Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 110
aktuelno izdanje
Miso supa smiruje kolike
Piše: M.F.



GORUŠICA
PIRINAČ SA UMEBOŠI ŠLJIVAMA
Preko noći potopiti jednu šolju integralnog pirinča. Kuvati u dva puta više vode, sa prstohvatom soli. Kad provri, kuvati još petnaestak minuta na tihoj vatri. Od prohlađenog pirinča formirati kugle veličine pola teniske loptice, nutra dodamo polovinu umeboši šljive i uvijemo nori algom. Ovo je izvanredan obrok sve dok traju problemi sa gorušicom.

POVRĆE NA NIŠIME NAČIN
Jedan od izvanrednih načina pripreme povrća za ovaj problem je i povrće na nišime način (kuvanje u sopstvenom soku sa malo vode). Preporučuje se pre svega korenasto povrće. Iseći ga na krupne komade, a na ispod staviti malo kombu alge. Služi uz žitarice ili testeninu.
Priprema
Isečemo po pola šolje šargarepe, dajkona i kupusa i dodamo pola kašike tamari soja sosa, 5 cm kombu alge i malo vode. U šerpu na dno stavimo isečenu kombu algu, šargarepu, dajkon. Zalijemo sa tamarijem i malo vode. Kuvamo na tihom plamenu 20 minuta, dodamo krupno sečen kupus i kuvamo još 20 minuta. Ovo jelo se ne meša, već se šerpa blago protrese. Nadgleda se tako da uvek bude malo vode, što manje, to bolje. Samim tim će so iz tamarija izvući vodu iz povrća i ono će se kuvati u svom sopstvenom soku. Kada sva voda ispari, jelo je gotovo. Jača želudac i pospešuje lučenje kvalitetnih sokova u želucu.

SUSAMOVA SO
Gomasio (susamovu so) treba koristiti kao jedan od obaveznih začina, naročito za žitarice. Kad postoji problem sa gorušicom, gomasio treba napraviti u razmeri 1:8, što znači da je malo više jang, odnosno slaniji.
Bilo bi dobro da imate nerafinisanu morsku so i integralni susam. Susam obavezno mora da se opere, procedi i osuši. Susam se prepeče u posudi sa teškim dnom i to tako da ne zagori, već, kada počne da pucketa, smanjite vatru i sve vreme ga mešajte dok blago ne promeni boju i ne dobije fini orašasti miris. Prepecite tu količinu susama i stavite ga u posudu koja se zove suribači. Posle toga prepecite morsku so. Možete i veću količinu, pa stavite u teglicu da imate uvek dovoljno prepečene soli. Gomasio se pravi za upotrebu ne dužu od osam do devet dana i samim tim bi trebalo da bude svež i da se drži u hermetički zatvorenoj posudi. Kada se prohlade i so i susam, sve stavite u suribači i spiralnim pokretima ga izdrobite. Kada zdrobite oko 80% semenki, gomasio je gotov (oko 20% ostaje nezdrobljeno). Stavite ga u hermetički zatvorenu posudu.
Gomasio ima mnogo lekovitih efekata, a jedan od njih je i taj da smanjuje kiselost krvi i da smanjuje želudačnu kiselinu. Potpomaže varenje i jako je dobar za nervni sistem. So se sporije apsorbuje kroz krv, pa nećete biti žedni. Veoma je važno i da ne preterujete sa ovim začinom, s obzirom da je jako ukusan, već da koristite jednu kašičicu po obroku uz žitarice.

GOMASIO SA BANČA ČAJEM
Ako imamo probleme sa gorušicom gomasio takođe možete staviti u banča čaj. Bančom prelijte jednu kašičicu gomasija, dobro promešajt i pijte dok je toplo.

PRESAN BADEM
Za prvu pomoć vam može poslužiti i badem. On ima svojstvo da skuplja kiselinu. Ako patite od viška kiseline, uvek nosite kesicu badema sa sobom, tako da, ako se nalazite van kuće, a imate gorušicu, možete da uzmete nekoliko badema i pažljivo ih sažvaćete.


