Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 110
aktuelno izdanje
Prvo zvono na uzbunu
Želudac

Piše: Dragana Timotić Mijatović,
klasični homeopata

Sa stanovišta savremene medicine, povraćanje i dijareja predstavljaju simptome koje treba zaustaviti. Međutim, holističke nauke, među njima i homeopatija, imaju sasvim drugačiji pristup ovom problemu, kao prirodnom procesu pročišćavanja organizma. Njihovo zaustavljanje znači da određena količina otrovnih materija ostaje u telu i nastavlja da cirkuliše. Na taj način se potiskuje isceljujući proces.
Zadatak homeopatskih lekova je da pomogne organizmu da se što pre reši ovih toksina i da nadvlada bolest. Zato se ne treba čuditi ako nakon uzimanja homeopatskih lekova, ove tegobe ne prestanu odmah.
Ove tegobe najčešće su prolaznog karaktera i osim neprijatnosti ne predstavljaju veću opasnost. Međutim, kod oslabljenih konstitucija, mogu poprimiti veoma ozbiljan karakter, i ukoliko potraju mogu predstavljati opasnost po život. Najveći i u isto vreme opravdani strah, javlja se zbog pretpostavke da bi pacijent zbog velikog gubitka telesnih tečnosti mogao da dehidrira. Međutim, upravo kod adekvatne primene homeopatskih lekova, začuđuje kojom se brzinom bolest zauzdava i pacijent oporavlja.
Kao i kod bilo koje druge bolesti, najvažnije je opšte stanje pacijenta. Ukoliko osoba pokazuje slabu vitalnu silu, nije u stanju da jasno komunicira, sklona je kolapsu, tada je njen život ugrožen, bez obzira na učestalost povraćanja ili dijareje. Takve situacije zahtevaju hitnu hospitalizaciju i infuzionu terapiju.
Za izbor pravog homeopatskog leka nije bitno da li se neka bolest zove kolera, tifus, trovanje salmonelom... Izazivač je od sekundarnnog značaja, a najvažnije odrednice koje homeopatu dovode do pravog leka, su simptomi ugrožene vitalne sile. Homeopatski lekovi podjednako utiču i na lake i na teške bolesti - u pitanju su potpuno isti lekovi, koji ukoliko se na vreme krene sa terapijom, omogućavaju da bolest poprimi veoma blagi karakter.

Najčešće korišćeni lekovi kod povraćanja i dijareja su:

OKOUBAKA
Pokazala se kao izvanredan lek kod blagih oblika dijareje, onih koje se najčešće javljaju leti, ili kao posledica putovanja. Bolest veoma polako započinje, bolova skoro i da nema, i ceo tok bolesti je skoro neprimetan i blag.

ARSENICUM ALBUM
(BELI ARSEN
)
Ovaj lek je izvanredan za posledice "prehlađivanja" želuca, odnosno kada je bolest prouzrokovana hladnom hranom (sladoled) i pićima. O ovom leku obavezno razmisliti i kada se sumnja na mogućnost trovanja pečurkama! Pacijent je veoma nemiran i ima neizdržive bolove. Pun je strahova (proverava da li ima nekoga ispod kreveta), nije u stanju da pronađe nijedan položaj koji mu donosi olokšanje. Veoma je slab, žedan je ali može da pije samo u malim gutljajima. Svi bolovi kod Arsenicum-a su pekući, a u ovom slučaju i grčeviti i to u predelu creva i rektuma. Stolice mogu biti krvave, veoma su neprijatnog mirisa i sluzave, sa komadima nesvarene hrane. Pacijent je anksiozan, sklon kolapsu, a pogoršanje nastupa noću oko ponoći.

VERATRUM ALBUM
(BELA ČEMERIKA)
Ovaj lek je bio od velike pomoći homeopatama iz prethodna dva veka, kada su vladale epidimije kolere. Obilna dijareja, hladan znoj koji izbija po čelu, bledo i često ledeno lice, poplavele usne, a često je i celo telo cijanotično i "hladno kao smrt". Stolice su veoma obilne, često i nevoljne pri bilo kakvom pokretu. Pacijent deluje tupo, i čitavim svojim izgledom izaziva veliku zabrinutost svojih najbližih. Oseća jaku žeđ za velikim količinama hladne vode, koja u ovim okolnostima biva odmah povraćena. Pacijent ima subjektivan osećaj hladnoće u stomaku- Pogoršanje nastupa od hladnoće i vlage, noću, a poboljšanje od toplote i laganih pokreta.

