Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 288
aktuelno izdanje
Tromb najčešći posle infarkta
Ugrušci nastaju u srcu, arterijama i venama
Gde sve može da nastane tromb, koji su simptomi koji mogu da ukažu na njegovo postojanje, kako se dijagnostikuje, ko je u rizičnoj populaciji, šta dovodi do stvaranja tromba? U čemu je preventiva, ali i kako se sprovodi lečenje, odgovara za "Bilje i zdravlje" prof. dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KCS.

- Tromb ili krvni ugrušak može da nastane u srcu, arterijama i venama. Nemački patolog Viirchof ustanovio je da nastanku tromba doprinose tri poremećaja. Prvi je oštećenje endotela, to jest unutrašnjeg omotača srca, arterija i vena. Drugi je usporen tok krvi, a treći povećana sklonost ka zgrušavanju krvi. Prvi razlog se najčešće najčešće je vezan za srce i arterije - navodi prpofesor.

Najčešći razlozi

Konkretno, infarkt srca i neke od njegovih komplikacija danas su jedan od najčešćih razloga za nastanak tromba. Najčešće arterijsko oboljenje usled koga je oštećen unutrašnji omotač arterija i koji tako dovodi do stvaranja tromba je suženje arterije. Usporen tok krvi koji uzrokuje stvaranje tromba najčešće je posledica poremećaja srčanog ritma. Međutim, usporen tok krvi sreće se i u arterijskim aneurizmama zbog čega u njima nastaju veliki trombovi, a takođe i u venama.
Profesor Davidović nadalje objašnjava da povećanu sklonost ka zgrušavanju krvi mogu uzrokovati maligne i krvne bolesti, neki lekovi, ali i naizgled bezazlena stanja kao što je veliki gubitak tečnosti iz organizma. U praksi se najčešće sreće istovremeno delovanje dva od pomenuta tri faktora. Tako na primer osobe sa akutnim infarktom srca osim oštećenja endotela (unutrašnji srčani omotač koji je u kontaktu sa krvlju) mogu imati i poremećaj ritma. Isto važi i za arterijske aneurizme. U njima je istovremeno oštećen endotel (unutrašnji srčani omotač koji je u kontaktu sa krvlju), a tok krvi je usporen.

Koliko brzo nastaje?

- Kod osoba sa nekim posledicama infarkta miokarda tromb nastaje brzo, nakon par dana. U arterijskim aneurizmama tromb nastaje postepeno sinhrono sa njihovim rastom, što znači godinama. U venama može nastati posle desetak sati. Poznate su tromboze dubokih vena nogu koje kod potpuno zdravih osoba nastaju tokom avionskih letova koji traju više sati - kaže dr Lazar Davidović

Razloga je više: neudobno sedenje, noge su savijene i zgrčene, pa krv koja se iz stopala vrća ka srcu mora "da savlada više krivina" (koleno, prepona). Zatim, vazduh u avionu je suv, putnici uzimaju nedovoljno tečnosti što povećava viskoznost (gustinu) krvi. Pije se više alkoholnih pića koja takođe, povećavaju skonost ka zgrušavanju krvi i zato doktor savetuje da se na svaka dva sata prošeta.

- Veoma su korisne elastične čarape dokolenice koje se mogu nabaviti na svakom aerodromu. Potrebno je tokom 10 ili 12 sati leta popiti bar dva do tri litra tečnosti (obična voda, čaj, sok...), a izbegavati prekomerenu upotrebu žestokih alkoholnih pića. Uz sve to veliki broj putnika (tu uključujem i sebe) neposredno pred ulazak u avion sam sebi u potkožno masno tkivo trbuha treba da ubrizga frakcionisani niskomolekularni heparin. Ovaj lek sprečava zgrušavanje krvi - ukazuje naš sagovornik.

