Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 287
aktuelno izdanje
Japanka podiže organe
Tomoko Tanuma u Beogradu
Prema istočnjačkoj tradicionalnoj medicini čovek ima oko 20 meridijana koji su povezani sa unutrašnjim organima. Njima protiče energija, a kako, zavisi od mnogobrojnih činilaca.

Tok energije menja se pod uticajem hrane(koja mora da bude u skladu sa podnebljem, godišnjim dobom, hormonskim promenama), vežabama (taj-či), unutrašnjim mirom (razmišljanje troši energiju tela i ukoliko je negativno, loše utiče na zdravlje).

Ako energija ne ide pravilnim tokom, javljaju se različiti simptomi. Emocionalno stanje povezano je sa unutrašnjim organima, pa tako, na primer, ako se energija jetre usmeri kako treba, mogu da se umanje osećanja besa, razdraženosti, frustracije. Pravilna energija pluća, recimo, umanjuje osećaj tuge.

Povratak energije

Stručni savetnik Tomoko Tanuma, praktičarka akupunkture i moksibustije i maser-terapeut u klinici "Balans Medika" upravo vraća energiju u njene prave tokove. Ova Japanka studirala je psihologiju, filozofiju i lepe umetnosti i član je Japanskog društva za savetovanje o neplodnosti, a ovde praktikuje moksibustiju, specifičan vid terapije akupunkturom u kombinaciji sa japanskom biljkom mogusa. Za čitaoce "Bilja i zdravlja" objašnjava:

U moksibustija terapiji koristi se zagrejana mogusa (osušen i obrađen pelin) koji se priprema u zavisnosti od simptoma. Mogusa može da se koristi pre, posle ili tokom fizikalne terapije, akupunkture, masaže...

U zavisnosti od problema, u ponudi je terapija zagrejanim bambusom sa mogusom, toplotni tretman sa mogusom i solju, urolana mogusa, mogusa u vidu nalepnice i direktna mogusa, a naša sagovornica objašnjava koje sve simotime ova terapija može da sanira:

- U zavisnosti od stanja pacijenta moksibustija može da pomogne protiv alergija, autoimunih poremećaja, glavobolje, bolova u zglobovima, leđima, išijasa. Primenjuje se protiv hladnoće u donjem delu tela, menstrualnih bolova, problema sa kožom, astme, hemoroida, cirkulacije, gastrointestinalnih problema, oboljenja jetre, depresije, neplodnosti, valunga, atopisjkog dermatitisa, problema sa kožom, hormnskog disbalansa, hemoroida, nesanice, impotencije, ispadanja organa (materica, bešika), gastritisa, spuštene materice... Moksibustija ponekad može da pomogne i obolelima od kancera, nekad da ga čak i potpuno eliminiše, a nekada zaustavi njegovo širenje.

Igle moksa

Terapija je široko primenljiva, osim što se ne preporučuje pacijentima sa nekom vrstom infekcije. Tomoko Tanuma kaže:

Na osnovu pulsa određujem kako energija protiče, odnosno kako treba preusmeriti njen tok. Koristim igle moksa, tretman traje oko sat vremena kako bi se sproveli precizna dijagnostika i lečenje. Na početku sesije obično se preporučuje jedan do tri tretmana nedeljno, ali sve je individualno, zavisi od simptoma i zdravstvenog stanja. Igle su savitljive i tanje od ljudske vlasi, pa nema osećaja neprijatnosti ni bola.

Neki pacijenti poboljšanje osete odmah jer se događa, na primer, da se samo preusmeri protok krvi iz jednog u drugi organ i da tegobe odmah prestanu.

Posle terapije oseća se poboljšanja cirkulacije, ruke i noge postaju toplije, telo "lakše" i savitljivije. Bolje se spava, primetan je dotok energije, digestivni sistem bolje apsorbuje hranljive materije, što poboljšava kvalitet krvi i podstiče telo da se samo leči.

Problemi sa kožom

Bubuljice, akne i fleke mogu biti posledica loše energije u meridijanima povezanim sa želucem, tankim i debelim crevom, kao i drugim trbušnim organima. Tako, na primer, kad se prejedemo, ili kada nam želudac ne vari baš najbolje, hrana koju smo pojeli ostaje u želucu na 37 stepeni i usled reakcija počinje da proizvodi toplotu. Putem meridijana, ta toplota prenosi se na lice, pa može doći do problema sa kožom.

Jasna Jovanović

Broj 287
Poznati o zdravlju

Milan Karadžić, reditelj
Uz Gorčila pobedio bolest

Fitoterapija

Održavanje trudnoće na starinski način
Tajni lek sa Kukavice

Ljubičica
Mirisni čuvar zdravlja

Aprilski darovi prirode
Najbolje za jači imunitet

Moja biljka
Lena Bogdanović:Lavanda i kesten

Narodna medicina
Vidac čuva vid

Alternativa

Tomoko Tanuma leči moksibustijom
Japanka podiže organe

Recepti iz srednjovekovnih manastira
Sinuse lečili biberom

Do-in vežbe
Energija za ceo dan

Ordinacija

Oboljenja žučne kese
Ne preskačite obroke

Prepoznajte dijabetes
Česte infekcije najčešći znak

Melanom
Pregledaj da preživiš

Biološki sat je neumoljiv
Dete je kruna života žene

Ishrana

Za obolele od artritisa
Piletina i brokoli da ne bole kosti
Recepti
Iz bašte na trpezu

Anticelulit dijeta
Za glatku kožu

Psihologija

Vaspitanje muške dece
Agresivni kad treba

Mladi i pornografija
Bez emocija i bliskosti

Nega

Prolećni medicinski tretmani
Kiseonik čisti lice

Zdravstveni turizam

Etno selo kod Ljubovije
Carski odmor u Vrhpolju

Napravite sami:

Maslačak čisti jetru

Limun i peršun protiv kamena