Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 292
aktuelno izdanje
Dijeta, vitamini i čišćenje
Alternativa/ Prirodno lečenje autoimunih bolesti


Hašimoto, psorijaza, celijakija, dijabetes tipa 1, samo su neke od oko 80 vrsta autoimunih bolesti. U osnovi, ova oboljenja predstavljaju poremećaje imuniteta u kojima on prejako ili preslabo reaguje i istovremeno uništava vlastito tkivo. Pošto klasični tretmani uglavnom uključuju lekove i traju nekad veoma dugo, nedavno se počelo sa primenom prirodne metode lečenja koja uključuje poseban režim ishrane, detoksikaciju, prirodne tretmane u lakšim slučajevima bolesti.


Iako je nekad teško otkriti uzrok nastanka neke autoimune bolesti, najčešće se sumnja na viruse, bakterije, nuspojave lekova, toksine u namirnicama, sindrom propustljivog creva. Bilo šta da je u pitanju preporučuje se takozvana autoimuna dijeta, koja uključuje uzimanje protivupalnih namirnica: hladno ceđena ekstradevičanska ulja, voće nižeg glikemijskog indeksa, zeleno lisnato povrće, semenke, integralne žitarice, fermentisane namirnice, prirodni začini i biljni čajevi. Prema rečima dr Nine Bulajić, savetnika za celovitu i makrobiotičku ishranu, na listi za izbegavanje su proizvodi koji sadrže gluten, soja, kikiriki, orašasti plodovi i belančevine iz mleka. Biljke poput patlidžana i paradajza takođe sadrže alergene, pa i njih treba izbaciti iz ishrane.


Creva kao alarm


Mnogi alternativni lekari smatraju da je sindrom propustljivog creva usko povezan s autoimunim bolestima. I dr Bulajić objašnjava:


- Usled narušavanja balansa između patogenih i dobrih mikroorganizama u telu, creva propuštaju previše nesvarenih čestica hrane, toksina i antigena u krvotok. Imuni sistem registruje ove čestice, označava ih kao strana tela i pokreće alergijsku reakciju i upalu u celom telu, a jedan od najvećih krivaca za to je gluten. Treba zbati da ako se na vreme ne povede briga o zdravlju, autoimune bolesti mogu biti veoma progresivne. Zato je hranljivost namirnica, uz korišćenje suplemenata i lekovitog bilja od velikog značaja.


Suplementacija podrazumeva uzimanje dovoljne količine Omega 3 masnih kiselina, jer imaju jaka protivupalna dejstva (prorodni izvori su ulje lana, noćurka i crne ribizle). Drugi na listi suplemenata je hormon DHEA koji je najefikasnije sprečava preveliko lučenje hormona stresa kortizola, stimulišući istovremeno imuni sistem. Naša sagovornica, ipak, upozorava da hormone sme da prepiše samo lekar, pa se ni DHEA ne preporučuje bez konsultacija sa lekarom.


Prirodni imunomodulatori
Važna karika povezana s autoimunim bolestima je i vitamin D koji igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta i oporavku creva. Zato ga treba obezbediti u dovoljnim količinama kao i antioksidanse - vitamine C i E, beta karotin, koenzim Q10,proantocijadinine i selen.


Dobar prirodni imunomodulator je i božur, biljka koja se od davnina u narodnoj medicini koristi protiv artritisa, lupusa i hepatitisa. Zahvaljujući paeoniflorinu koji sadrži koren božura, tretman ovom biljkom u kliničkim studijama nadmašio je konvencionalne lekove za artrtitis. U važne suplemente spadaju još i ekstrakt biljke garum armoricum: sadrži jedinstvene polipeptide koji smanjuju stres i zeleni čaj, koji zahvaljujući dragocenoj supstanci teaninu krepi i jača organizam.


Zavisno od oboljenja pravi se "terapija" i izbor suplemenata, pa je pregled i savet dobrog lekara neophodan. Na primer, test krvi odrediće dozu vitamina D, a različito je doziranje za muškarce i za žene... Stručnjaci savetuju da ako neko ima autoimunu bolest treba da se testira na živu i druge teške metale, na celijakiju, da uzima probiotike, praktikuje duboko opuštanje, ali i da redovno vežba i što više boravi na suncu i svežem vazduhu.

Podsetnik:
Osnov ishrane obolelih:
1. bezglutenske namirnice
2. omega 3 masne kiseline
3. suplementacija i lekovito biljev


Lista oboljenja

Među najčešće autoimune bolesti spadaju:
*Reumatoidni artritis - upala zglobova i okolnih tkiva
*IBS - skup bolesti creva
*Celijakija - nepodnošenje glutena
*Multipla skleroza - upalna bolest centralnog nervnog sistema koja pogađa mozak i kičmenu moždinu
*Dijabetes tipa 1 - uništavanje ćelija koje proizvode insulin u pankreas
*Psorijaza - hronična kožna bolest u vidu ljuskica, osipa
*Grejvsova bolest - prekomerni rad štitne žlezde
*Hašimoto - smanjen rad štitne žlezde
*Mijastenia - slabost skeletnih mišića
*Vaskulitis - upala krvnih sudova
*Vitiligo - bele fleke na koži
*Perniciozna anemija - smanjen broj eritrocita zbog nesposobnosti apsorbovanja vitamina B12


Danijela Kljajić


Broj 292
Na čaju sa...

Nаrinder Čohan, ambasadorka Indije u Beogradu
25 Joga i đumbir za dobro jutro

Fitoterapija

Vrbovica protiv muških bolesti
12 Sprečava rak prostate

Letnje tegobe
14 Žalfija smanjuje znojenje

Gotu kola, azijska biljka
20 Čudo Istoka moćno na Zapadu

Alternativa

Kristaloterapija 22 Talisman po meri duše

Lugolov rastvor(lugol)
28 Jod dobar i jevtin čuvar zdravlja


Ordinacija

Najčešće bolesti štitaste žlezde - autoimune
6 Simptomi godinama pritajeni

Alergija na sunce
8 Preplanula koža je - oštećena

Crevne infekcije
10 Oprezno na letnji ručak

Kiselo-bazni način ishrane: moda ili nauka
18 Telo samo pravi balans

Deca
36 Astma češća kod dečaka

Ishrana

Prirodno lečenje autoimunih bolesti
30 Dijeta, vitamini i čišćenje

Recepti
32 Bez ringle i rerne

Nega

Tretmani za suvu kosu
38 Kopriva, lan i nemasni jogurt


Rekreacija

Badminton
40 Sagorite 11 kalorija u minutu!

Zdravstveni turizam

Brđani kod Gornjeg Milanovca
42 Odmor u vajatu na ribnjaku

Anketa

Šta je važnije: Slobodno vreme ili veća zarada
16 Dokolica nema cenu

Psihologija

Kakve su koristi od afirmacija?
44 Bez akcije nema napretka