Simptomi

Ne postoje opšti simptomi koji mogu da ukažu na stvaranje tromba. Tromb u venama ruke ili noge izaziva otok ispod mesta nastanka. Ako je tromb u venama natkolenice otok će se javiti u potkolenici i na stopalu i slično.
Tromb koji je naglo zapušio arterije na rukama ili nogama izaziva teško i opasno stanje koje se označava kao akutna ishemija (prekid cirkulacije), koju karakteriše iznenadan jak bol tamo gde je cirkulacija prekinuta. U istoj regiji nastaje bledilo pa kasnije plava prebojenost kože, neosetljivost i paraliza. Ako se tromb ne otkloni, u roku od 6 do 8 sati doći će do gubitka ruke ili noge ili bar trajnog oštećenja funkcije.

Dijagnostika

Trombovi u venama se po pravilu dijagnostikuju ultrazvučnim putem. Na isti način se tromb dijagnostikuje u srcu, trbušnoj aorti i arterijama ruku i nogu. Za dijagnozu tromba u arterijama mozga i grudnog koša, primenjuju se komplikovanije procedure (arteriografija, CT, magnetna rezonanca).


Lečenje i preventiva

Nastanak tromba u srcu ili arterijama sprečava se lečenjem bolesti koje do njega dovode. Na primer, tromb u arterijskoj aneurizmi će se izlečiti tek kada se aneurizma operiše.
Kod osoba koje imaju suženja aterija stvaranje tromba sprečavaju brojni antitrombocitni lekovi od kojih je najpoznatiji aspirin. Kod osoba koje imaju poremećaj srčanog ritma ili postinfarktne komplikacije, stvaranje tromba se sprečava upotrebom antikoagulantnih lekova.
Eliminacija dobro poznatih rizičnih faktora (gojaznost, dijabetes, pušenje, povišene masnoće, fizička neaktivnost...) koji uzrokuju nastanak oboljenja arterija, istovremeno je i sprečavanje nastanka tromba u njima. Dakle zdrav način života (pravilna ishrana, fizička aktivost) sprečavaju nastanak tromba bilo u srcu, arterijama ili venama.

Ko je na udaru?

Teško je odgovoriti koji uzrast i pol je skloniji pojavi tromba. To pre svega zavisi od toga gde je tromb nastao. Tako, na primer, tromb u srcu nastao u vezi infarkta srca ili arterijskih aneurizmi, češće pogađa sredovečne i starije muškarce, mada se na žalost, životna dob osoba koji doživljavaju infarkt srca snižava, a sve je više osoba ženskog pola.
Tromboza vena nogu često nastaje kod mladih i potpuno zdravih osoba. Uz uticaj dugih i neudobnih putovanja kod oba pola, kod osoba ženskog pola od značaja je trudnoća. Uvećana materica remeti vensku cirkulaciju u karlici. Bitan je i hormonski status trudnice, a takođe i postojanje proširenih vena nogu.
Dugo i nepokretno ležanje ne samo usled teških bolesti, već i nakon preloma, kako kod starijih tako i kod mlađih osoba, mogu dovesti do tromboze vena nogu.

- Ž. Radulović

Broj 288
Za „Bilje & zdravlje” govore:

Akademik prof. dr Nebojša Lalić
Prof. dr Lazar Davidović
Prof. dr Svetlana Vujović
Prof. dr Danica Grujičić
Prof. dr Nebojša Menković
Glumac Slobodan Stefanović

Na čaju sa..
Slobodan Stefanović, glumac
Čuva me zdrav razum

Aktuelno

Kanabis - da ili ne?
Olakšava tegobe, ne leči rak

Fitoterapija
Prirodni lekovi sa Fruške Gore
Svakom posebna mešavina

Zimzeleni izdanci
Da se lakše diše

Alternativa
Antena - čudo od leka
Prohodao uz polaris

Kokosovo ulje
Čisti telo, opušta nerve

Ordinacija
Dijabetes tipa 2
Savremena terapija uskoro na recept

Kako nastaju ugrušci?
Tromb najčešći posle infarkta

Prolećni umor
Svetlost donosi raspoloženje

-Ženska gojaznost
Pad estrogena okidač za bolest


Ishrana

Recepti
Lagani prolećni obroci

Hejeva dijeta
Kiselih namirnica što manje

Nega
Sve o epilaciji
Ugodno i bezopasno

Rekreacija
Trčanje
Lepo vreme budi izazove

Psihologija
Deca
Talenat ili dar?

Kako pronaći "gospodina pravog”?
Ne privlači pogrešnog