Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 281
aktuelno izdanje
"Super vlakna" za bolji hleb
Inovacije 2014. godine
Kada u našoj pekarskoj industriji umesto dosadašnjeg integralnog brašna i ovsenih pahuljica budu počela da se upotrebljavaju "super vlakna" imaćemo visoko kvalitetne namirnice od žitarica. "Super vlakna" su dijetetska vlakna koja su niskokalorična i nealergena! Dobijaju se iz tritikalea (hibrida pšenice i raži) i po tome su jedinstvena i kod nas i u svetu.

Domaći izum
Njih su nedavno nakon dugogodišnjeg istraživanja na polju biotehnologije proizveli naši naučnici!Pomenuta vlakna u potpunosti mogu da zamene dosadašnja i da obogate sve proizvode od brašna. Jer, "super vlakna" su nerastvorna dijetetska vlakna koja sadrže samo složene ugljene hidrate, ne sadrže digestabilne šećere, masti, a ni proteine. Važno je napomenuti da ne sadrže ni gluten koji je sve veći problem u prehrambrenoj industriji zbog učestalih alergija. "Super vlakna" imaju visok stepen bubrenja, neutralan ukus i pH koji omogućava njihovu upotrebu u širokoj paleti prehrambrenih proizvoda kao što su musli barovi, keksovi, hlebovi.

Proizvodnja u najavi
Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije dnevni unos dijetetskih vlakana je 25 do 30 grama. Za Srbiju, prema broju stanovnika, to je ukupno 204 tone dnevno! Zato je svetsko tržište dijetetskih vlakana jedno od retkih koje je u značajnom porastu u doba opšte ekonomske krize.
Za proizvodnju od 60 do 80 kilograma "super vlakana" dnevno potrebna je investicija od svega trideset hiljada evra! Naučni tim u saradnji sa domaćom industrijom upravo planira ovaj obim proizvodnje za početak poslovanja, a posle toga planira se i prodaja "super vlakana" u obliku suplemenata. Bitno je napomenuti i da iz sirovina zaostalih nakon proizvodnje "super vlakana" se može proizvoditi bioetanol (biološko gorivo) čiji proces je ovaj naučni tim takođe razvio.

Naučnici
Tim naučnika koji su stvorili "super vlakna " stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, dr Biljana Dojnov, dr Aleksandra Margetić, Barbara Janović, profesor Zoran Vujačić sa beogradskog hemijskog fakulteta i ekonomista Gorica Stevanović iz preduzeća "IRC Krušik". Ya svoj rad ovaj tim je nagradjen prvim mestom za najbolju tehnološku inovaciju u 2014. godini od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mediji i nauka
U želji da se za uspeh njenih kolega što dalje čuje direktorka Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju prof.dr Jasmina Stevanović napisala je saopštenje za javnost:
- I prošle godine je naš Institut imao finaliste u takmičenju najbolja tehnološka inovacija Srbije. Prošli put to je bilo prečišćavanje pijaćih voda, koje je moglo da se primeni nakon poplava u Srbiji na licu mesta, ali nije. Nagradu je dobila pametna kapa. Šta god to bilo. Ipak, pobedili smo za 2014.godinu. S tim u vezi Institut je učinio ozbiljan napor da se sistemski razviju istraživački kapaciteti i istraživanje poveže sa kretanjima savremene nauke. Prateći tehnološke novine od njihovih izvora u naučnom istraživanju i tražeći originalne i efikasne puteve za prenošenje tih novina u našu sredinu. Osim toga Institut uspešno afirmiše nauku kao neophodnu specijalnost u hemijskoj i metalurškoj industriji.

Lična karta
Inače, važno je napomenuti da je Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju jedan od najvećih naučnih instituta u zemlji sa 110 doktora nauka, 85 doktorskih kandidata i jedan od nosioca SCI liste po kojoj je Beogradski univerzitet rangiran među 300 najboljih univerziteta sveta.

Ivana Kovačić

Broj 281

Vikend za dvoje u vili Nešić kod Loznice
„Prizma” aparat za pritisak
„Prizma” digitalni toplomer
Preparati za lečenje i negu
Knjige

Na čaju sa...
Radmila Bakočević, operska diva
Porodica natpevala karijeru

Fitoterapija
Protiv temperature
Da čelo ne gori - brusnica

Moja biljka
Goca Tržan: Cimet

Lečenje biljem
Tri mešavine protiv neplodnosti

Lepota sa livade
Kreme za mladost i medalje

Alrernativa

Bios Fitomedik
Znanje i priroda čine čuda

Dnevni bioritam po TKM
Kad kuca za pluća, a kad za srce?

Dijagnoza sa slike
Softver otkriva rak

Ordinacija
Lečenje krvnog pritiska
Lekovi ili obnova ćelija

Prof. dr Rada Ješić Vukićević
Za zdravu jetru - laka hrana

ORL pregled
Kamera u uhu

Ishrana

Prečišćen puter
Gi obnavlja koštanu srž

Testenine
32 Ne moraju da goje
Lepota i nega
Velaterapija
Šišanje plamenom sveće

Psihologija

Predrasude
Blokade na putu ka uspehu

Rak nije nepobediv
Misao jača od najteže dijagnoze

Istraživanja
Namirnice od žitarica
"Super vlakna" za bolji hleb

Turizam
Vila "Nešić" kod Loznice
Mesto sa dušom

Rekreacija
Zategnite stomak i leđa

Vežbe sa pilates prstenom
Anketa

Poznati o ...
Da li verujete u alternativne načine lečenja?

POKLONI I U SLEDEĆEM
BROJU 6. FEBRUARA
- Vikend za dvoje
- "Prizma" aparat za pritisak
- "Prizma digitalni toplomer
- Preparati za lečenje i negu
- Knjige