Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 284
aktuelno izdanje
Sok krompira protiv čira
Napitak za 100 bolesti
Blagodeti sveže isceđenog soka iz krompira dugo su poznate narodnoj medicini, a o lekovitosti ovog napitka pisali su i uvaženi stručnjaci za lekovito bilje dr Jovan Tucakov i homeopata Ivan Lesinger.

Krompirov sok Lesinger smatra najboljim prirodnim sredstvom za lečenje gastritisa, a Tucakov "saveznikom" da se snizi nivo šećera u krvi i da se leče bolesti pluća.

Naučno je i potvrđeno da krompirov sok sadrži molekule koji deluju antibakterijski, posebno protiv helikobakterije, najčešćeg izazivača čira na želucu. To su nedavno u studiji objavili istraživači Univerziteta u Mančesteru, uz tvrdnju da, za razliku od antibiotika, bakterije ne mogu da razviju otpornost na krompirov sok niti da se jave neželjene nuspojave. Zbog toga su ovi naučnici i predložili su da se ovaj prirodni eliksir koristi kao dodatak svakodnevnoj ishrani.

Sok od krompira delotvoran je i u slučaju zatvora, hemoroida, artritisa i kamena u žuči, blagotvorno deluje na sluzokožu organa za varenje, ublažava grčeve a deluje i kao diuretik. Osim toga izuzetno je hranljiv jer, osim ugljenih hidrata, belančevina, masti i minerala, sadrži i vitamine B1, B6, C i K dok skrob iz soka "gasi" upale organa za varenje. Zbog toga nije čudo što budistički sveštenik Tomizava u knjizi "Put do zdravog života: raka se ne treba bojati", tvrdi da, ako se tokom dužeg perioda, pije samo jedna čaša krompirovog soka dnevno može da doprinese izlečenju kancera i drugih teških bolesti. U prilog tome i podatak da se ovaj sok primenjuje kao deo Brojs terapije protiv raka.

Krompirov "eliksir" efikasan je i u slučaju bolesti jetre i bubrega, srčanih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, anemije i dijabetesa, ali i da jača imunitet, snižava nivo šećera u krvi i pomaže da uminu glavobolje i menstrualni bolove. Osim što čisti organizam od otrova, čisti kožu i obezbeđujuje joj lep izgled i mekoću, a istovremeno je oslobađa celulita.

Ovaj eliksir se,inače, jednostavno pravi: krompir se očisti, izrenda, stavi u lanenu krpu i iscedi u sok. Može i da se usitni u blenderu, ali je važno da se uvek pije svež.Nutricionisti za slabost i iscrpljenost savetuju kombinaciju svežeg soka od po jednog krompira, šargarepe i jabuke.

Važno

Trebalo bi da se ima na umu da se:
sok ne cedi iz nezrelog i proklijalog krompira
za bolji ukus dodaје se sok limuna, peršun i jabuka
ovaj sok pije se ujutru, na prazan stomak

Recepti

Protiv gastritisa
Kašiku soka krompira razredite sa malo vode i pijte pola sata pre doručka, ručka i večere. U terapiji može da se koristi i supa od krompira (isecite krompir na kockice, kuvajte 20 minuta, a pre kraja dodajte peršun i morsku so.

Za zdravu jetru
Ujutro, pre jela, popijte gutljaj po gutljaj 0,5 dl soka krompira gutljajima razređenog vodom, a dva puta dnevno jedite supu od krompira sa peršunom i salatu od krompira sa maslačkom, peršunom i maslinovim uljem. Za cirozu, uz terapiju se dodaje i sok od cvekle, kupusa i crne rotkve.

Kupka za reumu
Kupke od krompira koriste se za reumatične otečene zglobove, a pripremaju se tako što se narendani krompir prelije vrelom vodom, pa se time peru obolela mesta.

Za lepu kožu
Sok krompira stavlja se na sva mesta na koži, naročito na ekceme ili kožne nečistoće. Ne ispira se, već se ostavi da se osuši, pa premaže maslinovim uljem. Drevna "terapija" za lep ten podrazumeva uzimanje sveže "kaše" od rendane jabuke i krompira, jednom dnevno tokom dve do tri sedmice.

D.Kljajić

Broj 284

Na čaju sa...
Milan Nikolić Izano, pesnik, pisac, dizajner
Peršun za prave muškarce
Ordinacija
Miokarditis
Kad virus napadne srce
Gastroenterološke bolesti
Najteže se vare navike
Lečenje dijabetesa
Na recept samo stari lek
Vakcinacija dece
Ne odričite se lako vakcina!
Fitoterapija
Kako su se lečili Piroćanci pre dva veka
Mastilo kad boli grbina
Cveće protiv disajnih tegoba
Lepo, nežno, lekovito
Moja biljka
Nela Mihajlović, glumica:Nana
Asafetida - gigantski anis
Bogata aroma hrane bogova
Biosfitomedik
Prirodna zamena za botoks
Klice - izvor zdravlja i vitalnosti
Srž života i zdravlja u semenki
Zašto smo ustali na levu nogu?
Neuroni sami vedre i oblače
"Hašimoto" je izlečiv
Polaris usporava starenje
Istraživanja
Kako rak metastazira?
Lepota
Da li su farbe za kosu štetne?
Crni tonovi najopasniji
Rekreacija
Obnovite formu
Priroda budi i telo
Rekreativni turizam
Konak u Tršiću
Carski odmor kod Žeravije
Ishrana
Napitak za 100 bolesti
Sok od krompira protiv čira
Recepti - Posna trpeza
Sipajte jednom u tanjir
Kala namak ili sančal
34 Crna so ne diže pritisak
Anketa
Šta vas najbolje uspavljuje?
Ništa lepše od knjige i muzike

POKLONI U SVAKOM BROJU:
*Vikend za dvoje
*„Prizma” aparat za
pritisak i toplomer
*Preparati za lečenje i negu
*Knjige