Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 287
aktuelno izdanje
Pobedio bolest sa Gorčilom
Na čaju sa...Milan Kardžić, režiser
Posle uspešne i širokoj publici poznate karijere, pa i nedavne premijere predstave "Majstori, majstori", majstor režije Milan Karadžić razgovor za naš list počinje porukom o zdravlju: "Kad čovek napuni 40 godina morao bi da uradi sve preventivne preglede." Sudeći po razgovoru sa njim, ima najozbiljnije razloge što našim čitaocima preporučuje baš ovo.

Vrsni reditelj, tvorac čuvenog serijala "Đekna još nije umrla, a ka će ne znamo", prijemčive "Budve na pjenu od mora", filma "Gorčilo, jesi li to došao da me vidiš" i konačno pozorišnog komada po istoimenom filmu "Majstori, majstori" priča:

- Bio sam u Budvi, uoči snimanja "Gorčila", kada sam osetio jake bolove u stomaku. Urgentno su me prebacili u Kotor, gde su dali dijagnozu ileus(splet creva). Onda su našli neki tumor, odnosno polip koji je "malo" prerastao. Vrhunski hirurg dr Ivan Ilić, načelnik hirurgije u Kotoru, sjajno je obavio operaciju. Nakon toga bila je potrebna i druga, a uradio je dr Zoran Krivokapić, inače Mimin(Milanov brat glumac, Milutin Karadžić) i moj drug. Uz njihovo odobrenje i bukvalno sam 20 dana posle operacije otišao na Cetinje da radim. Dr Ilić mi je savetovao da koristim pojas,da bih posle dve operacije mogao da trčim po čukama i kamenju. To mi nije teško, zapravo, volim, jer to je deo mog detinjstva u rodnom Nikšiću. Nisam osećao bol. Naprotiv, rad mi je dao novu snagu.

0 Kad sad razmišljate, da li ste bolest mogli da izbegnete?

- Sebi zameram što se nisam nikad kontrolisao, jer bi čovek kad napuni 40 godina trebalo da ode na preventivne kontrole. A ja sam bio malo primitivan, sve uz začine kao što su stres, hrana, život. Sad se trudim da sve ispravim. Sve je drugačije kad je "na vreme".

0 Šta ste promenili posle operacija?

- Svako jutro kad se probudim radim vežbe "pet tibetanaca" i to me drži u dobroj fizičkoj i psiho energiji. Jednom mesečno radim kompletne anlize i pretrage. Sa hranom sam umerniji. Voleo sam i pršute i jake sireve i dobra vina. Sad čašu dobrog vina pijem samo uz ručak ili večeru, a doktori su rekli da je to dobro. Jedem mnogo povrća i voća. Ujutru iscedim limun i pomorandžu, sipam ih u čaj i tu mešavinu uz dodatak đumbira pijuckam od rane zore. Uzimam i kokosovo ulje, za koje su mi rekli da je dobro. Trudim se da zdravo živim, pa svakodnevno pijem čajeve. Najbolji su nana, kamilica, zeleni čaj, planinski.. Volim da kombinujem brusnicu i mentu. Čorbe, supe, bareno povrće mi je sada glavno, riba, piletina, ćuretina. Važna je umerenost.

0 Da li zdrav pogled na život može da očuva zdravlja?

- To je presudno za zdravlje. Dok sam bio u bolnici, bio sam "pozitivan", i to mi je veoma pomoglo. Uvek kažem da mi je "Gorčilo" kao komedija, dao moć da se dignem kao feniks. Dok sam bio na infuzijama sa ranom i bolovima pripremao sam scenario, radio. To mi je davalo snagu. Ranije sam bio nervozniji, a sad su svi bili zbunjeni dok smo radili "Majstore, majstore" i sa radošću su prihvatili moju vedrinu.

0 Koliko je važna porodica za stabilan i zdrav život?

- Imam divan brak sa Sanjom, koja je diplomirani filozof, dvoje odrasle dece, dvadesetpetogodišnjeg sina Marka i pet leta mlađu Anu. Ne volim da učim druge, niti da delim lekcije, ni neka pravila, ali u mom slučaju, porodica je najvažnija. Tu crpem raspoloženje, volju, motivaciju, energiju. Porodica to obezbeđuje. Mogu da odem u Crnu Gporu i tamo snimam tri meseca, ali smo svakodnevno na vezi. Deca su imala svojih faza, nemira tinejdžerskih, ali su to prevazišli na najbolji mogući način. Slični su meni. Uostalom, svi smo imali mladost i neke vragolije i malog đavolka u sebi. Tog đavolka, koji se suprotstavlja učmalom i ravnom, i danas nosim.

