Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 283
aktuelno izdanje
Kosovski božur zaštitni znak
Floriterapija/ Balkanske cvetne esencije
Da li ste znali da cvet kosovskog crvenog božura doprinosi razvoju duhovnosti, cvetna esencija "jagode" budi samopouzdanje, a zove vraća energiju i snagu. To su samo neke od blagodeti floriterapije, podvrste homeopatije koja se bavi harmonizovanjem naših vibracija.
U svetu je poslednjih godina upotreba cvetnih esencija veoma rasprostranjena, jer је koristi sve veći broj lekara, psihologa i terapeuta. Od Aljaske do Indije, od Kalifornije do Arizone, Francuske i Australije, otkriveno je stotine novih cvetova izvanredne terapeutske moći i svaki odiše energijom prostora odakle potiče.

Polazeći od predpostavke da su nama na ovom podneblju najkompatibilnije po svojoj energetskoj vibraciji i lekovitom delovanju endogene biljke Balkana, Udruženje za promociju floriterapije L.A.T.I.C.E iz Beograda kreiralo je prvu liniju balkanskih cvetnih esencija. Šta one predstavljaju i kako deluju na naše emocije otkriva floriterapeut Mina Merička Nevoljica, član Udruženja L.A.T.I.C.E.

- Sve što postoji ima određenu energiju i vibraciju koja vibrira prema određenoj frekvenciji, a naš energetski sistem, emocije, misli, osobnost imaju svoju jedinstvenu frekvenciju. Tako negativne emocije uzrokuju snižavanje frekvencija energetskog polja, a ljubav, radost i druge pozitivne emocije povećavaju frekvenciju energetskog tela. Tako floriterapija predstavlja blag, prirodan, komplementaran (dodatni) način lečenja - korišćenje esencija od specijalno izabranog cveća - objašnjava naša sagovornica.

Primenom određene cvetne esencije, kaže Merička - Nevoljica, vibracijsko stanje u organiznu se harmonizuje, tako što esencija pomaže čoveku da osvesti misaone obrasce i emotivne reakcije koje oni izazivaju.

Vibracija za svaku emociju

- Svaki cvet u sebi nosi lekovitu vibraciju koja adresira različite mentalno - emotivne disbalanse, pa tako ako smo apatični i depresivni koristićemo cvetne esencije koje vibriraju radošću i optimizmom; ako smo okovani strahom, panikom, nemirom, prava cvetna esencija je ona koja u sebi sadrži lekovitu informaciju, hrabrosti i odvažnosti; ukoliko je naš problem posledica stida, nedostatka samopouzdanja ili nesigurnosti, biramo esenciju koja budi samopouzdanje, samoprihvatanje i suštinsku ljubav i poštovanje spoznajom svoga istinskog bića - kaže naša sagovornica.
Ona podseća da se cvetne esencije prave vrlo jednostavnom i potpuno prirodnom tehnologijom i apsolutno su neškodljive, pa ih mogu uzimati čak i bebe, trudnice, stari i nejaki.
- Linija Balkanskih esencija broji 60, sa posebnom pažnjom izabranih lekovitih cvetnica Balkana, od kojih su napravljene izvanredne cvetne esencije za različite fizičke i psihološke probleme.

Zaštitni znak Balkana

Pomenimo samo neke od njih: zdravac, gorocvet, kosovski božur, zova, bagrem, lipa, čuvarkuća, kopriva...Zaštitni znak linije Balkanskih Cvetnih Esencija je cvet kosovskog crvenog božura - autohtona vrsta iz porodice božura koja raste samo na Kosovu. Kao cvetna esencija od izuzetne je koristi za razvoj zdrave duhovnosti, za promociju ličnog rasta i razvoja, jer iznosi na površinu latentne skrivene potencijale osobe. Pomaže hiperaktivnim mališanima, deci sa poremećajima pažnje - kaže Mina Merička Nevoljica.

Osim kosovskog božura ona navodi još nekE primera dejstva balkanskih cvetnih esencija:
Jagoda - Pogodna je za one kojima je potreban snažan i miran doživljaj sebe, sopstvene vrednosti, pouzdanost, za ostavljanje disfunkcionalnog detinjstva u prošlosti. I za gracioznost: onima koji žele da budu zadovoljni svojim telom. Ali i onima koji imaju snažan osećaj krivice, nesigurnosti, neodgovornosti, istoriju emotivno nasilnih roditelja. Dobra je za jako senzibilne i nesigurne u sopstveni potencijal. Pogoduje u periodima "tranzicije" kada smo najosetljiviji, što se može odnositi na promene u telesnom smislu: pubertet, menopauza ili promene životnih okolnosti: selidba, udaja, razvod, promena posla.

