Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 287
aktuelno izdanje
Piletina i brokoli da ne bole kosti
Ishrana obolelih od artritisa
Najmanje dva litra tečnosti dnevno (voda, nezaslađeni biljni čajevi, sokovi od voća i povrća) dovoljno kalcijuma i nezasićenih masnih kiselina, samo su neki od prioriteta koje bi oboleli od artritisa trebalo da uvrste u svoj jelovnik.

Ma čime da je artritis izazvan i ma koji oblik da je u pitanju, ishrana može u znatnoj meri da pospeši ozdravljenje.

- Oni koji boluju od artritisa, reumatizma i srodnih bolesti, trebalo bi da poboljšaju način ishrane, posebno pazeći na dovoljno snabdevanje organizma vitaminima i mineralima. Za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa mogu da pomognu belančevine iz pileće hrskavice, riblje i laneno ulje, jer su odlični antioksidansi. Narodna i savremena medicina smatraju da riblje ulje, odnosno nezasićene masne kiseline, omega-3 i omega-6, mogu da ublaže simptome - kaže za "Bilje i zdravlje" otkriva nutricionista Mirjana Ljutić.

Heljda baš korisna

Prema njenim rečima, najvažnija žitarica u ishrani obolelih od artritisa je heljda. Ona i smanjuje krvni pritisak i masnoću u krvi i pospešuje rad bubrega. Preporučuje se dijabetičarima, ali i đacima, jer jača memoriju i koncentraciju.

- Kašu od heljde, kao i proizvode od njenog brašna, svaka osoba koja boluje od artritisa trebalo bi da ima u svom jelovniku. Heljda se tostira na vrućem tiganju, pa samelje u mlinu za kafu. Kuva se 20 do 30 minuta poklopljena na laganoj vatri, uz povremeno mešanje - objašnjava naša sagovornica.

Kod onih koje pate od artritisa, ističe Mirjana Ljutić, dolazi do poremećaja rasporeda i balansa kalcijuma u organizmu, jer se ovaj mineral sakuplja uglavnom u oštećenim zglobovima, umesto da iz krvi ravnomerno "pristiže" u sve delove tela. Vremenom kalcijum nakupljen u zglobovima otvrdne da bi na kraju došlo do deformacije kostiju i okoštavanja, a ti procesi praćeni su sve intenzivnijim bolovima.

Da se balans kalcijuma u organizmu ponovo uspostavi pomažu: bademi, lešnici, susam, sok od pomorandže, ovčiji sir, brokoli, suvi peršun (čaj sadrži 14 puta više kalcijuma od mleka, a apsorpcija je apsolutna). To su sve prirodni izvori kalcijuma, pa ove namirnice treba da forsiramo u ishrani.

Da bi se ublažili bolovi i zapaljenski procesi, osobama sa reumatoidnim artritisom daju se i preparati koji sadrže salicilnu kiselinu. Ali, ova supstanca nalazi se i u kori vrbe, a preporuka je uzimanje čaja koji se priprema na sledeći način:

Tri dela sušene kore vrbe, dva dela sladića i jedan deo izgnječenog belog luka preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i prohladiti čaj, pa dodati limun po ukusu.
Salicilne kiseline ima i u svežim i suvim šljivama, ananasu, grožđu, ribizlama, kajsijama, bademima, bundevi, tikvicama, vinu, paprikama, maslinama, kiselom kupusu, kurkumi, senfu - kaže naša sagovornica.

Nedostatak selena, ističe Ljutić, utiče na formiranje slobodnih radikala, koji prouzrokuju bolove i otoke zglobova.Zato se savetuje korišćenje paradajza, luka, prokelja, sveg zrnevlja, tunjevine, pivskog kvasca. Veoma važni u ishrani obolelih od artritisa su i neki od vitamina B grupe.

Za izbegavanje

- Pokretljivosti zglobova doprinosi vitamin B3, kojeg ima u ribi, posnom mesu, grašku, tunjevini, mlečnim proizvodima.Vitamin B5 ublažava zapaljenja zglobova, a sadrže ga tamno pileće i ćureće meso, punozrne žitarice (heljda, ovas), voće roda limuna...I vitamin B6 umanjuje probleme izazvane artritisom: ublažava bolove i obnavlja gipkost ramena, laktova i kolena. Ovog vitamina ima u bananama, mahunarkama, kukuruzu, piletini, ribi, avokadu, puteru od kikirikija, zelenom lisnatom povrću - kaže Mirjana Ljutić.

Ni lista za izbegavanje nije zanemarljiva, a naša sagovornica podseća da reumatičari, pre svega treba da izbegavaju rafinisane namirnice:

beli šećer (jer pospešuje gubitak kalcijuma kroz urin i izlučivanje magnezijuma i cinka), belo brašno i proizvode od belog brašna, kao i konzervisanu industrijsku hranu sa dodacima hemijskih konzervanasa. Ova kategorija pacijenata treba da smanji upotrebu alkohola (oštećuje jetru i usporava metabolizam vitamina D), slatkiša i gaziranih napitaka sa šećerom.

Recept plus

- Narodna medicina kaže da je protiv artritisa dobar čaj od biljke zečji trn (gladiš). Preporuka je da se u toku jednog dana pije do tri šolje ovog čaja (bez šećera), između glavnih obroka.
15 do 20 gr suvog korena ili i korena i suvog lišća (pola - pola), potopiti preko noći, a ujutro kuvati (u istoj vodi), desetak minuta, pa ostaviti da odstoji još 15 - 20 minuta. Poboljšanje nastupa već posle nedelju dana - kaže naša sagovornica.

Tri zdrava soka

*Pijte sok od paradajza - bogat je mineralima potrebnim kostima i hrskavici
*Čaša soka od šargarepe svakog dana jača kosti
*Sok isceđen iz krompira vezuje mokraćnu kiselinu

Danijela Kljajić

Broj 287
Poznati o zdravlju

Milan Karadžić, reditelj
Uz Gorčila pobedio bolest

Fitoterapija

Održavanje trudnoće na starinski način
Tajni lek sa Kukavice

Ljubičica
Mirisni čuvar zdravlja

Aprilski darovi prirode
Najbolje za jači imunitet

Moja biljka
Lena Bogdanović:Lavanda i kesten

Narodna medicina
Vidac čuva vid

Alternativa

Tomoko Tanuma leči moksibustijom
Japanka podiže organe

Recepti iz srednjovekovnih manastira
Sinuse lečili biberom

Do-in vežbe
Energija za ceo dan

Ordinacija

Oboljenja žučne kese
Ne preskačite obroke

Prepoznajte dijabetes
Česte infekcije najčešći znak

Melanom
Pregledaj da preživiš

Biološki sat je neumoljiv
Dete je kruna života žene

Ishrana

Za obolele od artritisa
Piletina i brokoli da ne bole kosti
Recepti
Iz bašte na trpezu

Anticelulit dijeta
Za glatku kožu

Psihologija

Vaspitanje muške dece
Agresivni kad treba

Mladi i pornografija
Bez emocija i bliskosti

Nega

Prolećni medicinski tretmani
Kiseonik čisti lice

Zdravstveni turizam

Etno selo kod Ljubovije
Carski odmor u Vrhpolju

Napravite sami:

Maslačak čisti jetru

Limun i peršun protiv kamena