Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 109
aktuelno izdanje
Otrovi u "prirodnom" pakovanju
Fito-dijeto terapija - Dijetalni suplementi
Guarana

Piše: Vukosava Stevanović, apotekar

Mršavljenje uz pomoć takozvanih sagorevača masti može da bude veoma opasno. Modu odlaska u teretane i fitnes klubove prati i nabavka energetskih preparata i proizvoda za skidanje masnog tkiva. Za povećanje izdržljivosti zloupotrebljava se efedrin, farmaceutska supstanca koja se i u apoteci uvek čuva pod posebnim uslovima zbog svojih karakteristika. U medicini ona se koristi u definisanim dozama i pod kontrolom stručnjaka.
Izostanak rigorozne kontrole puštanja u promet ovih proizvoda, za posledicu ima sve češće zabrane pojedinih sastojaka ili njihovih kombinacija. Nažalost, mi još nemamo instituciju koja bi trebalo da daje saglasnost za puštanje ovakvih proizvoda u promet. A o njihovoj kontroli da i ne govorimo. Dijetetski proizvodi, dijetetski suplementi i mnogi nekategorisani proizvodi, u prodavnice stižu isključivo voljom proizvođača ili uvoznika.

Na SPORTIX forumu piše: Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva do danas poznat.....je E/C/A ... Efedrin-kofein-aspirin.... Sledi opširna prepiska o popularnom ˝sagorevaču masti˝, premda je jasno da je promet zabranjen.
Efedrin je zabranjen u dijetetskim proizvodima, sam ili u kombinaciji sa drugim supstancama, zbog negativnih efeketa na organizam. Zabrana je zasnovana na pratećim pojavama koje izaziva: od drhtanja ruku, znojenja, razdražljivosti do moždanog udara i impotencije.
Svi ovi negativni efekti daleko se više ispoljavaju kod osoba koje imaju povišen pritisak ili bilo kakve srčane tegobe. Kombinacija sa kofeinom je posebno problematična jer povećava agresivnost.
Ovaj proizvod se na interanetu prodaje po ceni od 1700 dinara. Daljom pretragom može se naći više sličnih preparata. Popularnost ovih proizvoda kod mladih, navodi na sumnju da oni mogu biti razlog povećanog nasilja u školama.
Osnovni sastojak ovakvih preparata je ekstrakt biljke ma-huang, koja je čest sastojak kineske tradicionalne medicine i koristi se protiv glavobolje, ukočenosti vrata i ramena, prehlade, groznice i bolova u zglobovima.
Uz poštovanje određenih pravila doziranja i dužine korišćenja moguće je izbeći njene negativne efekte. Ona nije predviđena za masovnu i nekontrolisanu upotrebu, kao u slučaju dijetetskih suplemenata.
Ma-huang je kineski naziv za biljku Ephedra sinica, čiji je osnovni sastojak efedrin. Decenijama se raspravljalo o potencijalnim štetnim efektima te biljke. U Americi su bile popularne biljne formule za mršavljenje i energetski proizvodi sa ovom biljkom. Posebno su se pokazale štetnim kombinacije sa biljkama koje stimulišu centralni nervni sistem, na primer sa kofeinom. Nakon nekoliko smrtnih slučajeva, Olimpijski komitet je zabranio upotrebu biljnih proizvoda protiv prehlade, koji sadrže ovu biljku jer pojačava fizičke sposobnosti.
Drugi sastojak ovih proizvoda je guarana (sveto drvo, Paullinia cupana) čije samlevene semenke su koristili Indijanci za lečenje mnogih bolesti, uključujući i stimulativno dejstvo. Ovi efekti potiču od više sastojaka, ali u najvećoj meri od velikog sadržaja kofeina.
Dok čitamo uputstva za primenu ovakvih preparata, za oko zapada rubrika o kontraindikacijama. Tu su navedena stanja u kojima se taj lek ne koristi, ili lekovi i hrana koji se ne smeju sa njim uzimati. Kada kontraindikacije nisu poznate, nikada ne stoji da ih nema, već stoji nisu poznate!
Upotreba efedrina sa kofeinom je kontraindikovana. To znači da proizvodi koji sadrže ma-huang, ne bi smeli da se koristite sa proizvodima koji sadrže kofein. Tokom upotrebe ne bi smeli da se koristite: kafa, čaj, napici i proizvodi guarane. I obrnuto, naravno.
Veliki broj proizvoda izrađenih od guarane može da dovede u zabludu o bezbednosti upotrebe. Ona se kod nas prodaje u obliku napitka, sama ili kao sastojak mnogih proizvoda koji mogu da se nabave u apotekama, prodavnicama zdrave hrane, trafikama... Popularnost energetskih napitaka raste podstican reklamama, ali nema informacija o neželjenim efekatima. Zabeležen je smrtni slučaj 25-godišnje devojke nakon konzumacije 500 ml guarane. Kod nas je evidentiran slučaj mladića astmatičara (17) koji je uveče oko 22 sata popio svoju dozu leka i otišao na žurku gde je popio dve kafe i tri bočice guarane. Po povratku kući mu je pozlilo, a njegov život je spašen tek reanimacijom u Urgentnom centru.
Psebno bi morali da budu oprezni roditelji čija deca odlaze u teretane, ili drže neproverene dijete. Ne preporučuje se nabavka bilo kakvih proizvoda preko interneta ili u multilevel sistemu prodaje.
Veliki broj proizvoda za mršavljenje nema nikakvog dokazanog efekta u skidanju suvišnih kilograma i topljenju masti. Među njima su najpoznatija sredstva sa aminokiselinom L-karnitin. Reč je o omiljenom sredstvu za mršavljenje rekreativnih sportista, a često je i sastojak proizvoda za mršavljenje namenjnih široj upotrebi. Ova materija je prisutna u mnogim tkivima organizma, a njviše je ima u mišićnom tkivu. Teorijska pretpostavka je da bi se povećanjem sadržaja ove aminokiseline u mišićima, mogle smanjiti naslage masnog tkiva. Ozbiljna istraživanja su pokazala da L-karnitin može da smanji naslage masnih tkiva samo kod osoba koje imaju nedostatak ove aminokiseline, što je prava retkost.

PAŽNJA
Obratite pažnju ako pretražujete po internetu ili kada vam proizvode za mršavljenja nude u multilevelu. I dobro pogledajte da li sadrže dinitrofenol, sastojak brojnih preparata za mršavljenje, koji je svojevremeno zabranjen zbog svoje toksičnosti i par smrtnih slučajeva. Ovaj sastojak je posebno popularan među bodibilderima i u američkom fitnes programima.

Broj 109


Bilje

Bilje sa Stare planine
U postojbini boga Peruna

Grašak
Kraljevske kuglice jačaju srce

Sezonska detoksikacija
Lubenica u akciji čišćenja


Zdravlje
Gojaznost mališana
Debeli i tromi

Terapija smehom
Kao milioner bez kartice

Roditelji i deca
Rešenje je poverenje