Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 291
aktuelno izdanje
Ljubavna vodica i slatke loptice
Alternativa - Protiv impotencije

Istraživanja ukazuju da svaki treći muškarac u Srbiji, povremeno ili stalno, ima problem sa potencijom kao i da se sa ovim problemom sve češće suočavaju i mladi. Razlog je u više od 90 odsto slučajeva psihološki, dok bi u ostalih desetak odsto slučajeva uzroci trebalo da se traže u drugoj bolesti koju erektilna disfunkcija prati, u dijabetesu, arterosklerozi, kardiovaskularnim oboljenja, hipertenziji..


Stres je glavni "protivnik" seksulane funkcionalnosti jer povećava nivo prolaktina što dovodi do gubitka želje. Zbog toga seksolozi smatraju da muškarci koji žele dobar seksualni život moraju da budu odmorni i fiziчki aktivni dok nutricionisti savetuju uravnoteženu ishranu jer tvrde da sa negativnim bilansom proteina muškarac ne može da se ostvari kao ljubavnik i preporučuju da na meniju češće budu meso oko žlezda, riba, jaja, med, semenke, orasi, voće, crni i beli luk...


Ovi prirodni recepti mogu da pomognu ukoliko je razlog erektilne disfunkcije loš hormonski balans ili loša ishrana, ali nijedan preparat ili lek ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarom.

Suvo grožđe u mleku

Suvo grožđe (najbolje 30 g crnog) prokuva se u 200 ml mleka. U početku ova količina treba da se popije tri puta dnevno, a kasnije se količina grožđa povećava na 50 grama. Napitak se pije dok problem postoji.


"Ljubavna vodica"

Izmeša se kašičica praha korena gospine trave ili kantariona u čaši soda vode i popije odmah. Vodicu ne treba zaslađivati.

Kozja mast i med

Izmeša se kozja mast, med, koren gospine trave)hajdučka trava)ili kantariona, sok od komorača i mleko u jednakim količinama. Napitak treba uzimati u kontinuitetu nedelju dana.


Crni luk, jaja i začini

Crni luk se dobro izmeša sa začinima (ruzmarin, bosiljak) i samlevenim bademima, proprži u ulju i servira sa žumancem.

Crvena detelina i vino

Jedna kašika semena crvene deteline stavi se u emajliranu šerpu i doda se 200 ml kvalitetnog crnog vina, dobro se promeša, a zatim se šerpa stavi u veću posudu sa vodom i kuva na pari pola sata. Uzima se po kašika tri puta dnevno.

Loptice od susama i meda

Pomešajte šolju semenki susama, 3/4 šolje meda i 1/2 šolje svežih pšeničnih klica sa mladim, neslanim kajmakom, i oblikujte u loptice veličine oraha. Svako jutro uzima se po jedna i drži u ustima dok se ne rastopi.


Broj 291