Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 286
aktuelno izdanje
Okidač za čistu sreću
Joga smeha
Kad se zasmeju prof. dr Spomenka Mujović i Indus Vinod Bharti, iz njih zrači iskrena i čista energija koja deluje zarazno na sve prisutne. Na Festivalu zdravlja predstavili su isceliteljsku tehniku `јoga smeha` i odmah posle uvodnog dela predavanja i prvih vežbi prepuna sala orila se kao da je puna prvaka, a ne odraslih ljudi. Bila je to jedinstvena prezentacija metode isceljenja smehom.

- Smeh je lek. Jer, dok se smejete iskreno, pravo iz stomaka, automatski se luče moćne supstance (hormoni, transmiteri, medijatori)koji osnažuju imuni sistem više nego ikakve supstance uzete spolja. Smeh joga nas poziva da se podsetimo da smo se smejali veoma često kad smo bili deca, uči nas da ponovo počnemo da se smejemo. Smeh je terapija poznata od davnina, ali je u našu sadašnjost uveo indijski lekar(zapadnjačke medicine) dr Madan Kataria pre 20 godina.

Prof. dr Spomenka Mujović je profesor histologije i embriologije, ali se posle odlaska u penziju posvetila proučavanju holističkog pristupa lečenju. u Šivananda Joga centru na jugu Indije, blizu grada Trivandruma, pre dve godine upoznala je Vinoda Bhartija. Dopalo joj se to što on radi, a znala je koliko je moćan uticaj uma na imunološki sistem svake osobe. Zato je prošle godine Vinoda, kako kaže sjajnog i talentovanog čoveka, pozvala u Beograd.

Vinod Bharti je diplomirani građevinski inženjer. Nije mu bilo dovoljno što je bio najbolji student u celoj Harijana državi, nego se interesovao i za duhovni razvoj. Učio je od čuvenog mistika, učitelja Oša, eksperimentisao sa njegovim terapijama, smehom i suzama, ponovnim rođenjem, vipassana meditacijom... Bio je u kontaktu i sa učenjima još nekoliko velikih majstora, od kojih je učio praničko isceljivanje. Stekao je i diplomu joga učitelja. Najviše vremena provodi u podučavanju smeha i meditacije. U Srbiji je sa dr Spomenkom već obišao mnoge gradove i u svakom naišao na dobrodošlicu. On kao da fascinira pogledom i isceljuje dušom.

- Ne samo u Srbiji, nego svuda u svetu, gotovo svi ljudi reaguju oduševljeno na Vinodove perfomanse. On prisutne navodi na radost, ples, pesmu, slavlje, razigranost. Baš kao kad smo bili deca. Svako u svom srcu nosi ljubav i smeh, a Vinodove radionice samo služe kao stimulans, kao okidači za izražavanje sopstvene radosti, razigranosti i slavlja u sopstvenom srcu. Veoma brzo pošto ga upoznaju, svi prisutni počinju da se smeju od srca - priča dr Spomenka Mujović.- U medicini su poznati mnogi slučajevi isceljenja ako se pacijenti okrenu pozitivnim stavovima o sebi i životu, ako se vrate `dečijim osobinama` nevinosti, smehu, radosti, razigranosti, bezbrižnosti, raspevanosti.

Divno je biti dete, ističe naša sagovornica i citira rime pesnika Enesa Kiševića: `Ja kada porastem, za tvoju ljepotu svijete, ja ću postati dijete....` Spomenka nije odolela, pa je ya kraj dodala: `I kada načisto ostarim, za tvoju ljepotu svijete, ja ću ostati dijete.`


Lično iskustvo


Postoje mnoge tehnike za harmonizovanje energetskih centara kao što su specijalne vežbe disanja, isceljenje zvukom, specijalnim plesom, smehom, imaginacijom... Svaka osoba je jedinstvema i potrebe su različite. Zato svako treba da odabere ono u čemu uživa i što mu odgovara. Radom sa joga instruktorom ili isceliteljem izgrađuje se lično iskustvo.


Ž. Radulović

Broj 286
Na čaju sa...
Arhimandrit Arsenije Matić
Budite hrabri, rađajte!


Lečenje biljem

Fitoterapeut savetuje
Bez ešerihije za 21 dan


Lekoviti plodovi proleća
Vreme maslačka

Peruanske bobice
Kamu kamu
za potomstvo

Amla-indijski ogrozd
Nigde toliko vitamina C

Alternativa

Istine i zablude: Bikarbona soda
Bolja spolja nego unutra

Joga smeha
Okidač za čistu sreću

Ordinacija

Nepravilan rad srca
Samo bez panike!

Vrtoglavice
Bezazlene i opasne

Počinju alergije
Pažnja:Polen svuda oko nas

Personalizovana medicina
DNK određuje terapiju


Hidrokolon terapija
Čišćenje najbolja prevencija

Ishrana

Recepti
Uskršnja trpeza


Deca
Kad kod lekara?
Važni temperatura i uzrast


Nega
Ulje emua
Prirodni melem

Isušivanje kože
Bolje pod tuš nego u kadu

Napravite sami

Vino smiruje srce
Krema protiv bora
Puder od ovsenih pahuljica
Losion protiv fleka
Šampon i maska za rast kose


Rekreacija

Značaj fizičke aktivnosti
Šetajte svakog dana!


Zdravstveni turizam

Bujanovačka Banja
Voda, blato i gas za spas