Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 284
aktuelno izdanje
Crna so ne diže pritisak
Lekoviti začin: kala namak ili sančal
Kala namak ili sančal, kod nas poznata kao crna so, na prostorima Srednje Azije od davnina se smatra začinom mudrosti i mladosti.

Predstavlja specifičnu vrstu indijske vulkanske kamene soli, a crnu boju zapravo imaju samo kristali, koji nakon usitnjavanja u prah, zbog prisustva gvožđa, dobijaju ljubičasto - sivkastu nijansu.

Zbog značajnog sadržaja sumpora, ima specifičan miris sličan mirisu kuvanih jaja.

Vekovima okosnica indijske kuhinje, ova so je sve prisutnija u ishrani vegana i vegetarijanaca, jer jelu daje jedinstven ukus, a organizam snabdeva neophodnim nutritijentima.

Izvorište kala namak soli su vulkanska područja Pakistana i Indije. Na tržište stiže u obliku praha ili malo grubljih zrnaca, potpuno prirodna i čista, nerafinisana, hemijski netretirana, nejonizovana i bez aditiva. Ipak, ova so nije samo izvanredan začin - ajurvedska medicina svrstava je u red najboljih prirodnih lekova, jer stimuliše varenje, ublažava bolove i grčeve koji se javljaju tokom menstruacije, pomaže protiv nadutosti i zatvora, sprečava gorušicu, poboljšava vid, pomlađuje organizam...

Istočnjaci je smatraju najboljom za čovekovo zdravlje, jer ima visok sadržaj gvožđa, a za razliku od obične soli ne povećava sadržaj natrijuma u krvi, pa je pogodna za one koji pate od visokog pritiska. Veoma je dobra za detoksikaciju, a zahvaljujući ekstra koncentrovanom sumporu još je delotvornija i sa većom regenerativnom moći.

Stručnjaci objašnjavaju da je delovanje crne soli veoma jednostavno: kristali soli stvaraju efekat `vakuuma` pomoću malih električnih impulsa koje šalju u organizam, pa se unutrašnji organi brzo prečišćavaju.

Od ostalih terapeutskih osobina kala namak so daje dobre efekte u lečenju oboljenja štitaste žlezde i cista upotrebom obloga ili natapanjem slanim rastvorom, a odlična je i za oporavak organizma posle bolesti, naročito nakon prehlade i gripa.

Kod atletskog stopala, bolnih natečenih nogu, uganuća skočnog zgloba i bradavica, preporučuje se stavljanje obloga od crne soli (so se zagreje, stavi se u lanenu vrećicu, pa se time `oblaže` obolelo mesto). Za ispucale pete blagotvorno dejstvo imaće potapanje stopala u vodu kojoj je dodata ova so.

RECEPTI

Kućni spa
Crna so stavlja se u kupke, pogodna je za spa i tretmane tretmane stopala. Preporuka je da se u kadi u kojoj je crna so ne ostaje duže od 30 minuta, a voda ne treba da bude toplija od temperature tela (37-38 stepeni). Inače, miris kupke sličan je blatnim kupatilima bogatim sumporom.

Za detoksikaciju
1kg crne soli staviti u kadu napunjenu do pola vodom. Ova količina soli za kupku ima isti efekat kao tri kupanja. Osim što čiste kožu, ovakve kupke dobre su i protiv bilo kakve iritacije epiderma. Organizam se može detoksikovati i samo potapanjem stopala u kupku sa crnom solju.

SAVETI

*Koristi se za jela koja oponašaju ukus i miris jaja
*Ako se vodi u kojoj je crna so dodaju etarska ulja postiže se aromaterapija, koja umiruje i čisti organizam
*Može se dodavati sobnom cveću i baštenskom bilju, kojima je prirodno đubrivo, jer zemljištu pomaže da nadoknadi izgubljene minerale
*Kala namak je ime crne soli na hindu jeziku, a sančal na gudžarati jeziku kojim se govori u Indiji i Pakistanu. U Bangladešu je nazivaju bit lobon, a u Nepalu bira nan

Danijela Kljajić

Broj 284

Na čaju sa...
Milan Nikolić Izano, pesnik, pisac, dizajner
Peršun za prave muškarce
Ordinacija
Miokarditis
Kad virus napadne srce
Gastroenterološke bolesti
Najteže se vare navike
Lečenje dijabetesa
Na recept samo stari lek
Vakcinacija dece
Ne odričite se lako vakcina!
Fitoterapija
Kako su se lečili Piroćanci pre dva veka
Mastilo kad boli grbina
Cveće protiv disajnih tegoba
Lepo, nežno, lekovito
Moja biljka
Nela Mihajlović, glumica:Nana
Asafetida - gigantski anis
Bogata aroma hrane bogova
Biosfitomedik
Prirodna zamena za botoks
Klice - izvor zdravlja i vitalnosti
Srž života i zdravlja u semenki
Zašto smo ustali na levu nogu?
Neuroni sami vedre i oblače
"Hašimoto" je izlečiv
Polaris usporava starenje
Istraživanja
Kako rak metastazira?
Lepota
Da li su farbe za kosu štetne?
Crni tonovi najopasniji
Rekreacija
Obnovite formu
Priroda budi i telo
Rekreativni turizam
Konak u Tršiću
Carski odmor kod Žeravije
Ishrana
Napitak za 100 bolesti
Sok od krompira protiv čira
Recepti - Posna trpeza
Sipajte jednom u tanjir
Kala namak ili sančal
34 Crna so ne diže pritisak
Anketa
Šta vas najbolje uspavljuje?
Ništa lepše od knjige i muzike

POKLONI U SVAKOM BROJU:
*Vikend za dvoje
*„Prizma” aparat za
pritisak i toplomer
*Preparati za lečenje i negu
*Knjige