Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 293
aktuelno izdanje
Gurmani, opušteno!
Istraživanja/Najnovije o resveratrolu, vodećem prirodnom sredstvu za obnovu ćelija

Polifenol resveratrol, koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju ili japanskom troskotu, uskoro bi mogao postati najbolji eliksir mladosti, tvrde stručnjaci. Naime, Nacionalni istraživački univerzitet starenja pri Harvardu i Vašingtonski univerzitet nedavno su resveratrol označili jednom od glavnih supstanci za podmlađivanje.


U prilog ovoj tvrdnji ide više od 2000 istraživanja sprovedenih širom sveta, pa se smatra da će ovaj moćan antioksidans uskoro biti vodeće prirodno sredstvo za obnavljanje ćelija. Ogromna uloga resveratrola je sposobnost aktivacije SIRT1 belančevine koja nosi gen protiv starenja!


Bobice čuvaju srce


U organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, što je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.


Dr Rafael de Kabo, naučnik iz pomenutog istraživačkog niverziteta pri Harvardu, kaže da su istraživanja pokazala da je za šest meseci fitoaleksin resveratrol doveo u ravnotežu neželjene efekte uzrokovane visokokaloričnom ishranom. On tvrdi da ako se neko podvrgne ishrani bogatoj kalorijama, gde je unos energije 60 posto u mastima, raste rizik za gojaznost, ali i za pojavu dijabetesa i srčanih tegoba. Ako takav "gurman" redovno uzima resveratrol, on neće skidati kilograme, ali će imati snižen nivo glukoze, zdraviji rad jetre i srca.


Neke druge studije dokazale su da resveratrol ima sposobnost da spreči zgrušavanje krvi, a njegovim redovnim korišćenjem mogu se izbeći bolesti srca i krvnih sudova, pre svega nastanak tromboze, i usporiti arteroskleroza. Značajno može pomoći regeneraciju ćelija u organizmu, jer "napada" loše ćelije i sprečava ih u stvaranju naslaga u krvnim sudovima, blokira mutacije ćelija, koje dovode do malignih tumora, njihovog rasta i širenja.


Dobar i za pluća


Kaže se da je resveratrol temelj dobrog zdravlja Francuza, koji redovno piju crno vino. Ova supstanca blagotvorno deluje i na mozak i smanjuje simptome upalnih bolesti creva, uključujući proliv i rektalno krvarenje. Studija sprovedena na Univerzitetu Ročester pokazala je da resveratrol povećava unutarćelijski nivo glutationa u plućima što ga čini odličnim saveznikom i zaštitnikom pušača i onih koji već imaju neko oštećenje pluća ili tumor. Kako povećava i nivo prirodnog testosterona, privlačan je muškarcima, pa ga rado koriste.


Dobro deluje i na pluća, štiti od gljivičnih infekcija, ima antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo, svojstvo anti - alergena i neutralizatora histamina. Osim što snižava opasnost od demencije i nastanka Alchajmerove bolesti, povećava otpornost organizma u stresnim situacijama i ima izražen učinak u sprečavanju oštećenja retine, a preporučuje se dijabetičarima i onima koji pate od visokog krvnog pritiska.
Delotvorno je kozmetičko sredstvo, jer osim što sprečava prevremeno starenje, obnavlja kolagen, čuva elastičnost i mekoću kože. U prodavnicama zdrave hrane može se naći u obliku kapsula.

Ograničenja

Kako je po sastavu sličan fitoestrogenima resveratrol zbog proestrogenskog delovanja neki istraživači ne preporučuju ženama koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva, onima koje planiraju potomstvo, trudnicama i deci do 18 godina.


D.K.


Broj 293
Na čaju sa...

Nikola Grbić, selektor odbojkaške reprezentacije
25 Porodica na pijedestalu

Fitoterapija

Iskustva travara iz vranjskog kraja
12 Svaka biljka svoju snagu ima

Protiv opekotina od sunca
14 Beli slez i aloja
Darovi prirode:

22 Malina za raspoloženje

23 Lekovite i semenke lubenice
Alternativa

Alga kelp
18 Prirodni izvor joda iz Japana

Najnovije o resveratrolu
20 Gurmani, opustite se!


Ordinacija

Diskus hernija
6 Kad je rez neophodan?

Na šta ukazuje edem nogu?
8 Hladni otoci - bolesno srce

Suportivna terapija
10 Da lečenje raka lakše pada

Seksualno prenosive bolesti
28 Ništa bez kondoma

Kako protiv letnje žege?
44 Nema šale na 35 C
Ishrana

Dijetna vlakna
30 Da telo radi kao sat

Recepti
32 Deserti puni vitamina

Psihologija

Kako protiv stečene traume?
34 Strahu pogledaj u oči!

Nega

Na celulit iz kuhinje
37 Soc kafe pegla kožu

Preterano znojenje
39 Antiperspirant neophodan

Rekreacija

Vežbe na pesku
40 Preoblikuj se na plaži

Besna kobila
42 Lekoviti i vazduh i hrana

Odmor
47 Prednosti zlatnog doba