Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 281
aktuelno izdanje
Za zdravu jetru - laka hrana
Prof. dr Rada Ješić Vukićević o ulozi najveće žlezde u organizmu.
Svi znamo da je zdrava jetra veoma važna za naše zdravlje. Ukoliko ta laboratorija, koja ima 500 različitih funkcija, dobro radi i prerađuje sve što se nađe u organizmu, bićemo - zdravi. Ukoliko ona to ne radi - ne piše nam se dobro.

Ali, šta bi ljudi trebalo da rade kako bi ovaj važan i sakriven organ koji nam baš i ne daje znak (simptome) da nešto nije u redu, bio zdrav? Na ovo pitanje odgovara dr Rada Ješić Vukićević, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i načelnik Hepatološkog odeljenja Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije:

- Za zdrav i dug život, za zdravu jetru, potrebno je pridržavati se osnovih principa zdravog života, a to je uravnotežena ishrana sa redukovanim kalorijama, smanjeno uzimanje prerađevina, svakodnevna fizička aktivnost, izbegavanje alkohola i dugih toksina, izbegavanje nepotrebnih lekova, a ako se već mora - stroga selekcija, izbegavanje raznih "dopinga" .

* Da li zaista jetra može da se očisti maslinovim uljem i
grejpfrutom, kako se preporučuje nekim alternativnim metodama?

- Naučna istraživanja su pokazala da su određeni antioksidansi, prirodni lekovi - biljke i suplementi, korisni i mogu da pomognu u regeneraciji, obnavljanju oštećenih ćelija jetre (antiupalno i antioksidansno dejstvo). Maslinovo ulje se manje koristi u te svrhe, grejpfrut može biti u toj grupi, jer sadrži vitamin C, koji se osim vitamina E, smatra bitnim antioksidansom. Osim vitamina E i C, za "čišćenje" jetre se koriste biljke: gospin trn (sikavica, divlja artičoka), žuti šipak, maslačak, kleka, crna rotkva, i druge manje poznate bijke. Važni su i oligoelemeni: selen, cink, omega 3 masne kiseine. Suplementi koji se nalaze u prodaji su testirani, ne mogu da budu štetni, ali koliko zaista pomažu ne možemo tačno da procenimo.

* Koje su najčeše bolesti jetre?
- Najčešći uzroci obolevanja jetre danas u svetu, pa i kod nas, jesu virusna oboljenja jetre, izazvana hepatitisom B i C, a u stopu ih prate oštećenja izazvana alkoholom. Za njima su po učestalosti poremećaji u metabolizmu masti. Masna jetra je prava epidemija 21. veka, posledica je ne samo uzimanja alkohola, nego nepravilne ishrane, gojaznosti, poremećaja metabolizma šećera u krvi. Tu su i toksična oštećenja, izazvana lekovima, koja su sve rasprostranjenija. Zatim slede autoimune bolesti jetre, čije je poreklo praktično nepoznato, potom urođene i stečene metaboličke bolesti i da spomenemo i bolesti jetre čiji je uzrok bolest nepoznatog porekla.

* Šta se dešava kada alternativa i lekovi ne mogu da pomognu?
- Ako se bolest jetre ne prepozna na vreme i ne počne lečenje, sve hronične bolesti dovode konačno do ciroze, nepovratnog oštećenje jetre. Ciroza jetre najćešće traje od 5-10 godina i ukoliko se stanje ne popravi konzervativnim načinom lečenje (lekovi), jedini preostali način je transplantacija jetre.

* Da li čovek može da bude zdrav ako ima bolesnu jetru? Koje sve lančane probleme može da ima ako jetra ne funkcioniše kako treba?
- Skoro svaki proces u organizmu je poremećen ako ima nepravilnosti u radu jetre! Jetra je drugi po veličini organ u ljudskom telu, teška oko kilogram i po, najveća je žlezda u organizmu. Ima veliku regenerativnu sposobnost - čak kada se unušti 2/3 tkiva jetre ono što preostane je dovoljno da zadovolji sve njene funkcije. Posledice njenog popuštanja se uočavaju i manifestuju i na spoljašnjim organima i na svim unutrašnjim organima. Od glave pa do nogu mogu se videti te konsekvence.

* Kako se jetra bori sa teškim metalima, otrovima i hemijom?
- Jedna od glavnih funkcija jetre je detoksikacija, prečišćavanje krvi. Ona oslobadja organizam od svih štetnih materija bilo da smo ih uneli ili da ih je organizam sam stvorio. Pošto ih jetra prečisti, izbacujemo ih kroz urin i stolicu.

