bez parazita

Mladi, a sedi
Zašto su ti kose pobelele rano?

Deca
Školski uspeh
36 Petice kao prestiž roditelja

Recepti
Jela za januar
Energija za hladne dane

Ishrana
GAPS dijeta
Varenje menja psihu
Lapota

Savršen izgled
Lepota na usta ulazi

Anketa
Koji vam je najbolji savet majka dala?
Putokaz ka sreći

Rekreacija
Pripremite se za skijanje
Mesec dana za top formu

Zdravstveni turizam
Dolina bagrema kod Loznice
Greje toplota starog ognjišta