Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 284
aktuelno izdanje
Mastilo kad boli grbina
Lekaruše: Kako i čime su se lečili Piroćanci pre dva veka
Među desetak hiljada raznih predmeta, knjiga i drugog blaga koje se nalazi u odajama pirotskog muzeja "Ponišavlje", su i tri požutele knjižice, takozvane "lekaruše". One su u stvari, zbirke recepata koje svedoče o tome kako su se u prvoj polоvini 19. veka lečili Staroplaninci.

Gotovo da nema travke koja se u ovim lekarušama ne spominje, a nekadašnji narodni lekari, koji su prethodili potonjim fizikusima, pedantno su beležili svoja iskustva o kojima danas za "Bilje zdravlje" govore muzejski savetnici Saška Velkova, etnolog i Mila Panajotović, istoričar pomenute ustanove.

- Reč je o zapisima - receptima narodnih lekova, koji su pisani staroslovenskim i srpskim jezikom, ali i lokalnim dijalektom punim turcizama. Dve lekaruše su sastavili nepoznati autori, dok je treća takozvani Hadži Pavlov tefter iz 1838. godine. Jedna lekaruša je pripadala Aleksi Minčiću, svešteniku iz sela Sopot i govori o borbi protiv čume u ono vreme. Istini za volju, ima i izraza koje danas ne možemo da prevedemo ili nađemo odgovarajući ekvivalent u jeziku, a pojedini recepti su nama u najmanju ruku neverovatni - kažu naše sagovornice.

Loš zadah, napominju one, u ono vreme lečio se, kako piše u originalu lekaruše, travkom mokrež koja raste pokraj reke. Ova biljka kuvala se sa vinom u novoj glinenoj posudi(grnetu), zatim se cedila i pila triput dnevno.

Za one koji su u to vreme kuburili sa bolestima polnih organa, kao što je, na primer, sifilis, koji je ovde stigao preko pečalbara, mahom grnčara iz Rumunije, a nazivao se "frenga" narodni lekari su, pod naslovom "frenga na sramotu"preporučivali:

- Deset grama sapuna, 100 grama kiselo mleko, da se meša i obolelo mesto mije sa ceđena voda, pa se time maže dok ne mine.

Današnju nesanicu u ono vreme lečili su "masnoćom-sijerom iz uši" koja se meša sa semenom koprive, a zatim se "maže čelo i usta".

Bolovi u leđima, ili kako kažu autori "kad boli grbina", lečeni su plavim mastilom, "džakmazom" i oblogama od terpentina. Jaja, kiselo mleko, rakija i sapun, tačnije svojevrsna smeša u oblogama od ovih namirnica davani su onima koji su patili od zatvora.

Visoku temperaturu koja je dovodila do groznice, tadašnji "lekari" sanirali su kiselim mlekom kome se dodaju ljuta rakija i beli luk. Tako napravljene obloge se "lože na tabane" i drže dan i noć i "vatra mora da umine".

"Kašljica da umine", iznose svoja iskustva nepoznati narodni lekari, "treba jedan par darčina (?) i jedan par karanfili".

U receptu nazvanom "koj ne drži mali nadvor", koji ukazuje na probleme sa prostatom navodi se da treba da se prave obloge od čistog sapuna, kiselog mleka i rakije koje se stavljaju na donji stomak.

Uz ove neobične recepte kojima su se lečili naši preci, tu su i standardne preporuke o tome čemu služe, na primer kantarion, podubica, slez, hajdučka trava i druge lekovite biljke.

Konoplja bila obavezna(daću sliku konoplje)

Travari kojih je u pirotskom kraju do prve polovine prošlog veka bilo u gotovo svakom selu, pri spravljanju čajeva i melema obavezno su koristili konoplju, koja se vekovima unazad koristila i za izradu odevnih predmeta.

Seme konoplje je bilo neizostavan sastojak bilo kog melema ili čaja, a najčešće se koristilo prilikom izrade šerbeta kojim se lečila "grudobolja", "jaka kašljica", kao i za problemi sa stomakom.

Šerbet sa semenom konoplje, davan je deci koja su imale probleme sa gasovima u stomaku.
Očigledno da su Staroplaninci vrlo dorbo znali lekovita svojstva semena ili lišća konoplje.

Vitomir Ćirić

Broj 284

Na čaju sa...
Milan Nikolić Izano, pesnik, pisac, dizajner
Peršun za prave muškarce
Ordinacija
Miokarditis
Kad virus napadne srce
Gastroenterološke bolesti
Najteže se vare navike
Lečenje dijabetesa
Na recept samo stari lek
Vakcinacija dece
Ne odričite se lako vakcina!
Fitoterapija
Kako su se lečili Piroćanci pre dva veka
Mastilo kad boli grbina
Cveće protiv disajnih tegoba
Lepo, nežno, lekovito
Moja biljka
Nela Mihajlović, glumica:Nana
Asafetida - gigantski anis
Bogata aroma hrane bogova
Biosfitomedik
Prirodna zamena za botoks
Klice - izvor zdravlja i vitalnosti
Srž života i zdravlja u semenki
Zašto smo ustali na levu nogu?
Neuroni sami vedre i oblače
"Hašimoto" je izlečiv
Polaris usporava starenje
Istraživanja
Kako rak metastazira?
Lepota
Da li su farbe za kosu štetne?
Crni tonovi najopasniji
Rekreacija
Obnovite formu
Priroda budi i telo
Rekreativni turizam
Konak u Tršiću
Carski odmor kod Žeravije
Ishrana
Napitak za 100 bolesti
Sok od krompira protiv čira
Recepti - Posna trpeza
Sipajte jednom u tanjir
Kala namak ili sančal
34 Crna so ne diže pritisak
Anketa
Šta vas najbolje uspavljuje?
Ništa lepše od knjige i muzike

POKLONI U SVAKOM BROJU:
*Vikend za dvoje
*„Prizma” aparat za
pritisak i toplomer
*Preparati za lečenje i negu
*Knjige