Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 283
aktuelno izdanje
Prvo „prijatno” pa onda ručak
Deca - Lepo ponašanje za stolom
Mališani su robovi navika i ono što usvoje kao modele ponašanja primenjivaće redovno. Ponašanje za stolom jedan je od važnih koraka ka odrastanju, socijalizaciji, lepom vaspitanju, konačno ka zbližavanju porodice tokom zajedničkih obroka. Čak i pre nego što dete nauči da koristi kašiku, savetuju psiholozi, treba početi sa usvajanjem lepih navika za stolom. Pravila ponašanja tokom obroka, dakle, uče još dok su mališani u pelenama. Primaknite hranilicu svoje bebe za sto i kada god možete jedite zajedno. Zbog čega je važno usvojiti ovu naviku, šta ona sve čini za pravilan razvoj deteta i kada je vreme da deca počnu da je usvajaju, za čitaoce `Bilja i zdravlja` objašnjava psiholog i psihoterapeut Milica Jovanović:

Okupljanje za stolom - najvažnije

- Savremeni tempo života vrlo često ne dozvoljava da se porodica okupi za stolom, pa uglavnom svi jedu u različitim terminima. Mališani posle škole i vrtića, roditelji kada završe sa poslom. Zbog toga su zajednički obroci u većini porodica ređa pojava nego što bi trebalo. Ipak, nemojte da vas to brine, jer da bi dete usvojilo pravila lepog ponašanja za stolom dovoljno je i da se porodica okupi na nedeljenom ručku, odnosno jednom nedeljno. Nemojte insistirati na silu da, na primer, jedno dete čeka drugo ili jednog od roditelja da se vrati sa posla da bi jelo, jer to samo može da ima kontraefekat. Deca ne vole ništa na silu i svaka presija će im samo stvoriti revolt.

Na pitanje šta je najvažnija funkcija zajedničkih obroka u psihološkom smislu, naša sagovornica objašnjava:

- Zajdenički obroci produbljuju osećaj zajedništva, porodični rituali su u tom smislu veoma bitni. Sve što porodica radi zajedno detetu pokazuje da je tu sigurno, da ima zaštitu i da negde pripada.
Na pitanje kada je vreme da se počne sa učenjem lepog ponašanja za stolom i kako se to sporovdi u praksi, naša sagovornica objašnjava:

- Kao što je važno u procesu sticanja radnih navika da dete uvek uči na istom mestu, tako je i u ovom slučaju važno da jede za stolom, odnosno uvek na istom mestu. Sa učenjem lepih manira za stolom treba početi u najranijem uzrastu. Kada beba počne da jede čvrstu hranu, nauči da sedi u hranilici, uvek je privucite ka stolu kada se vreme njenog obroka poklapa sa porodičnim. Deca uče po modelu i ono što vide od roditelja za njih je najupečatljivije. Zbog toga je najbolja lekcija da se roditelji lepo ponašaju za stolom, da jedu uvek na istom mestu, uz prijatnu atmosferu i dobro raspoloženje, da koriste pribor pravilno, kao i da koriste lepe reči - `izvoli`, `prijatno`, `hvala`... Čak i ako je porodični obrok samo jednom nedeljno, to treba da bude obavezan ritual. Disciplina roditelja mnogo je važnija, a deca će gledajući - lako učiti.

Preterana strogost izaziva revolt

Protivnik sam strogiih pravila, kao što je na primer, ono da se ne sme ustati od stola dok se sve ne pojede. Daleko je delotvornije da se dogovorite sa detetom da ne ustaje od stola dok svi ukućani ne završe, ili do nekog trenutka koji sami odredite. Za produbljivanje porodičnih veza ali i za usvajanje lepih navika za stolom najvažnije je razvijati kooperativnost. Jednostavnije rečeno, nije poenta samo u tome da dete sedne za sto, pojede obrok, zahvali se i ustane, već da učestvuje u svemu. To znači da, u zavisnosti od uzrasta, uključite dete što je više moguće i u spremanje ručka i u postavljanje stola i u raspremanju kada završite. Dajte im da postave sto, da stave escajg i salvete, činiju sa salatom, da posle obroka pokupe mrvice, usisaju...itd. Na taj način deca će se osetiti važnima, bitnim delom porodice, a rituali upravo to postižu.