CUPRUM
(BAKAR)
Na ideju o ovom leku se došlo tako što je primećeno da su rudari, koji su kopali u rudnicima bakra, odolevali kada su izbijale epidemije kolere. Tako i homeopatski lek koji se pravi od bakra, poseduje u sebi sličnu simptomaziku koja se javlja kod ovih teških i opasnih epidemija. U prvom planu su grčevi, kolike. Pacijent oseća užasnu mučninu, ali mu povraćanje ne donosi olakšanje. Često ima metalan osećaj ukusa u ustima i tu se stvara i puno šlajma. Koža je plavo-mermerna. Lakše mu je od hladne vode, a gore od dodira.

IPECACUANHA
Kod ovog leka, čiji prevod imena ne glasi bez razloga "koren za bljuvanje", pacijent neprekidno oseća mučninu i stalnno povraća. Karakterističan simptom je čist jezik, bez karakteristične prebojenosti ili naslaga kada je u pitanju povraćanje. Osećaj praznine u želucu, a nakon povraćanja nema olakšanja. U nekim slučajevima, pacijent može povraćati i svetlu krv. Pogoršanje nastupa kada osoba legne, ali i kada kreće. Osoben simptom je i to što ovde postoji periodičnost, odnosno povraćanje se javlja svakog drugog ili trećeg dana.

CARBO VEGETABILIS
(BILJNI UGALJ)
U svim situacijama kada se bolest ne javlja iznenada "kao grom iz vedra neba", već polako napreduje, neophodno je razmišljati o onim lekovima koji imaju spor razvoj simptoma. Tako i Carbo vegetabilis spada u takozvane "spore lekove", odnosno bolest nije nastupila odjednom, već je nastala kao posledica oslabljene životne sile. Ovaj lek se daje kada su neki od uzroka vrelo i vlažno vreme, duge vožnje po visokim temperaturama, ili prekomerno zadržavanje u vrelim prostorijama. Glavni simptomi su sniženje telesne temperature, zimica i kolaps, hladan znoj koji orošava celo telo, ali uprkos tome, pacijent traži da ga hlade, otvaraju prozore i da puste da u prostoriju uđe hladan i svež vazduh. Ne može da svari ni najlakšu hranu. Lek se primenjuje i kod starijih osoba, kod onih koji nisu u stanju da se oporave nakon iscrpljujućih bolesti. Pacijenti imaju "naduven" stomak, osećaju unutrašnju vrelinu i pečenje pri istovremenoj spoljašnjoj hladnoći.

CHINA
(KININ)
Zahvaljujući kininu, materiji od koje se pravi homeopatski lek China, otkrivena je homeopatija. Pacijent je apatičan, indiferentan, utučen. Za ovaj lek su karakteristične obilne bezbolne stolice sa puno nesvarene hrane, i to odmah ili malo kasnije nakon jela. Indikovan je i kod hroničnih dijareja koje su umnogome oslabile organizam. Uopšteno govoreći, gde god da postoji hroničan gubitak telesnih tečnosti, China je jedan od lekova koji ulaze u najuži izbor - dojenje, krvarenje, dijareje, povraćanje, gubitak telesne težine. Često se javlja i podrigivanje koje nne olakšava tegobe. Može se javiti i žutica, a jetra i slezina su često uvećani. Telo je veoma osetljivo na dodir. Pogoršanje nastupa od hladnoće i noću, a olakšanje donose snažan pritisak i savijanje tela.

ANTIBIOTIK
Stari lekari su imali svoj antibiotik - kamfor. Možete ga upotrebiti na samom početku stomačnih tegoba i to kao homeopatsku tinkturu (Camphora) u veoma niskoj potenciji (H2 ili D2) tako što ćete jednu kap sipati na kocku šećera i ponavljati na svakih 5 minuta sve dok tegobe ne prođu. Ovde postoji samo jedan problem - ukoliko niste uzeli na samom početku bolesti, i ako vam ne pomogne u dovoljnoj meri, možete imati problema ako vam zatreba i neki drugi homeopatski lek, jer on antidotira, odnosno poništava dejstvo najvećeg broja homeopatskih lekova!

Broj 110
Marija Kilibarda:
Osmeh je moj bingo

Čajevi za "generalku"

Kafa nije toliko crna

Miso supa za stomak

Spanać tera tumore

Ljubomora: Kao so u hrani

Nana - On nimfe do leka

Cvetne esencije:
Čistoćom do savršenstva

Zamene za mleko:
Iscedite belo iz plodova

Zelena apoteka:
Od glave do pete

Degenerativne promene:
Ahilova peta oko vrata

Bradavice:
Kod lekara da ne boli glava