0 Kažu da ste stroži reditelj nego roditelj?

- Valjda zbog silnih odsustava od kuće prema deci sam uvek pažljiv i blag. Možda bi bilo drugačije da sam stalno bio uz njih. A, na snimanju sam strog, tačan i efiaksan.

0 Kojim vrednostim ste učili decu?

- Ono što pokušavam i dalje i na čemu insistiram je da nauče da budu uporni, marljivi, da stvaraju, da rade. Niko ti ništa smisliti neće, ako sam nisi pokretač i animator.

0 Koji događaj vas je unesrećio da i danas osetite bol?

- Otac mi je umro kad sam imao 19 godina i to je ostavilo duboki trag u meni. Posle se otišli tast i tašta, koji su bili divni ljudi. Devedesete su bile veoma teške i mučne i najviše me zbunjivao nedostatak razuma na našim prostorima, jer je potpuno nerazumno bilo sve u što smo ušli i naravno da me je to unesrećilo. Pripadam generaciji koja je volela onu veliku zemlju i smatra da nije postojao nijedan razlog da se ta zemlja raspadne, prolije krv, unesreće porodice. To mi je nekako najteže palo. Ostalo, neka ide po redu.

0 A nemerljivu sreću donelo vam je?

- Posebna radost bilo je rođenje sina Marka, pa kćerke Ane, porodica, letovanja, zimovanja, praznici-nove godine i ta naša druženja koja su nezaboravna. Majka mi je još živa, ima 89 godina, živi u Budvi. Brinemo o njoj, seka i njena deca, kao i Mima, koji o svima nama najviše brine.

RECEPT
Italijanski gulaš iz Kruščića

- Volim da pravim razne špagete, i pravio sam ih za 40 ljudi na probi u Budvi. Italijanski gulaš sam naučio da pravim u selu Kruščići blizu Sombora, gde žive sve sami Crnogorci, a Italijani dolaze tamo u poznato lovište - priča Milan.- Od njih sam naučio da pravim taj gulaš, vrlo jednostavan, a mnogo ukusan. Evo i recepta:

Poploča se dno šerpe tanko isečenom slaninom, zatim ide red junećeg i telećeg mesa u kockama, preko isečenog luka koliko je mesa, naravno lovorov list, biber, so, začini prirodni, beli luk, paradajz, paprika. Sipa se crveno vino i čašu vode da to sve ogrezne. Poklopi se i četiri sata se krčka na tihoj vatri.

- Pravio sam i to mojim glumcima i svi su bili u fazonu "prste da poližeš" - otkriva nam svoje kulinarske specijalitete Milan Karadžić.

Željka Radulović

Broj 287
Poznati o zdravlju

Milan Karadžić, reditelj
Uz Gorčila pobedio bolest

Fitoterapija

Održavanje trudnoće na starinski način
Tajni lek sa Kukavice

Ljubičica
Mirisni čuvar zdravlja

Aprilski darovi prirode
Najbolje za jači imunitet

Moja biljka
Lena Bogdanović:Lavanda i kesten

Narodna medicina
Vidac čuva vid

Alternativa

Tomoko Tanuma leči moksibustijom
Japanka podiže organe

Recepti iz srednjovekovnih manastira
Sinuse lečili biberom

Do-in vežbe
Energija za ceo dan

Ordinacija

Oboljenja žučne kese
Ne preskačite obroke

Prepoznajte dijabetes
Česte infekcije najčešći znak

Melanom
Pregledaj da preživiš

Biološki sat je neumoljiv
Dete je kruna života žene

Ishrana

Za obolele od artritisa
Piletina i brokoli da ne bole kosti
Recepti
Iz bašte na trpezu

Anticelulit dijeta
Za glatku kožu

Psihologija

Vaspitanje muške dece
Agresivni kad treba

Mladi i pornografija
Bez emocija i bliskosti

Nega

Prolećni medicinski tretmani
Kiseonik čisti lice

Zdravstveni turizam

Etno selo kod Ljubovije
Carski odmor u Vrhpolju

Napravite sami:

Maslačak čisti jetru

Limun i peršun protiv kamena