Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 109
aktuelno izdanje
Bauk zvani impotencija
Zdravlje - Erektilna disfunkcija
Andropauza

Piše: Mateja Vučković

Ma, kakav rak prostate, gubitak testosterona (muškog polnog hormona), ma kakvi srčani problemi, bolesni bubrezi, dijabetes, povišen pritisak... Ono čega se svi muškarci najviše paše je da izgube erektilnu funkciju, to jest da postanu impotentni. Do ovog zaključka došli su medicinski stručnjaci posle anketiranja 5.990 odraslih muškaraca u Australiji. Na pitanje, čega se najviše boje, i ponuđena tri odgovora, apsolutno svi su bez dvoumljenja rekli – impotencije.

Slično su reagovali i muškarci u drugim delovima sveta ali su istraživanja pokazala da i pored najvećeg straha od seksualne nemoći muškarci nerado i retko odlaze kod lekara da zatraže pomoć. Bez obzira što se poslednjih godina pojavilo više lekova koji uspešno leče ovaj problem.
Sve ovo se čulo na nedavno održanoj beogradskoj konferenciji nekoliko najvećih svetskih i domaćih stručnjaka iz andrologije, grane medicine koja se bavi muškim zdravljem, a objedinjuje lekare nekoliko specijalnosti - urologe, endokrinologe, psihologe i seksologe.

- Erektilna disfunkcija se javlja kod muškaraca gotovo svih uzrasta tako da predrasuda da od nje pate samo stariji sve više pada u vodu - naglasio je na konferenciji profesor dr Farid Saad, direktor istraživačkog odeljenja Medicinskog fakulteta Gulf u Ajmanu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i odeljenja za proučavanje muškog zdravlja "Bajer Šering farma" iz Nemačke. - Praksa pokazuje da je broj mlađih i muškaraca u punoj snazi, koji imaju problema sa erekcijom, iz godine u godinu je sve veći. Pojava erektilne disfunkcije kod mlađih muškaraca, pogotovu ako se ne leči, predstavlja veliki faktor rizika da će vremenom nemoć da bude znatno veća. Osim toga, ovaj simptom ukazuje i na postojanje drugih organskih, metaboličkih bolesti. Erektilna disfunkcija predstavlja jedan od prvih simptoma da je muškarac ili na pragu da oboli, ili je već oboleo od, recimo, dijabetesa, kardiovaskulanih bolesti, prekomerne gojaznosti... To ukazuje da erektilna disfunkcija nikada ne ide sama.

Najčešći faktori rizika, koji mogu da dovedu do seksualne nemoći, pre svega su oboljenja koja se svrstavaju u "metabolički sindrom". Jedno od njih je preterana gojaznost u predelu stomaka pa svi muškarci čiji je obim struka veći od 102 cm imaju za 19,37 procenata veću šansu da ih "zaboli glava" kada bi trebalo da se prepuste seksualnom zadovoljstvu od vitkih.
Insulinska rezistencija je, takođe, jedan od značajnih faktora rizika za pojavu erektilne disfunkcije, a tu su i visok krvni pritisak, zakrečenje krvnih sudova, visoki trigliceridi...
- Sve ukazuje da je erektilna disfunkcija bolest moderne civilizacije prouzrokovana lošim navikama - nedovoljnom fizičkom aktivnošću, obilnim obrocima, pušenjem, stresom, ali i preteranim radom – istakao je profesor dr Aksam Jasin, predsedavajući Evropskog udruženja za urologiju i andrologiju i direktor Segeberger klinike u Hamburgu u Nemačkoj i dodaje da erektilna disfunkcija može da bude i posledica hipertenzije, povišenog nivoa šećera u krvi, nedostatka testosterona.
- Veoma je važno da se muškarci ohrabre da erektilnu disfunkciju dožive kao alarm koji ukazuje da postoje druga, ozbiljnijih oboljenja - kaže dr Jasin. - Tim pre što se zna da većina oboljenja, koja negativno utiču na seksualnu moć muškaraca, može uspešno da se leči, ako se otkriju na vreme.
Cenjeni svetski stručnjaci za muško zdravlje su na skupu u Beogradu naglasili da je procenat izlečenja seksualne nemoći zdravih muškaraca, koji imaju samo ovaj problem, veoma visok i iznosi 80 odsto. Nažalost, ako postoji još neko oboljenje, procenat izlečenih je manji (oko 50%) dok je kod težih bolesti, posebno kod dijabetičara, manji od 40 procenata.

- Zanimljivo je da muškarci samo do 15. godine u podjednakom procentu kao i devojčice idu na redovne preglede kod lekara – objašnjava profesor Farid Saad. - Posle toga, kad izmaknu kontroli majke koja ih do tada vodi ili prisiljava da idu lekaru, znatno manje odlaze na bilo kakve lekarske preglede nego devojčice istog uzrasta. Između 24. i 60. godine muškaraca ta razlika je drastično veća, da bi se donekle približila u godinama duboke starosti.


Neodgovorni muškarci

Profesor dr Aksim Jasin
je izneo i podatak koji ukazuje na neodgovornost muškaraca prema zdravlju. Ilustrativan je primer iz Nemačke u kojoj država svakom muškarcu na 43. rođendan obezbeđuje kompletan besplatan lekarski pregled koji je obavezan za svakog. Istraživanja su pokazala da posle tog pregleda, pa sve do 85. godine (što je prosečan životni vek Nemaca), samo 11 odsto muškaraca ode još neki put kod lekara na redovan pregled.

Pate milioni

Prema novijim istraživanju
od erektilne disfunkcije u svetu trenutno pati oko 155 miliona muškaraca. Najviše ih je, u odnosu na ukupan broj stanovnika, u Koreji. Razlog zašto oni više od drugih muškaraca imaju problema sa potencijom pouzdano se ne zna. Inače, naučnici smatraju da će do 2025. godine broj impotentnih muškaraca da se udvostruči!


Faktori rizika

Za razliku od žena
, koje pre ili kasnije, obavezno ulaze u period menopauze i klimakterijum, kod muškaraca to nije slučaje. Veliki broj muškaraca nikada ne doživi seksualnu nezainteresovanost, pad libida i polnu nemoć, međutim, kod nekih se andropauza javi već oko četrdesete.
Da li će do andropauze ili muškog klimakterijuma da dođe zavisi od nivoa muškog polnog hormona testosterona, ali i opšteg zdravlja. Rizične bolesti koje podstiču andropauzu su dijabetes tip 2, gojaznost (naročito u trbušnom delu), povišen krvni pritisak, visok nivo holesterola... Više od 50 odsto muškaraca, koji imaju problema sa erekcijom ili smanjenom željom za seksom su – dijabetičari.

Broj 109


Bilje

Bilje sa Stare planine
U postojbini boga Peruna

Grašak
Kraljevske kuglice jačaju srce

Sezonska detoksikacija
Lubenica u akciji čišćenja


Zdravlje
Gojaznost mališana
Debeli i tromi

Terapija smehom
Kao milioner bez kartice

Roditelji i deca
Rešenje je poverenje