DIJAREJA

NAPITAK BANČA-UME
U tri decilitra vode kuvati jednu celu umeboši šljivu 40 minuta. Pred kraj dodati jednu kašičicu banča čaja i ostaviti da odstoji 10 minuta. Procediti, piti polako, na svaka dva i po sata po malo i šljivu na kraju pojesti.

KUZU SA KOMBU-ALGOM
Staviti dva decilitra vode da provri, sipati jednu kašičicu kuzua u malo hladne vode da se rastvori, a zatim dodati u kipuću vodu. Smanjiti vatru i mešati dok ne postane staklasto. Pri služenju dodati jednu trećinu kašičice karbonizirane kombu alge.

KARBONIZIRANA KOMBU ALGA
Uključiti rernu na 250 stepeni i peći kombu algu dok ne pocrni. Poželjno je da se alga samelje (izmrvi) u suribačiju, ali može i u mlinu. Dobijeni prah sipati u teglu i koristiti za napitak ili kao dodatak žitaricama i povrću. Karbonizirana kombu alga je odlična kod učestalih stolica, kada se gubi velika količina minerala.

KREM OD INTEGRALNOG PIRINČA
Na vatri propržiti jednu šolju integralnog pirinča. Kada se ohladi, samleti i kuvati u četiri puta više vode, na tihoj vatri, 30 minuta. Na pola kuvanja dodati jednu iseckanu umeboši šljivu. Kada je gotovo, pojedu se i krem i šljiva.

OBLOG OD VRUĆE MORSKE SOLI
Ukoliko imate grčeve ili bolove u stomaku, ne morate da posežete za analgeticima, već možete da primenite jedan stari lek protiv bolova. Ugrejte morsku so u šerpici na vatri i kada je dobro ugrejana, sipajte je u platnenu vrećicu. Prvo isprobajte toplotu vrećice na podlaktici, a zatim je stavite na bolno mesto. Bol će vrlo brzo proći.


ZATVOR

HLADNA VODA
U lakšim slučajevima zatvora može biti korisno ako se popije čaša hladne slane vode. Naravno, sa ovim ne treba preterivati.

SOK OD SOJE
Pomešajte kašiku dobro oprane crne soje sa oko 2 litra vode, kad provri ostavite da se krčka dok ne preostane upola manje vode. Posle dodavanja morske soli, kuvajte još pet minuta i na kraju procedite. Uzimajte tri puta na dan, po jednu malu šolju ovog soka.

ČAJ OD LANENIH SEMENKI
Semenke blago izdrobite i sipajte dve kašike u šolju vode, kuvajte 15-tak minuta i pijte neproceđen čaj dve do tri šolje dnevno.

SOK OD ROTKVICA
Dve kašike rendisanih rotkvica pomešati sa jednom kašikom sojinog sosa tamari i uzeti na prazan stomak jedanput ili dvaput dnevno.

SUSAMOVO ULJE I ŠO-BAN
Uzeti jednu kašiku, do pola šolje, susamovog ulja, a 10 minuta kasnije šo-ban. To je lek veoma snažnog dejstva. Ako vam je teško da popijete samo ulje, pokušajte sledeći recept: Pomešajte jednu kašiku sirovog ulja sa čajnom kašičicom tamarija i ½ čajne kašičice struganog đumbira; dodajte vrelu vodu ili čaj banča i pijte iz dva puta u razmaku od pola sata.


ŠO-BAN
Stavite u šolju jednu ili dve čajne kašičice sojinog sosa tamari. Prelijte vrelim čajem banča, promešajte i popijte toplo.

ZA SPOLJNU UPOTREBU
Ako vam nijedan od prethodnih lekova ne pomaže, pokušajte isceljivanje lekovima za spoljnu upotrebu:
* Klistir
Za klistir možete koristiti neku od sledećih tečnosti, koju ćete rashladiti (ili zagrejati) do temperature tela: slanu vodu, slan čaj banča ili kombu vodu.
* Slana voda
Koristi se 1-2 kašike soli na oko 0,6 l vode.
* Slan čaj banča
Petnaest minuta kuvati 2 supene kašike listova čaja banča sa oko 6 šolja vode. Dodati so, procediti, pa sačekati da se ohladi na temperaturu tela.
* Kombu voda
Prokuvati parčiće kombu alge u oko dva litra vode.

