Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 283
aktuelno izdanje
Poželjno 5 jaja nedeljno
Starijima potrebno i više vode - minimum 30 ml na kilogram telesne težine
Starenje prate različite bolesti, a neke od njih se smatraju tipičnim za `treće` životno doba. To su slabljenje mišićnog i koštanog tkiva uz pojavu gubitka koštane mase, povećanje masnog tkiva, promene u cirkulaciji uz smanjenje elastičnosti krvnih sudova i srčanog mišića, usporavanje motorike i pojavu tremora uz prisustvo hroničnih bolova.

Promene su neizbežne i u gastrointestinalnom i endokrinom sistemu, usled čega se javlja malnutricija - specifična neuhranjenost starijih od 65 godina. Kako za naš časopis objašnjava prof. dr Marija Glibetić, rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za proučavanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, malnutricija nije isto što i pothranjenost koja je posledica loše ishrane, jer ona može da se dogodi i gojaznima.

Ključni uzoroci ove specifične neuhranjenosti su nedovoljna ishrana proteinima, nedostatak vitamina A, D i E, vitamina B kompleksa, minerala, problemi sa žvakanjem zbog nedostatka zuba ili neodgovarajuće proteze, oštećenja sluzokoža želudca i interakcija hrane sa brojnim lekovima, kao i slab apetit.

- Specifična neuhranjenost starijih ljudi nepoželjno deluje na ćelije, tkiva, organe, uz ugrožavanje osnovnih životnih funkcija - objašnjava dalje profesorka Glibetić. - Starenjem slabe čula mirisa i ukusa, uz slabije izražen osećaj žeđi.

Osim ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti najnovija istraživanja pokazuju da starija populacija ne uzima dovoljno tečnosti i vode.

- To je veoma važno, jer su potrebe sa vodom kod starijih povećane i iznose minimum 30 ml na kilogram telesne težine - napominje naša sagovornica i dodaje da se dan obavezno započinje i završava čašom vode. Koristi od tako jednostavnog režima su mnogostruke - od dobre hidratacije do pokretanja creva i regularnosti njihovog rada.

Uprkos tome što je reč o kompleksnom zdravstvenom problemu, planiranjem odgovarajuće ishrane moguć je bolji kvalitet života - mišićna masa može da se održava redovnom fizičkom aktivnošću, koja je, kako naglašava naša sagovornica ključna i za bolji apetit!

Da bi lekar mogao da pomogne pacijentu starijem od 65 godina, veoma je važno da odredi njegov nutritivni status, kao i da utvrdi navike o unosu tečnosti, kretanja i izbora namirnica.

- Važno je da pacijenti znaju da je procena stanja uhranjenosti neophodna starijim ljudima i lekari u domovima zdravlja imaju specifične upitnike za tu procenu - upućuje prof. dr Marija Glibetić. Procena ishrane i nutricionog statusa dobija se pomoću jednostavng upitnika o količini i kvalitetu pojedene hrane. Gubitak telesne težine od 4,5 kg i više za prethodnih šest meseci, svojevrsni je pokazatelj problema i nastanka malnutricije.

Ipak, preporuke za ishranu starijih su komplikovane i određuju se za svakog ponaosob zbog velikog broja faktora koji učestvuju u odabiru namirnica.


Preporuke za ishranu

Opšta preporuka za ishranu starijih je da se svakodnevno jedu složeni ugljeni hidrati bogati dijetnim vlaknima (voće, povrće, žitarice), potpuno izbegava hrana koja sadrži trans masne kiselina kao što su margarini, biljni sirevi, namazi, napolitanke i proizvodi iz pekara u formi lisnatih testa zbog dokaza da izazivaju zapaljenske reakcije u krvnim sudovima i zglobovima.
Preporučuje se čaša jogurta, kefira ili kiselog mleka dnevno, kao i 70 g polumasnog belog sira. Dobra ishrana za starije uključuje ribu, kao i konzerve oslića ili sardina, jaja (do 5 komada nedeljno) i mesa, ali u malim količinama(komad dnevno koji nije ni veći ni deblji od dlana).

I.Kovačić

Broj 283
Na čaju sa...
Bora Dugić, umetnik
Frula svira za Milanku

Fitoterapija

Parazitska pečurka
Čaga moćna protiv raka

Da brže utonete u san
Šolja čaja pre počinka

Moja biljka
Vladimir Jelić:Ginko

Balkanske cvetne esencije
Kosovski božur zaštitni znak

Alternativa
Kreiranje uspeha
Svog života gospodar

Test
Imam li kandidu?

Ishrana

Dajkon
Bela repa topi salo

Jela od živinskog mesa
Bolja ptica nego prasica

Jabukovo sirće
Čisti spolja i iznutra


Ordinacija

Hronični bronhitis
Pušenje glavni uzrok bolesti

Hemoroidi
Nema razloga za neprijatnost

Kako otkloniti bol u leđima
Vežbe su zakon!

Staračka neuhranjenost
Poželjno pet jaja nedeljno


Deca
Lepo ponašanje za stolom
Prvo "prijatno" pa onda ručak


Psihologija

Neurotični ponos
Obesan sam -tim se dičim

Zdravstveni turizam

Banja Vrujci
Mulj leči kao voda

Lepota

Namirnice za više kolagena
Losos i zeleniš čuvaju kožu

Lice između dva tretmana
Osnove dobre nege

Rekreacija
Vežbe sa ketlbelom
Povećajte masu i snagu

Istraživanja
Gas za porođaj


Anketa

Da li se plašite starosti?
Lakše sa duhovnošću