* Da li vizuelno možemo da prepoznamo čoveka sa bolesnom jetrom?
- Nama kliničarima je veoma lako da prepoznamo osobe koje su došle u fazu odmaklog hroničnog oboljenja jetre. Većima njih ima na koži lica i vrata proširene male krvne sudove, takozvane paukolike angiome, neki imaju žutilo beonjača, karminski obojen jezik, kod alkoholičara nabubrela regija parotidne žlezde, kod muškaraca se vidi smanjena maljavost, otok stomaka (pojava vode u stomaku) prošireni krvni sudovi na stomaku, otok nogu. Takođe, vidljivo je i po poremećaju u ponašanju, teškoća u održavanju pažnje, smanjena moć rasuđivanja, konfuzija, tremor, depresija, u težim stanjima i koma. Zatim poremećaj funckije bubrega, srca, pluća.

* Kako se otkriva bolest jetre?
- Ovaj organ ne boli. Poznato je da su oboljenja jetre podmukla i da se kasno dijagnostikuju, najčešće kad se bolest već razbukti. Najčešće se rutiskim pregledom krvi otkivaju tako dugo pritajene i podmukle bolesti. Obično se u dijagnozi koriste laboratorijski parametri: specifični jetrini enzimi- transamiaze, testovi kojima se utvrdjuje etilogija nekih bolesti (virusi markeri, imunološke probe), markeri za druge infekcije, metboličke i autoimne bolesti. Vizualizacione metode poput ultrazvuka, kompjuterizovane tomografije i magnetne rezonance su često od neprocenjive vrednosti, ali kadase iscrpe sve druge dijagostičke metode ostaje biopsije jetre kao "zlatni sdandard" u dijagnostici ovih oboljenja.

Prosek
Kako su bolesti jetre na 10. mestu po učestalosti obolevanja u svetu i na cetvrtom mestu po smrtnosti, to je i naša statistika pokazala da smo mi negde u toj sredini, čak bliže vrhu.

Hrana
Za zdravu jetru, osim redukovanja kalorija, potrebno je u ishrani smanjiti prerađene namirnice, posebno one koje sadrže proste ugljene hidrate (beli hleb i testenine, krompir, kukuruz, beli pirinač i koncetrovani šećer u napicima). Važno je smanjiti masnoće u ishrani, posebno zasićene masne kiseline (margarin, puter, pavlaka) i pripremati jela na pari, grilu ili kuvanjem u vodi, ili uz minimalnu količinu maslinovog ulja.

Dijana Dimitrovska

Broj 281

Vikend za dvoje u vili Nešić kod Loznice
„Prizma” aparat za pritisak
„Prizma” digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige

Na čaju sa...
Radmila Bakočević, operska diva
Porodica natpevala karijeru

Fitoterapija
Protiv temperature
Da čelo ne gori - brusnica

Moja biljka
Goca Tržan: Cimet

Lečenje biljem
Tri mešavine protiv neplodnosti

Lepota sa livade
Kreme za mladost i medalje

Alrernativa

Bios Fitomedik
Znanje i priroda čine čuda

Dnevni bioritam po TKM
Kad kuca za pluća, a kad za srce?

Dijagnoza sa slike
Softver otkriva rak

Ordinacija
Lečenje krvnog pritiska
Lekovi ili obnova ćelija

Prof. dr Rada Ješić Vukićević
Za zdravu jetru - laka hrana

ORL pregled
Kamera u uhu

Ishrana

Prečišćen puter
Gi obnavlja koštanu srž

Testenine
32 Ne moraju da goje
Lepota i nega
Velaterapija
Šišanje plamenom sveće

Psihologija

Predrasude
Blokade na putu ka uspehu

Rak nije nepobediv
Misao jača od najteže dijagnoze

Istraživanja
Namirnice od žitarica
"Super vlakna" za bolji hleb

Turizam
Vila "Nešić" kod Loznice
Mesto sa dušom

Rekreacija
Zategnite stomak i leđa

Vežbe sa pilates prstenom
Anketa

Poznati o ...
Da li verujete u alternativne načine lečenja?

POKLONI I U SLEDEĆEM
BROJU 6. FEBRUARA
- Vikend za dvoje
- "Prizma" aparat za pritisak
- "Prizma digitalni toplomer
- Preparati za lečenje i negu
- Knjige