Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sećanja zaključana implantom
Bolesti zavisnosti - Ruski metod za lečenje narkomana
Korak od očaja brojni narkomani i njihovi roditelji kucaju na vrata bolnice u kojoj ruski metod uspešno briše sećanja i vraća nadu. Prespavana apstinencijalna kriza, u kombinaciji sa lekovima i specijalnim implantom koji na zadati rok isključuje narkotike, otvaraju jedina vrata spasa.

Piše: Silvana Stanković
Ranije su narkomani u potrazi za lekom odlazili u daleku Rusiju, zemlju koju bije glas da ima najbolje stručnjake za odvikavanje od droge. od nedavno, ove SU efikasne metode stigle i kod nas, na radost pre svega očajnih roditelja pred čijim očima zalutala deca polagano umiru. U Beogradu su otvorena dva stacionara u kojima pored naših lekara,kao konsultatni rade i ruski stručnjaci.
- Našim metodama se kod zavisnika uspešno postiže stabilna apstinecija - kaže neuropsihijatar dr Ksenija Božić, glavni lekar u "Rus Medik" klinici. - Kombinujemo intervencije koje se izvode sinhrono i daju dobre rezultate. Posle bolničkog lečenja kontakt sa pacijentima se nastavlja ambulantno punu godinu, pa i duže. Reč je o specifičnim metodama potpuno bezbolne detoksikacije u toku koje zavisnik bukvalno prespava krizu. Nastavlja se drugim procedurama, koje iz dana u dan gase želju za drogom. Na kraju se pristupa dobro organizovanoj psihofizičkoj relaksaciji.
Prema rečima dr Milenka Savića, direktora bolnice, među pacijentima je daleko više muškaraca. Zavisnici koji u potpunosti ispoštuju tretman, gotovo da više i ne pomišljaju na drogu.
- Već prilikom prvog susreta sa bivšim pacijentima, vidimo da je kod njih uspostavljena stabilna apstinencija, čujemo da bukvalno ne pomišljaju na drogu i, tvrde da se ne sećaju kako droga "radi". Posle završetka kompletne procedure lečenja, koje obuhvata i rad sa najsavremenijiim aparatima tokom tri nedelje, zavisnicima se pruža i mogućnost dodatne zaštite.
Osim vakcine i injekcija, apstinentima se nudi i mogućnost ugradnje implanta na tri ili šest meseci. Lekari insitiraju na obaveznom potpisu, kao svojevrsnoj garanciji da su pacijenti svesni rizika da, ukoliko uzmu drogu dok im je implant u telu, mogu da budu vitalno ugroženi. Naime,ova kapsula, koja se pacijentima potkožno ugrađuje, poništava dejstvo droge, što može da natera pokolebanog apsitenta da se predozira. S obzirom na činjenicu da sve može da rezultira smrću, pacijent se, potpisivanjem, dodatno izjašnjava da je pootpuno svestan rizika.
Ogroman broj zaintersovanih za lečenje ovom metodom govori o njenoj efikasnosti, ali i očaju u kojem se narkomani nalaze.
- Postao sam očajan, počeo sam da se budim i ležem s mišlju kako da nabavim heroin - kaže jedan od pacijenata sa kojim smo razgovarali. - Celo moje društvo se drogira. Sve je počelo na žurci, nastavilo vikendima, pa za Novu godinu, a onda bukvalno postalo svakodnevno. Tek kad je jedna drugarica umrla, počeli smo da tražimo pomoć. Verujem u ovu metodu jer su dvojica mojih drugova bili na lečenju u Moskvi i već tri godine su čisti. Nadamo se da ćemo i mi uspeti.
Poseban značaj se pripisuje psihoterapiji. Radi se u malim grupama, kako bi se svima posvetilo dovoljno pažnje i pružila mogućnost da se iskažu. Terapija medikamentima i aparatima, primenjuje se u kombinaciji sa tretmanom psihorelaksacije, kojom se jača istrošeni organizam narkomana.
- Elektrovibro masažerom deluje se na jačanje imuniteta - kaže dr Milenko Savić. - Ruski stručnjaci tokom terapije sprovode specijalne masaže "ralfing" i "palsing", kojima se ublažava depresija. Posebno se dobro pokazalo takozvano halotropno disanje u ritmu muzike.
Pacijenti obično dolaze u pratnji očajnih roditelja. Njihove priče su potresne i upozoravajuće. Govore o porodičnim svađama, sukobu sa zakonom...
- To je ponor od kojeg nema crnjeg - kaže otac jednog od pacijenata - Potpuno smo izgubili dete. To je leš koji hoda, pravi zombi. Samo razmišlja kako da nabavi drogu. Istanjili su nam se živci, naši životi su potpuno uništeni. Sve smo pokušavali. Kada je bio u zatvoru, molio sam da ga ne puštaju jer sam znao da će se vratiti starim porocima. Tako je i bilo.


PORODICA
JEDAN ŠMRKA DRUGI PLAČU
Ne kaže se džaba da se jedan drogira a da svi pate! Svetska zdravstvena organizacija proglasila je odavno narkomaniju najozbiljnijim poremećajem.A istraživanja u Srbiji su pokazala da je čak svaki četvrti adolescent probao neku vrstu narkotika. Najviše je zavisnika od heroina, ekstazija, marihuane i kokaina.

Broj 94
U ovom broju:

Karfiol i prokelj
Bela ruža čisti jetru...

Vreme prehlada
Nijagara na vrh nosa...

Organska poljoprivreda
Tri bašte u jednoj...

Mala škola makrobiotike
U ritmu godišnjih doba...

Nega bebe
Vlaga gricka prepone...

Reumatske bolesti
Jesen budi žiganje...

Drveni ugalj
Stotinu ruku čađavog
sunđera...