Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Stotinu ruku čađavog sunđera
Zdravlje - Drveni ugalj
U procesu sagorevanja struktura mu se uvećava hiljadama puta, pa ne čudi što drveni ugalj poput uragana upija sve štetne materije koje mu se nađu na putu

Piše: Slađana Andrejić
Hiljadama godina se zna za lekovitu moć drvenog uglja. Još ga je Hipokrat preporučivao u lečenju trovanja i vrtoglavice, a u Americi se pre sto pedeset godina koristio protiv povraćanja, kod zatvora, gnojnih i gangrenoznih čireva na koži. Dok je za vreme Prvog svetskog rata, vešta upotreba drvenog uglja u gasmaskama, gotovo zaustavila hemijski rat.
Drveni ugalj apsorbuje gotovo sve, jer se tokom sagorevanja površina njegovih čestica toliko povećava, da u samo jednom kvadratnom centimetru doseže čak stotine metara! Ta gotovo neverovatna površina njegove strukture, daje mu ogromnu absorpcionu moć.
Zapanjujući je spisak supstanci koje drveni ugalj može da upije, od otrova (olovni acetat, dieldrin, DDT, DDE i TDE), do radioaktivnih elementa, strihnina, akroleina, akonitina, kamfora, malatoina, paratoina, i bakterija i njihovih otrovnih produkata. Drveni ugalj apsorbuje i brojne medikamente, kokain, jod, nikotin... Kao i neke neorganske supstance: živa, hlor, fosfor, gvožđe, olovo, antimon, vodonikov sulfid, živin hlorid, nitrogeni dioksid, kalijumov permanganat, srebro, talijum i kalaj.
Za upotrebu drvenog uglja, naravno, veoma je važna pravilna i pravovremena lekarska dijagnoza. Nije reč o čudotvornom leku, za sve i za svakoga! Najbolje se konsultovati sa lekarom, ali u hitnim slučajevima može se koristiti i bez toga.

OTROVI
Daje se bolesniku rastvor 2 kašike drvenog uglja u čaši hladne vode. Posle par minuta treba izazvati povraćanje u nekoliko navrata, pa ponoviti dozu ugljenog rastvora i dozvoliti da prođe kroz creva kako bi upio sve otrove koji su već napustili stomak.

PROLIV
Daju se pacijantu 2 kašike drvenog uglja rastopljenog u čaši hladne vode, svakih 4-8 sati, sve dok se stomak ne smiri.

KOŽNE INFEKCIJE
Dodavati drvenom ugalju u prahu vodu dok se ne umesi do srednje gustoće, natopiti komad pamučnog platna i priviti na ranu,a uviti zavojem ili čistom tkaninom. Oblog se menja svakih 6-8 sati, zavisno od jačine infekcije, ili kad se osuši i stvrdne. A ako se smesi doda laneno seme(2 kašike na 1 litar), i kratko prokuva, ostaće duže vlažna.

NABAVKA
Većina apoteka prodaje drveni ugalj u tabletama, ali i u posebnom pakovanju. Morate navesti u koju svrhu biste ga koristili. Treba, naravno, kupovati što finiji ugalj jer je njegovo dejstvo bolje. U hitnim slučajevima poslužiće i delimično izgorelo drvo samleveno u ručnom mlinu ili fino iseckano.

NADUTOST
Drvenim ugljem efikasno se suzbijaju tegobe nastale usled velikih količina crevnih gasova i nadutosti.

DUVANSKI DIM
Uklanja štetne produkte duvanskog dima (uklanja 8 procenata akroleina i 27 postotaka onikovog cijanida koji se nalazi u cigaretama.

DECA
Deca koja su uzimala drvenu ugalj, imala su krvi znatno manji broj žučnih pigmenata koji izazivaju žuticu i trajno oštećuju jetru.

BEKTERIJE
Drveni ugalj apsorbuje sekrete iz rana, bakterije, toksine i sprečava da oni prodru u krvotok.

POSTUPAK
Drveni ugalj dobija se sagorevanjem organskih materija, bez prisutnosti kiseonika, čime se stvaraju različita jedinjenja ugljenika sa drugim supstancama.

PAŽNJA
Skrivene alergije
Nisu poznati neželjeni efekti, osim ako se radi o alergijskim reakcijama na specifične supstance koje ugalj sadrži.

Broj 94
U ovom broju:

Karfiol i prokelj
Bela ruža čisti jetru...

Vreme prehlada
Nijagara na vrh nosa...

Organska poljoprivreda
Tri bašte u jednoj...

Mala škola makrobiotike
U ritmu godišnjih doba...

Nega bebe
Vlaga gricka prepone...

Reumatske bolesti
Jesen budi žiganje...

Drveni ugalj
Stotinu ruku čađavog
sunđera...