Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 109
aktuelno izdanje
Oljuštite narandžinu koru
Anticelulit program - Prirodom do lepote
Kada temperatura skoči na "nasmejanih" 30 stepeni i uskočite u laganije krpice primetićete sa žaljenjem da vam je na kritičnim mestima na telu koža poprimila izgled pomorandžine kore. A, leto je tek pred vama i bićete u prilici da obučete i kupaći kostim koji, po pravilu, otkriva i ono što bi najradije sakrili! Da se spasi šta se spasti može većina žena počinje sa rigoroznim dijetama ili da jurca od jednog do drugog kozmetičkog salona u potrazi za čudotvornim preparatima za skidanje celulita! Na žalost od toga neće da bude mnogo koristi a može i da šteti zdravlju. U potrazi za dobitnom kombinacijom priključite se našem praktičnom programu, bez posledica i štetnih efekata.


Sa celulitom muku muče uglavnom žene i to u 90% slučajeva, dok je onih tričavih 10% rezervisano za "jači" pol. Stručnjaci kažu da je celulit metabolički poremećaj ugljenih hidrata, udružen sa lošom cirkulacijom, hormosnkim promenama i rastezanjem kože prouzrokovanom variranjem telesne težine ili porođajem. Postoje 4 pojavna oblika celulita: blag (gotovo neprimetan), umeren, jak (vidljiv i praćen dubokim strijama) i ozbiljan (može da bude i bolan).

Uzroci

Oko uzroka nastanka ove dosadne i neestetske pojave naučnici nikako da se usaglase. Ipak, sigurno je da ima veze sa genetikom, hormonima i pre svega, načinom života. Na prva dva uzroka - nasledni i hormonski (trudnoća, menopauza), teško da možete da utičete, ali kada je reč o trećem, tu ste krojač svoje sudbine. Zbog toga:
- jedite do mile volje voće i povrće, a izbegavajte zasićene masti i slatkiše. Integralni hleb i posno meso dolaze u obzir, a so, koja pospešuje zadržavanje tečnosti u organizmu, samo u minimalnim količinama.
- vežbajte, jer tako pospešujete cirkulaciju i jačate tonus mišića. Ako dugo sedite na poslu nađite vremena da se svakih pola sata razmrdate i na taj način ne dovolite krvi da se ulenji.
- iskoristite priliku i posle svakog tuširanja lagano se izmasirajte (kremu protiv celulita utrljajte na kritična mesta kružnim pokretima).
- nosite komotnu i široku odeću. Samo u izuzetnim prilikama obucite uske pantalonice, suknjice i šortceve, jer ta odeća usporava cirkulaciju i pogoršavaju situaciju. To važi i za previsoke potpetice, ali i potpuno ravne cipele.
- ostavite duvan jer pušenje "zatvara" kapilare.
- tuširanje vrućom vodom pogoduje celulitu. Najbolje je da se kupate mlakom a da noge masirate pod mlazom čija se temperatura kreće od tople ka hladnoj.
- novija istraživanja ukazuju da i hroničan zatvor izaziva celulit jer se organizam u tom slučaju sporo čisti od toksina. Umesto da koristite laksative jedite hranu bogatu vlaknima: integralni hleb, voće (kivi), bareno povrće (spanać) i sojine klice.
Savet plus: Kad se probudite masirajte stomak kružnim pokretima u pravcu kretanja kazaljki na satu.


U potrazi za rešenjem

Ako imate celulit i prepoznali ste se u nekom od prethodnih slučajeva, počnite da menjate navike. Izbegavajte slane obroke, industrijsku hranu, penjite se uz stepenice umesto da koristite lift... Kada ovome dodate kućne tretmane za lepotu tela već ste na dobrom putu da rešite problem ili da ga svedete na manje vidljiv.
Da biste pojačali efekat delovanja krema protiv celulita, koje su najčešće na bazi algi i kofeina, dodajte im različita esencijalna ulja.

* ulje grejpfruta pomaže da se oslobodite toksina ali imajte na umu da posle mazanja ovom kremom ne izlazite na sunce jer može da iritira kožu i izazove opekotine.
* ulje limuna osvežava kožu ali se, takođe, ne preporučuje pre sunčanja.
* ulje geranijuma ima diuretske osobine i pospešuje cirkulaciju.
* ulje bora pomaže da se oslobodite viška tečnosti i toksina.

