Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 286
aktuelno izdanje
Peruanske bobice za potomstvo
Fitoterapija / Kamu kamu
Velika prostranstva šuma Amazonije prekriva biljka Camu Camu (Myrciaria dubii), čiji crveno - zelenkasti plod, zbog visokog sadržaja vitamina C i dragocenih hranljivih materija, slovi za supernamirnicu. Naime, ovo voće u svežem stanju sadrži 30 do 60 puta više vitamina C od pomorandže, a sušeno u obliku praha pruža i do 600 puta više vitamina C. Kamu kamu u prahu dobija se organskom preradom svežih plodova: pranje, čišćenje, sušenje na niskim temperaturama. Prah se proseje i skupe se samo najmanje čestice. Gotov proizvod je 100 posto čisti dehidrirani prah s 18 - 20 posto prirodnog vitamina C.

Lekovita svojstva

Ima čitav niz lekovitih dejstava: kao dobar izvor beta karotena, gvožđa, kalcijuma, fosfora, riboflavina i tiamina, jača imunitet i utiče na probleme sa astmom, depresijom, arterosklerozom, parodentozom, hepatitisom, migrenom, hroničnim umorom. Tim američkih naučnika 2000. godine radio je studiju koja dokazuje veliku antioksidativnu moć ovih bobica, a dr Gari Nal, poznati nutricionista i istraživač iz SAD, uvrstio je kamu kamu u red 19 biljaka - prirodnih antidepresiva. Nal je dobre rezultate crveno - zelenih bobica uočio i kod pacijenata koji su zabrinuti, brbljivi i s paničnim napadima.

Supervoće

Bogata aminokiselinama i bioflafonoidima, ova biljka pokazala se vrlo efikasnom u lečenju neplodnosti, zubobolje i Parkinsonove bolesti, ali i protiv herpes virusa, jer sadrži anti - herpetične fito - hemikalije. Pomaže kod emocionalne uznemirenosti i bolnih menstruacija, a u Brazilu se koristi za jačanje, sjaj i vitalnost kose. Osim što obnavlja kožu i poboljšava funkcije mozga, ovo supervoće je dobra prevencija za nastanak očne mrene, naročito u poznim godinama.
Ukus kao borovnica

Iako izgledom podseća na veliku bobicu ili šljivu, a ukusom na hibiskus i borovnice, gotovo nikad se ne konzumira sveže, jer je izrazito kiselo. U svežem obliku koristi ga samo lokalno stanovništvo Perua i Brazila, a inače se suši i melje u prah, kakvo dolazi i na naše tržište (prodavnice zdrave hrane). Prah se dodaje `smutijima` ili voćnim napicima za pojačavanje ukusa, a može se nabaviti i u obliku ekstrakta, kao dodatak ishrani i prirodan izvor vitamina C.

Bez neželjenih posledica

Primena je veoma jednostavna: jedna kašičicu praha umeša se u voćnu salatu, jogurt, sok ili `smuti` i ako je potrebno, zasladi se nekim prirodnim zaslađivačem (npr. agavin sirup).Mogu ga koristiti svi, čak i deca i trudnice, jer nisu zabeležene nikakve neželjene posledice uzimanja ovog voća.

RECEPTI

Voćni sok (za dve osobe):
Oljuštiti i iseckati dve jabuke, jednu pomorandžu i jednu bananu, pa dodati jednu kašiku Kamu kamua u prahu. Sve staviti u blender, izmiksirati i polako piti. Ovako hranljiv sok može biti i savršeni doručak.

Camu Camu - limunada

Napraviti sok od jednog limuna, pa dodati 3 dl vode, jednu kašiku Kamu kamu praha, šaku Godži bobica i dve kašike sirovog Agava sirupa. Sve izmiksirati u blenderu. Ovakva limunada sjajna je preventiva protiv raznih bolesti i pogodna je za sva godišnja doba, posebno za letnje mesece.

Danijela Kljajić

Broj 286
Na čaju sa...
Arhimandrit Arsenije Matić
Budite hrabri, rađajte!


Lečenje biljem

Fitoterapeut savetuje
Bez ešerihije za 21 dan


Lekoviti plodovi proleća
Vreme maslačka

Peruanske bobice
Kamu kamu
za potomstvo

Amla-indijski ogrozd
Nigde toliko vitamina C

Alternativa

Istine i zablude: Bikarbona soda
Bolja spolja nego unutra

Joga smeha
Okidač za čistu sreću

Ordinacija

Nepravilan rad srca
Samo bez panike!

Vrtoglavice
Bezazlene i opasne

Počinju alergije
Pažnja:Polen svuda oko nas

Personalizovana medicina
DNK određuje terapiju


Hidrokolon terapija
Čišćenje najbolja prevencija

Ishrana

Recepti
Uskršnja trpeza


Deca
Kad kod lekara?
Važni temperatura i uzrast


Nega
Ulje emua
Prirodni melem

Isušivanje kože
Bolje pod tuš nego u kadu

Napravite sami

Vino smiruje srce
Krema protiv bora
Puder od ovsenih pahuljica
Losion protiv fleka
Šampon i maska za rast kose


Rekreacija

Značaj fizičke aktivnosti
Šetajte svakog dana!


Zdravstveni turizam

Bujanovačka Banja
Voda, blato i gas za spas