Smeh i osećaj sigurnosti

Dete će lako shvatiti da je to nešto veoma važno i uživaće. Uključite ih u sve, čak i ako je u pitanju porodica u kojoj su roditelji razvedeni. Nije važno ko živi sa vama i koliko je ljudi u kući, važno je da ste svi na broju, da je obrok prijatno vreme, kada nema `teških` razgovora ili razmirica, već samo smeha i dobrog raspoloženja. Deca će ukoliko usvoje lepa pravila ponašanja za stolom, odnosno ako kroz njih nauče da su deo porodice i da tu pripadaju, izrasti u sigurne osobe koje će znati da je porodica mesto gde mogu da pričaju o svojim problemima, gde će imati zaštitu i sigurnost.

Hrana nikad ne treba da bude kazna

- Hrana i piće NIKADA ne smeju da budu deo kazne, ali ni deo nagrade. To znači da detetu nikada ne smete reći `ako ne uradiš to i to nema užine`, ili `ako budeš dobar/dobra kupiću ti čokoladu`. Hranu, vodu, mesto za spavanje, higijenske navike... nikada ne treba dovoditi u pitanje, jer one detetu pružaju sigurnost i posledice korišćenja u svrhu kažnjavanja njima mogu biti izuzetno neprijatne. Osnovne biološke potrebe su nešto što detetu treba da bude zagarantovano, što se nikada ne dovodi u pitanje, bez obzira na ponašanje. Decu možete kažnjavati oduzimanjem omiljene igračke ili zabranom neke aktivnosti koju voli - savetuje naša sagovornica.


Saveti

1.Potrudite se da dete uvek jede na istom mestu, najbolje za trpezarijskim stolom, kao i da obroci budu uvek u isto.
2. Na sto nemojte stavljati igračke, knjige, zanimacije koje će odvlačiti dečju pažnju.
3. Jedite polako kako bi dete videlo kako koristite pribor, zahvalite se kada vam neko nešto doda i obavezno kažite `prijatno` pre nego što počnete.
4. Opomenite dete svaki put kada srče ili mljacka. Tu veštinu trebalo bi da savladaju do 4. godine, tvrde psiholozi.
5. Kada dete počne da pokazuje interesovanje za korišćenje noža, omogućite mu to. Pronađite neki kojim neće moći da se povredi, dopustite mu neka vežba.

Jasna Jovanović

Broj 283
Na čaju sa...
Bora Dugić, umetnik
Frula svira za Milanku

Fitoterapija

Parazitska pečurka
Čaga moćna protiv raka

Da brže utonete u san
Šolja čaja pre počinka

Moja biljka
Vladimir Jelić:Ginko

Balkanske cvetne esencije
Kosovski božur zaštitni znak

Alternativa
Kreiranje uspeha
Svog života gospodar

Test
Imam li kandidu?

Ishrana

Dajkon
Bela repa topi salo

Jela od živinskog mesa
Bolja ptica nego prasica

Jabukovo sirće
Čisti spolja i iznutra


Ordinacija

Hronični bronhitis
Pušenje glavni uzrok bolesti

Hemoroidi
Nema razloga za neprijatnost

Kako otkloniti bol u leđima
Vežbe su zakon!

Staračka neuhranjenost
Poželjno pet jaja nedeljno


Deca
Lepo ponašanje za stolom
Prvo "prijatno" pa onda ručak


Psihologija

Neurotični ponos
Obesan sam -tim se dičim

Zdravstveni turizam

Banja Vrujci
Mulj leči kao voda

Lepota

Namirnice za više kolagena
Losos i zeleniš čuvaju kožu

Lice između dva tretmana
Osnove dobre nege

Rekreacija
Vežbe sa ketlbelom
Povećajte masu i snagu

Istraživanja
Gas za porođaj


Anketa

Da li se plašite starosti?
Lakše sa duhovnošću