Poznato je da su blagi morski talasi prirodni maser tela pa maksimalno iskoristite boravak na moru ali sasvim dobre efekte daju i kupke. Napunite kadu vodom, sipajte šaku morske soli i šaku alge fukus i uživajte u blagodetima ove kupke 10 minuta.
Za izbacivanje zaostalih toksina iz organizma mnogi preporučuju da se pije što više tečnosti(oko 2 l dnevno). Da to lakše uradite:

1.U čašu česmovače sipajte par kapi limunovog soka i malo tečnog zaslađivača što će da poboljša ukus.

2.Neka vam na poslu flaša vode bude pri ruci. To će da vas podseća da s vremena na vreme gucnete po malo tečnosti.

3.Jedite supe od povrća bez masnoće i na taj način ćete, uz tečnost, da snabdete telo neophodnim vitaminima i mineralima.

Ne zaboravite ni na ono što nudi priroda!
* Čajevi mogu mnogo da pomognu: pijte po šolju čaja od breze posle jela i pomoćiće vam da se oslobodite viška tečnosti. Protiv “narandžine kore” dobro su se pokazali i crveni čaj, i čaj od ruže.
* Koristite sredstva za piling a posle namažite kritična mesta sloje gline, dobro uvijte providnom folijom, da dobijete efekat saune. Na kraju, isperite hladnom vodom. Praktikujte ovaj tretman jednom u 15 dana.

Tačka na i

Da bi efekti u borbi protiv celulita bili bolji i dugotrajniji svakog dana obavezno vežbajte bar pola sata.

1.Guza kao kamen

Lezite na leđa, pogled usmerite ka plafonu, noge raširite, a ramena i dlanove priljubite uz tlo. Savijte noge u kolenima da formiraju ugao od 90°. Udahnite i dižite karlicu dok ne osetite zatezanje u zadnjici, tad izbacite vazduh i u tom položaju bar tri sekunde stegnite guzu. Spustite karlicu na pod i odmorite se nekoliko sekundi. Ponovite vežbu 20 do 40 puta, a vremenom povećavajte broj ponavljanja.

2.Ravan stomak

Lezite na leđa i podignite noge savijene u kolenima da formiraju ugao od 90° sa telom. (Ako ne možete da ih držite u tom položaju, oslonite ih na stolicu!). Lagano odignite gornji deo tela od poda, udahnite, ispružite ruke i primičite se ka nogama u 5 kratkih pokušaja. Vratite se u prvobitan položaj, odmorite i ponovite vežbu 15 puta. U ovoj vežbi ne rade samo trbušnjaci, već i noge i karlica.

3.Za prepone i bokove

Sedite na pod, raširite noge do granice bola. (Ako osetite zatezanje sa unutrašnje strane butina znači da ste preterali). Spuštajte ramena naniže (leđa moraju da budu prava) i dodirnite dlanovima pod. Zadržite se u tom položaju 20 sekundi i duboko dišite. Vratite se u početni položaj, pa ponovite istezanje nekoliko puta. Ova vežba pomaže kod celulita u zoni bokova, struka i unutrašnje strane butina.

4.Oblikujte ruke i noge

Lezite na stomak, raširite noge u širini kukova a ruke ispružite da prate liniju ramena. U isto vreme podižite noge i ruke od poda (dovoljno je da ih samo malo «odlepite»). U tom položaju pokušajte da se maksimalno istegnete, 3-5 puta udahnite i izdahnite, pa se opustite. Ponovite vežbu 10 puta. Ovo je vrlo kompleksna vežba jer istovremeno oblikuje noge, guzu, stomak i ruke, na kojima, takođe, može da se pojavi celulit.

Dragana Milutinović

Broj 109


Bilje

Bilje sa Stare planine
U postojbini boga Peruna

Grašak
Kraljevske kuglice jačaju srce

Sezonska detoksikacija
Lubenica u akciji čišćenja


Zdravlje
Gojaznost mališana
Debeli i tromi

Terapija smehom
Kao milioner bez kartice

Roditelji i deca
Rešenje je poverenje