CREVNE KOLIKE
Crevna kolika je napad trbušnog bola koji nailazi u talasima, a posledica su spazmične kontrakcije crevnog zida.
Zavisno od uzroka, način lečenja kolike je sledeći:
* Često je prvobitan uzrok konstipacija (zatvor) i u tom slučaju primenjujte savete za oslobađanje od zatvora.
* Kolike mogu nastati posle hladnog voća ili hladnih napitaka. U tom slučaju uzmite soba rezance (od heljdinog brašna), miso-supu sa močijem (pogačicama od slatkog pirinča) i nišime jelo. Ako neko redovno ima kolike, trebalo bi da nekoliko nedelja jede samo toplu hranu. U većini slučajeva, pomoći će i stavljanje vrelih obloga.


ALERGIJE

UMEŠO KUZU NAPITAK
Ovaj napitak možete uzimati dva do tri puta nedeljno, kako biste ojačali krv. Jednu kašiku kuzu praha (kupuje se u prodavnicama zdrave hrane) razmutite u 2 do 3 kašike hladne vode. Dodajte jednu šolju hladne vode, promešajte i stavite da se kuva na tihoj vatri, uz stalno mešanje drvenom kašičicom, kako se ne bi stvorile grumuljice, oko 2 do 3 minuta. Dodajte iseckanu i izgnječenu pulpu ½ umeboši šljive, ½ kašičice šojua i pažljivo mešajte. Pustite da vri na tihoj vatri još 2 do 3 minuta. Sklonite sa vatre i pijte toplo.

KINPIRA SUPA
Sitno iseckajte jednake količine korena čička, šargarepe i lotosovog korena (koji može biti ili svež, ili osušen; osušen lotosov koren se prethodno potapa u malo vode, oko 30 minuta).
Blago premažite tiganj susamovim uljem i zagrejte. Kada je ulje vrelo, prodinstajte koren čička 2 do 3 minuta i dodajte mrvicu soli. Preko korena čička stavite lotosov koren i šargarepu. Nalijte vodom, pustite da provri, smanjite plamen, poklopite i krčkajte oko 30 do 40 minuta, dok povrće sasvim ne omekša. Po potrebi dolivajte po malo vode.
Zatim dodajte sitno seckan crni luk i zimsku bundevu i kuvajte dok i ovo povrće ne omekša. Dodajte u jednakoj srazmeri malo belog i malo tamnog ječmenog misa razmućenog u malo supe, vratite razmućeni miso u supu i ostavite da struji 5 minuta.
Ova supa izuzetno jača krv i preporučuje se kod mnogih bolesti, a ne samo alergije.

ČAJ OD LOTOSOVOG KORENA
Ovaj čaj je naročito delotvoran kod iskašljavanja sekreta.
Ako koristite suv lotosov koren, uzmite tri kružića i potopite u šolju vode. Ostavite oko 30 minuta, dok ne omekša. Iseckajte i vratite u vodu dok se ne otopi. Dodajte mrvicu soli ili nekoliko kapi soja sosa. Pustite da provri i kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta. Procedite čaj i pijte dok je topao.

KUVAJMO ZAJEDNO
Pozivamo sve čitaoce koji bi želeli da isprobaju individualan makrobiotički jelovnik, kao dopunsku terapiju kod određenih zdravstvenih problema, da se jave redakciji na adresu "Bilje i zdravlje" Trg Nikole Pašića br. 7 Beograd. U jednom od naarednih brojeva objavićemo jelovnik sa propratnim objašnjenjima.

Broj 110
Marija Kilibarda:
Osmeh je moj bingo

Čajevi za "generalku"

Kafa nije toliko crna

Miso supa za stomak

Spanać tera tumore

Ljubomora: Kao so u hrani

Nana - On nimfe do leka

Cvetne esencije:
Čistoćom do savršenstva

Zamene za mleko:
Iscedite belo iz plodova

Zelena apoteka:
Od glave do pete

Degenerativne promene:
Ahilova peta oko vrata

Bradavice:
Kod lekara da ne boli glava