Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 286
aktuelno izdanje
Bolja spolja nego iznutra
Istine i zablude - Bikarbona soda
Natrijum bikarbonat, poznatiji kao bikarbona soda, mnogi smatraju čudotvornim, jer je, osim u kuliunarstvu i domaćinstvu, primenu našao i u kozmetici i alternativnim metodama lečenja teških bolesti. U narodnoj medicini ovo jedinjenje vekovima je korišćeno protiv gorušice i neprijatnih mirisa ili za beljenje zuba. Danas, zagovornici alternativnih načina lečenja tvrde da je svakodnevno korišćenje bikarbone sode neprocenjivo za održavanje dobrog zdravlja i vitalnosti. Ipak, predlozi za lečenje kancera bikarbonom sodom i vitaminom C nisu naišli na odobravanje zvanične medicine.

Ne leči najteže bolesti

- Bikarbona soda ne može da leči najteže bolesti. Ona je dobro alkalno sredstvo, baza koja vrlo brzo i efikasno `vezuje` kiselinu. Dakle, deluje kao antacid - neutrališe kiselinu, naročito u želucu i sprečava njeno lučenje, eliminišući na taj način i gorušicu, koja se javlja kao posledica viška želudačne kiseline. Natrijum bikarbonat u kombinaciji sa vodom, pak, podstiče podrigivanje i trenutno olakšava tegobe - kaže za `Bilje i zdravlje` prof. dr Nikola Milinić, načelnik Odeljenja gastroenterologije i hepatologije u KBC `Bežanijska kosa`.

Kako je dejstvo sode bikarbone kratkotrajno, ona je, kaže prof. dr Milinić, zgodna za povremene, retke gorušice (jedna kašičica sode rastvorena u čaši vode), ali se ne preporučuje osobama kod kojih su gorušice učestale (više od tri puta nedeljno) ili koje imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest - vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.

- Soda bikarbona uzeta u malim količinama ne može da ošteti sluzokožu želuca. Ipak, sa njom moraju biti oprezni naročito oni koji boluju od čira. Oni ne smeju da je uzimaju, jer kad antacidno dejstvo bikarbone prestane, javlja se `rebound` fenomen - pojačano lučenje kiseline. Kod pacijenata koji imaju čir, tada, zbog nagle navale kiseline, može doći do prskanja čira i do većih komplikacija - kaže prof. dr Milinić, priznajući da i sam povremeno uzima sodu bikarbonu sa vodom da ublaži gorušicu.

Otkriće italijanskog onkologa Tulia Simonćinija da soda bikarbona bez dodatka aluminijuma, pomaže u lečenju raka i tumora i stotine izlečenih pacijenata kao kruna njegovog rada dale su podstrek istraživačima širom sveta. Simonćinijeva terapija za rak želuca, creva, rektuma i usne šupljine, podrazumevala je po kašičicu bikarbone sode ujutro i uveče, razmućene u čaši vode, tokom mesec dana. Terapija uz lekarsku pomoć, u obliku injekcija ili intravenski, sprovodi se kroz kuru od šest dana, pa se šest dana pauzira, sve dok se ne dobiju 24 infuzije. To je vreme za koje bi rak trebalo da se povuče. Simonćinijevu tezu u Srbiji delimično podržava prof. dr Staniša Stojiljković, šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu:

Odlična kupka
- Infuziono davanje rastvora sode bikarbone je poznata medicinska terapija kod povećane kiselosti krvi. Kada natrijum - bikarbonat dođe u dodir sa kiselinom, počinje proces formiranja mehurića i stvaranje ugljen dioksida, koji je 250 puta rastvorljiviji od kiseonika, pa veoma brzo menja - stabilizuje pH sredinu. Ali, lečenje raka ne sme se bazirati na pojedinačnim terapijama. Kandidu može eliminisati ugljen dioksid iz sode bikarbone, ali da bi do nje došao u tankom crevu, treba da pređe put usne duplje, jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog creva i najzad tankog creva. Dakle, postoje smetnje na putu sode bikarbone, odnosno njenog rastvora - kaže prof. dr Stojiljković.
Ističe da u savremenim uslovima života soda bikarbona, ipak ne bi smela da se proglasi lekom protiv teških bolesti.

- Ovo jedinjenje efikasno je za stimulaciju kože i tela - potapanjem u emulziju sa sodom bikarbonom i za ginekološke gljivične infekcije, za koje se koristi kupka:
U dva litra čiste prokuvane i prohlađene vode razmutiti dve kašike sode bikarbone. Tretman traje dva meseca, sa pauzama u vreme menstrualnog ciklusa. Međutim, mere opreza savetuju se onima koji redovno koriste preparate kalcijuma, jer kod njih upotreba sode bikarbone može da izazove pojavu kamena u bubregu i zastoj rada bubrega. Natrijum bikarbonat ne preporučuje se ni onima koji imaju edem, obolelu jetru ili visok hrvni pritisak, a osobe koje piju lekove ili koriste preparate (sportisti), moraju se konsultovati sa lekarom - kaže prof. Stojiljković.


Umesto hemoterapije

Dr Džim Kelmun, lekar konvencionalne medicine za lečenje raka, sodu bikarbonu je mešao sa javorovim sirupom. On je tvrdio da ta terapija deluje kao hemoterapija: ubija ćelije raka, ne oštećuje organizam i sprovodi se pod nadzorom lekara.
Recept:
Promešati jedan deo sode bikarbone sa tri dela javorovog sirupa, zagrevati i mešati na laganoj vatri 10 minuta. Piju se tri kašičice dnevno tokom jednog do dva meseca, uz redukciju mesa, šećera i belog brašna u ishrani.

Višestruka primena

*Pasta od bikarbone sode i vode ublažava ubode insekata
*Oblog od sode nanete na vlažnu krpu leči opekotine
*Za svež dah isperite grlo sodom bikarbonom i vodom
*Protiv znojenja koristiti gazu natopljenu vodom i sodom
*Bikarbona soda u vodi za kupanje telo oslobađa stresa

Danijela Kljajić


Broj 286
Na čaju sa...
Arhimandrit Arsenije Matić
Budite hrabri, rađajte!


Lečenje biljem

Fitoterapeut savetuje
Bez ešerihije za 21 dan


Lekoviti plodovi proleća
Vreme maslačka

Peruanske bobice
Kamu kamu
za potomstvo

Amla-indijski ogrozd
Nigde toliko vitamina C

Alternativa

Istine i zablude: Bikarbona soda
Bolja spolja nego unutra

Joga smeha
Okidač za čistu sreću

Ordinacija

Nepravilan rad srca
Samo bez panike!

Vrtoglavice
Bezazlene i opasne

Počinju alergije
Pažnja:Polen svuda oko nas

Personalizovana medicina
DNK određuje terapiju


Hidrokolon terapija
Čišćenje najbolja prevencija

Ishrana

Recepti
Uskršnja trpeza


Deca
Kad kod lekara?
Važni temperatura i uzrast


Nega
Ulje emua
Prirodni melem

Isušivanje kože
Bolje pod tuš nego u kadu

Napravite sami

Vino smiruje srce
Krema protiv bora
Puder od ovsenih pahuljica
Losion protiv fleka
Šampon i maska za rast kose


Rekreacija

Značaj fizičke aktivnosti
Šetajte svakog dana!


Zdravstveni turizam

Bujanovačka Banja
Voda, blato i gas za spas