Trešnja - Sposobnost ove cvetne esencije je da uliva nadu, optimizam. Pruža iskričavo, veselo raspoloženje, smeh od srca, ako je osoba negativna, pesimistična, nezadovljna. Ukoliko preozbiljno shvata sve što se dešava u njenom životu. Ako je previše zabrinuta i okupirana negativnim iskustvima u isčekivanju istog...dašak vedrine kojom vibrira jagoda obojiće siv dan. Osoba prestaje sebe da posmatra kroz prizmu samosažaljenja i u njoj se pokreće radoznalost, želja za novim iskustvima i zanimljivim ljudima. Spontanost i lakoća probijaju učmale blokade, pa počinje da se raduje i sa zadovoljstvom da učestvuje u svom životu.

Kruška - Za podršku u situacijama kriza, stresa, teškoća. Pruža prvu pomoć u izazovima i iskustvima kroz koja se čovek čeliči. Kada je osoba u pozitivnom stanju ove cvetne esencije, karakterišu je smirenost, stabilnost, uživanje u sadašnjem trenutku. Sabranost, doživljaj lične snage, otvorenost, spremnost na kompromise, potreba za pronalaženjem sklada u odnosima između ljudi. Mir o kome ovde pričamo predstavlja pobedu nakon dobijene bitke, kada su prihvaćeni i prevaziđeni životni izazovi, što mogu biti prave fizičke nesreće, operacije ili bolesti. Esencija cveta kruške nezamenljiva je prilikom porođaja, a u stresnim situacijama jako je dobra za rešavanje konflikata, svađa i tenzija.

Zdravac - Pomaže u vraćanju osećaja sigurnosti i osećaja da smo voljeni. Odlična je za balansiranje prve čakre, čakre opstanka. Posebno je pogodna za one koji su plašjivi i kada ih taj strah potpuno obeshrabruje. Ova esencija organizmu vraća energiju, osobu vraća u sadašnjost, a svest oslobađa bujice negativnih misli koje se gomilaju. Vrlo je korisna za empatične i one koje traumatizuju loše vesti, kao i za osobe čiji su roditelji bili agresivni.

Zova - Ova esencija vraća energiju i snagu, revitalizuje i obnavlja organizam. Dovodi osobu u vezu sa večitim izvorom mladosti unutar same ličnosti i razvija unutrašnji doživljaj lepote i maldalačke radosti. Pomaže očuvanju slike o sebi tokom promena, povećava vitalnost i unutrašnju privlačnost.Dobra je za sve koji se osećaju iscrpljenim posle bolesti ili previše posla, u situacijama kada je naš sistem pretrpeo sindrom "sagorevanja" usled intenzivnih i stresnih okolnosti.

- Esencije nam pomažu da suptilno - onoliko koliko smo spremni počnemo da uviđamo naša negativna uverenja, nastala kao rezultat različitih životnih iskustava i da počnemo da ih menjamo, dolazeći u kontakt sa našom suštinom, istinskim vrlinama, koje nas vraćaju na pravi put. Odnosno pomoću kojih postajemo najbolja varijanta sebe, osećamo se slobodno i dobro u svim životnim ulogama - poručuje naša sagovornica.

Danijela Kljajić

Broj 283
Na čaju sa...
Bora Dugić, umetnik
Frula svira za Milanku

Fitoterapija

Parazitska pečurka
Čaga moćna protiv raka

Da brže utonete u san
Šolja čaja pre počinka

Moja biljka
Vladimir Jelić:Ginko

Balkanske cvetne esencije
Kosovski božur zaštitni znak

Alternativa
Kreiranje uspeha
Svog života gospodar

Test
Imam li kandidu?

Ishrana

Dajkon
Bela repa topi salo

Jela od živinskog mesa
Bolja ptica nego prasica

Jabukovo sirće
Čisti spolja i iznutra


Ordinacija

Hronični bronhitis
Pušenje glavni uzrok bolesti

Hemoroidi
Nema razloga za neprijatnost

Kako otkloniti bol u leđima
Vežbe su zakon!

Staračka neuhranjenost
Poželjno pet jaja nedeljno


Deca
Lepo ponašanje za stolom
Prvo "prijatno" pa onda ručak


Psihologija

Neurotični ponos
Obesan sam -tim se dičim

Zdravstveni turizam

Banja Vrujci
Mulj leči kao voda

Lepota

Namirnice za više kolagena
Losos i zeleniš čuvaju kožu

Lice između dva tretmana
Osnove dobre nege

Rekreacija
Vežbe sa ketlbelom
Povećajte masu i snagu

Istraživanja
Gas za porođaj


Anketa

Da li se plašite starosti?
Lakše sa duhovnošću